Connect with us
Advertisement

Eveniment

Pensiile militare sub 3.000 de lei ar putea scăpa de impozitare. Proiect, la Ministerul Finanțelor

Publicat

Pensiile militare sub 3.000 de lei ar putea scăpa de impozitare. Ministerul Finanțelor Publice a pus marți în dezbatere un proiect prin care majorează și pentru militari plafonul lunar al pensiilor neimpozabile, de la 2.000 la 3.000 de lei.

Reamintim faptul că Parlamentul a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege prin care a fost crescut plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Citește și Schimbări la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă. Modificarea propusă de deputatul PNL Florin Roman. DOCUMENT

Potrivit reglementărilor Codului fiscal în vigoare în prezent, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei.

Începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, potrivit prevederilor Legii nr. 244/2024, în cazul veniturilor din pensii stabilite pe baza principiului contributivității, plafonul lunar neimpozabil, care se deduce din venitul din pensie, a fost majorat de la 2.000 lei la 3.000 lei.

Citește și Legea privind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei, promulgată de președintele Iohannis. De când se va aplica

Pensiile militare sub 3.000 de lei ar putea scăpa de impozitare

„Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2016, sistemul de pensii militare de stat nu mai face parte din sistemul public de pensii, fiind reglementat ca sistem independent prin Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, acestea fiind suportate integral de la bugetul de stat, prin bugetele caselor sectoriale de pensii.

În acest sens, militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din solda/salariul lunar brut o contribuție individuală la bugetul de stat, a cărei cotă este egală
cu cota de contribuţie de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, și care se virează la bugetul de stat.

Acest context legislativ face dificilă determinarea componentei contributive a pensiilor militare, fapt ce defavorizează beneficiarii acestor drepturi de pensie față de alte categorii de pensionari, cu precădere față de beneficarii de pensii de serviciu, în sensul în care pentru pensiile militare se aplică cotele progresive de impozitare prevăzute de legislația fiscală pentru componenta necontributivă, deși aceste pensii au o componentă contributivă, dar care nu poate fi determinată.

Între sistemul pensiilor militare de stat şi sistemul public de pensii, precum şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii dreptului la pensie”, au explicat reprezentanții Ministerului Finanțelor, în nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de urgență pentru completarea Legii nr.244/2024 pentru modificarea alin.(1) al art.100 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale.

Potrivit Ministerului Finanțelor, având în vedere faptul că regimul fiscal aplicabil veniturilor din pensie este defavorabil atât din perspectiva cotelor de impozitare, cât și din cea a nivelului plafonului neimpozabil utilizat la stabilirea impozitului pe venit, se impune majorarea plafonului lunar neimpozabil de la 2.000 lei la 3.000 lei pentru beneficiarii de pensii miltare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement