Actualitate
Persoanele care s-au pensionat anticipat ar putea cere recalcularea pensiei. Condiţiile prevăzute de un proiect de lege ce intră la vot în Parlament
Un proiect de legece a fost propus să intre la vot în Senat prevede dreptul persoanelor care s-au pensionat anticipat între 2011 şi 2016 să ceară recalcularea pensiei. Aceştia ar urma să scape de penalizare, astfel încât să nu li se mai reţină 0,75% pentru fiecare lună de anticipare.
La data de 17 iulie 2016, modul în care este calculată pensia anticipată parțială a fost schimbat semnificativ, astfel că persoanele care au cerut pensionarea de la acea dată au beneficiat și beneficiază de condiții mai avantajoase.
Proiectul propune completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
La articolul 65, după alineatul 6 se introduc trei alineate noi cu următorul cuprins: (7) – Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parţială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alineatului 4 (noul mod de calcul – n.r.).
De asemenea, recalcularea prevăzută la alineatul 7 se face la cererea persoanei ineresate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidenţele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului.
Prevederile alineatelor de mai sus se aplică persoanelor care, până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă.
„Întrucât prevederile noii reglementări nu pot retroactiva, de beneficiul legii mai favorabile beneficiază numai persoanele care au solicitat pensie anticipată parţială după data intrării în vigoare a Legii nr. 142/2016, respectiv 14 iulie 2016, creându-se astfel o situaţie discriminatorie pentru persoanele pensionate până la această dată, acestora neaplicându-se noua lege”, precizează iniţiatorii.
Potrivit acestora, în prezent, pentru persoanele care s-au pensionat până la data de 14 iulie 2016, cuantumul pensiei anticipate parţiale rămâne în continuare diminuat prin aplicarea procentului de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare până la împlinirea vârstei standard, în timp ce pentru persoanele pensionate după această dată se aplică prevederile mai favorabile ale Legii nr. 142/2016.
Începând din 17 iulie 2016, „cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, dispune acum Legea pensiilor, făcându-se referire la următoarele reduceri:
Stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare/ Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare:
până la un an-0,50%
peste un an-0,45%
peste doi ani-0,40%
peste trei ani-0,35%
peste patru ani-0,30%
peste cinci ani-0,25%
peste șase ani-0,20%
între șapte și opt ani-0,15%
Pensia anticipată parțială poate fi solicitată cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Opțiunea este valabilă doar pentru persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și pentru cele care au depășit stagiul complet cu până la opt ani.
Stagiul complet de cotizare este, potrivit Legii nr. 263/2010, de 35 de ani și pentru femei, și pentru bărbați. În cazul bărbaților acesta deja a fost atins, însă în cazul femeilor încă se mai fac creșteri eșalonate, urmând să se ajungă la 35 de ani abia în ianuarie 2030. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. De asemenea, la bărbați deja se aplică această vârstă, iar pentru femei va fi valabilă, în urma creșterilor eșalonate, din ianuarie 2030.
Senatul este prima cameră sesizată, votul final aparţine deputaţilor.
surse: digi24.ro, avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News