Eveniment
UPDATE: Percheziţii în Alba şi alte 25 de judeţe. Administratori de firme audiaţi de procurori, pentru evaziune fiscală de 6 milioane euro
Marţi dimineaţa, în Alba şi alte 25 de judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Târgu Mureş au desfăşurat 166 de percheziţii la locuinţele unor învinuiţi, la sediile a 112 societăţi comerciale, precum şi la sediile unei societăţi de asigurări. Este vorba despre o acţiune de amploare, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
UPDATE1: Reprezentanţii DIICOT Mureş au precizat că în urma audierilor de marţi şi miercuri, s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore în cazul a 18 persoane, zece dintre acestea fiind angajate la BCR Asigurări de Viaţă. A fost formulată propunere de arestare preventivă, care va fi judecată la Tribunalul Mureş joi după-amiază. De asemenea, procurorii au decis instituirea sechestrului pe conturile a zeci de firme din cele 112 implicate în acest caz de evaziune fiscală.
UPDATE: În acest caz, în urma audierilor la DIICOT Târgu Mureş, au fost reţinute 10 persoane învinuite. În total, sunt 163 de administratori învinuiţi de evaziune fiscală în acest dosar. Prejudiciul a fost estimat la 40 de milioane de euro.
Procurorii DIICOT efectuează cercetări faţă de persoane cu atribuţii de conducere şi angajaţi în cadrul unei societăţi de asigurări, precum şi faţă de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, care sunt suspectate că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale.
Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părţi din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.
După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale, şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor aferente salariilor acordate.
Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de 6 milioane de euro, aferentă unei activităţii infracţionale desfăşurate pe o perioadă de 7 luni, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, respectiv din 2009 la zi.
Percheziţiile domiciliare sunt efectuate în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa, Brăila, Bihor, Caraş, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IGPR – DCCO şi Jandarmeriei Române. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş vor fi audiate 44 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor faţă de învinuiţi să fie dispuse măsurile legale în cauză.
UPDATE: Potrivit unui comunicat de presă IGPR, “au fost identificate persoane juridice de pe raza a 26 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, care au achitat contravaloarea poliţelor de asigurare pentru angajaţi, respectiv a primelor lunare aferente unei clauze de economisire, urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de <răscumpărarea clauzei suplimentare> şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare.
Societatea de asigurare implicată, după reţinerea unui comision din valoarea primei, vira suma direct în conturile angajaţilor, având drept unic scop sustragerea parţială a angajatorilor de la plata contribuţiilor datorate bugetelor fondurilor de asigurări sociale, şomaj ş.a. şi a impozitului pe venit, aferente retribuţiilor lunare acordate salariaţilor, prin ascunderea sursei impozabile.
Prin intermediul reprezentanţilor zonali ai firmei de asigurări, în grupul infracţional organizat au fost atrase persoane de decizie – administratori, directori, membrii ai consiliilor de administraţie din diverse societăţi comerciale cu bonitate şi număr mare de salariaţi, cărora produsul de asigurări le-a fost prezentat ca fiind foarte „profitabil” prin faptul că, în urma derulării acestuia, angajatorii puteau eluda legislaţia fiscală în materie, evitând plata taxelor şi impozitelor cu stopaj la sursă aferente drepturilor salariale ale angajaţilor.
Pentru perioada 2012 – 2013, s-a estimat un prejudiciu adus bugetului consolidat al statului de 6.000.000 de euro.
În prezent, poliţiştii din cadrul B.C.C.O. Tg. Mureş – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Tg-Mureş, efectuează cercetări faţă de 21 de angajaţi cu funcţii de comandă şi execuţie din cadrul unei societăţi de asigurări şi 174 administratori ai celor 112 persoane juridice implicate în activitatea infracţională, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.”
UPDATE1: Surse din rândul anchetatorilor au precizat pentru Mediafax că nouă filiale ale BCR Asigurări de Viaţă au fost percheziţionate, marţi, de procurorii DIICOT şi de poliţişti, fiind ridicaţi, în baza unor mandate de aducere, 21 de funcţionari, dintre care cinci cu funcţii de conducere, respectiv un director din Bucureşti şi patru directori zonali. Două dintre filialele la care au fost făcute percheziţii sunt din Bucureşti şi câte una din Bihor, Cluj, Constanţa, Iaşi, Maramureş, Sibiu şi Vaslui.
Potrivit surselor menţionate, alături de cei 21 de funcţionari ai BCR Asigurări de Viaţă au fost ridicaţi şi 23 de administratori ai unor societăţi comerciale. (sursa: mediafax)
UPDATE2: Precizări ASF privind cercetările DIICOT la BCR Asigurări de Viață VIG SA: „Referitor la cercetările efectuate de către DIICOT față de persoane cu funcții de conducere și angajați din cadrul societății de asigurări BCR Asigurări de Viață VIG SA, Autoritatea de Supraveghere Financiară dorește să facă următoarele precizări:
Asigurările de viață încheiate de BCR Asigurări de Viață VIG SA sunt asigurări facultative în care drepturile și obligațiile fiecărei părți se stabilesc prin contractul de asigurare. Prin urmare, drepturile asiguraților la răscumpărări parțiale sau totale sunt prevăzute în contractele de asigurare, dar trebuie să respecte prevederile legale. Acestea se referă la interzicerea răscumpărărilor parțiale mai devreme de 6 luni de la încheierea contractului.
Prevederile legale (OUG 61/2005) stabilesc: <orice altă plată indiferent de forma sub care este făcută de asigurător, diferită de indemnizația de asigurare sau reprezentând restituirea rezervei în condițiile legii, nu va putea fi efectuală mai devreme de 6 luni de la data încheierii contractului de asigurare>. Această prevedere legală a fost preluată în art. 2234 alin.(2) din Codul Civil cu modificările și completările ulterioare.
Tocmai pentru a preveni disimularea plăților de natură salarială făcute prin intermediul contractelor de asigurare (cu răscumpărare lunară), CSA a luat măsuri de reglementare încă din anul 2004 care limitau răscumpărările la un interval de minimum 6 luni de la încheierea contractului. Acestea au fost nuanțate în legislație în anul 2005 și așa cum menționam anterior, prevederile au fost preluate în Codul Civil.
În competența Autorității de Supraveghere financiară poate intra, în procedura de control, verificarea prevederilor contractuale cu privire la răscumpărările parțiale și a plăților efectuate pentru contractele de asigurare încheiate (respectarea termenului de 6 luni). Dar constatările de natură fiscală sau evaziune fiscală (cum sunt cele care reies din ancheta DIICOT) fac obiectul atribuțiilor autorităților subordonate sau coordonate de către Ministerul Finanțelor Publice.
ASF poate sancționa asigurătorii pentru nerespectarea prevederilor privind termenele de răscumpărare, ceea ce a și făcut în trecut. În cazul BCR Asigurări de Viață VIG SA, în perioada august-septembrie 2009 (perioadă care face subiectul anchetei DIICOT), CSA – entitate care a fost comasată în ASF – a efectuat un control inopinat la BCR Asigurări de Viață VIG SA. În obiectul controlului a intrat și verificarea prevederilor contractuale cu privire la răscumpărările parțiale și a plăților efectuate pentru contractele de asigurare încheiate. Controlul din 2009 a constatat printre altele că pentru un număr de 34 de contracte de asigurare cu clauză suplimentară de beneficii, societatea a efectuat 399 de răscumpărări parțiale mai devreme de 6 luni de la data încheierii contractului de asigurare, faptă ce constituie contravenție.
Ca urmare a constatării de mai sus, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a sancționat cu avertisment scris membrii Directoratului societății BCR Asigurări de Viață Vienna Insurance Group SA, conform politicii de sancționare graduală și progresivă, obligând totodată societatea să informeze CSA cu privire la modul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin procesul verbal de control.”
UPDATE3: „În cursul zilei de marţi, 9 iulie, BCR Asigurări de Viaţă a răspuns solicitărilor DIICOT Târgu Mureş de predare a unor înscrisuri şi informaţii în cadrul unei acţiuni de investigaţie pe care această instituţie o desfăşoară. Din documentele prezentate de DIICOT până la acest moment, rezultă că societăţii noastre nu i se aduc învinuiri. Societatea şi-a exprimat sprijinul şi cooperarea deplină pentru investigaţia derulată de DIICOT. (…) Arătăm, de asemenea, că niciun membru al conducerii societăţii nu a fost vizat de acţiunea desfăşurată”, se arată într-un comunicat al BCR Asigurări de Viaţă (sursa: mediafax).
Foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: Trei angajaţi BCR Asigurări de Viaţă, arestaţi preventiv în dosarul de evaziune fiscală de 6 milioane euro. Administratori din Alba, cercetaţi în libertate | Alba24
Pingback: Recurs în dosarul evaziunii de 6 milioane de euro prin BCR Asigurări. Cei opt patroni, dintre care doi din Alba, au cerut să fie judecați în libertate | Alba24