Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PERCHEZIŢII în Alba şi Bihor la o reţea specializată în vânzarea de substanţe pentru fabricarea drogurilor. Liderul grupului este un cetăţean belgian

Publicat

Procurorii  DIICOT – Structura Centrală, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi Alba Iulia, precum  şi ofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române au desfăşurat, joi, 11 percheziţii pe raza judeţelor Alba şi Bihor. Este vorba despre o acţiune pentru destructurarea unei grupări  infracţionale organizate, specializată în infracţiuni de import, export, punere pe piaţă şi deţinere de substanţe clasificate fără autorizare şi înregistrare, precum şi comercializarea acestor substanţe, cu scopul utilizării lor producerea şi fabricarea ilicită a drogurilor, în formă continuată.

Joi dimineaţa, au fost efectuate 10 percheziţii în locaţii din Alba Iulia (la domiciliile unor persoane şi la sediul unei firme) şi una la Oradea. Cinci membri ai grupării (un olandez, un belgian şi trei români) au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă. Ca urmare a cooperării internaţionale cu Europol, SELEC şi poliţiile din cinci state, în Austria au fost arestate alte trei persoane.

Membrii grupării sunt suspectaţi că ar fi achiziţionat precursorii pentru droguri sintetice din China şi le-ar fi expediat în România, cu denumiri diferite şi mascate chimic. Din România, precursorii erau expediaţi în Olanda, pentru aprovizionarea laboratoarelor clandestine de droguri. Din cercetări, a reieşit că gruparea infracţională ar fi importat, în perioada 2012 – 2013, 10.940 kg de precursori.

Marţi, 10 decembrie, procurorii DIICOT – Structura Centrală au început urmărirea penală faţă de un număr de cinci învinuiţi, membri ai unei grupări infracţionale organizate, cu privire la care există suspiciunea rezonabilă că fac parte dintr-o reţea internaţională specializată în deţinerea şi transportarea unor mari cantităţi de precursori ai drogurilor, ori pre-precursori ai acestora, pe ruta China – România – Europa de Vest, în vederea producerii de droguri sintetice.

La această grupare infracţională, constituită de învinuitul R.E.M.O., cetăţean belgian şi coordonată împreună cu învinuitul P.A.J, au aderat, printre alţii, şi învinuiţii  P.A.J., H.C.O., B.D.G, fiecare având roluri bine stabilite. Această grupare având legături infracţionale strânse cu alte grupuri infracţionale din Olanda, Austria şi Belgia, se ocupa în principal de traficul  unor cantităţi de precursori şi pre-precursori utilizaţi în fabricarea drogurilor, folosind în acest sens mai multe firme aparţinând învinuiţilor.

Astfel, s-a reţinut că în cursul anilor 2012 şi 2013 învinuiţii au efectuat mai multe importuri, folosind documente vamale nereale, din China în România, de APAAN (alpha-phenylacetoacetonitril), piperonal şi glicidat de PMK, toate aceste substanţe fiind destinate producerii de droguri sintetice de mare risc (amfetamină, metamfetamină, MDMA), în laboratoare clandestine din ţări situate în Europa de Vest, în special Olanda.

De asemenea, din probele administrate rezultă faptul că membrii acestui grup infracţional s-au implicat şi în achiziţionarea de acizi (acid clorhidric – HCL şi acid sulfuric – H2SO4) şi formamidă, acestea fiind celelalte ingrediente de care aceştia aveau nevoie, alături de APAAN (α-phenylacetoacetonitril) şi de glicidat de PMK, pentru a putea produce droguri sintetice de mare risc, iar în acest timp au procurat cantităţi foarte mari din următoarele substanţe chimice: APAAN (α-phenylacetoacetonitril), glicidat de PMK, acid clorhidric (HCL), acid sulfuric (H2SO4) şi formamidă, acestea constituind principalele substanţe folosite la producerea amfetaminei, metamfetaminei şi MDMA – droguri de mare risc ce se regăsesc în cuprinsul Legii nr. 143/2000, Tabelul anexă nr. II.

Potrivit DIICOT,  învinuiţii, împreună cu alte persoane, au disimulat natura substanţelor importate, declarând în faţa autorităţilor vamale române şi a lucrătorilor poliţiei de frontieră că acestea erau „întăritor mat”, „creatină” şi „2-phenylbutyronitrile” – substanţă declarată ca fiind folosită în fabricarea articolelor din cauciuc de înaltă calitate, în loc de APAAN (Alpha-phenylacetoacetonitril).

Cantitatea totală de pre-precursori şi precursori de droguri importată în  perioada menţionată este de aproximativ 11 tone.

Valoarea de piaţă a drogurilor obţinute din prelucrarea precursorilor este de peste 60 de milioane de euro.

Potrivit IGPR, în urma cooperării internaţionale cu Europol, SELEC (Southeast European Law Enforcement Center) şi poliţiile din Ungaria, Slovenia, Austria, Germania şi Olanda, în Austria au fost arestate trei persoane, membre ale grupării, iar în Ungaria investigaţia este în desfăşurare. La percheziţii au participat şi poliţişti de la brigăzile de combaterea criminalităţii organizate Oradea şi Alba Iulia. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.. Activităţile au fost efectuate cu sprijinul Biroului Vamal Otopeni şi al Jandarmeriei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax