Connect with us
Publicitate

Eveniment

Pensionare cu 10 ani mai devreme. Cine ar putea ieşi mai repede la pensie. PROIECT legislativ, la Senat

Publicat

Un proiect de lege depus recent la Senat stabilește noi reguli pentru românii care au lucrat în grupa a II-a de muncă sau în condiții deosebite de muncă, respectiv cei care şi-au pus într-un anumit mod viaţa sau sănătatea în pericol. Astfel, parlamentarii propun reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții grele de muncă, respectiv cu 10 ani pentru un stagiu de cotizare de 30 de ani realizat în condiții deosebite.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost înregistrată pentru dezbatere miercuri, 13 martie, la Senat.

Proiectul prevede majorarea perioadei suplimentare care se adaugă la vechime în muncă sau la vechimea în serviciu, de la 3 luni la 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite. De asemenea, o persoană care a lucrat timp de 30 de ani în condiţii deosebite  va putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 10 ani, în timp ce pe legislaţia actuală, cineva care a lucrat timp de 35 de ani în condiţii deosebite se poate pensiona doar cu 8 ani mai devreme.

Inițiatorii proiectului au plecat de la cazul angajaţilor din Complexul Energetic Oltenia, unde, în urma analizelor au fost depistaţi angajaţi cu valori crescute ale glicemiei, hipertensiunii arteriale şi cardiopatii ischemice.

„Prin această modificare, dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, care reprezintă principalul beneficiu al persoanelor care au lucrat în grupa a II-a de muncă și/sau în condiții deosebite de muncă, sistemul public de pensii le recunoaște astfel efectul nociv al acestor condiții și necesitatea ieșirii mai repede la pensie pentru limită de vârstă, în funcție de numărul anilor împliniți de stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite, reducerea vârstei standard de pensionare putând fi realizată cu 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, respectiv 10 ani pentru un stagiu de cotizare de 30 de ani realizat în condiții deosebite”, au explicat inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate