Eveniment
Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani au cele mai puţine şanse la angajare. În Alba sunt peste 6.000 de şomeri în această situaţie
Persoanele care rămân fără job după vârsta de 45 de ani întâmpină cele mai mari greutăţi pe piaţa muncii. Chiar dacă doresc să muncească în continuare şi sunt dispuşi să îşi schimbe şi domeniul de activitate, nu sunt cei care-şi pot găsi uşor posturi şi asta pentru că majoritatea angajatorilor caută tineri, chiar dacă nu au experienţă în domeniu. Majoritatea şomerilor iau în calcul reconversia profesională, adică după ce au muncit zeci de ani într-un domeniu, învaţă o nouă meserie de la zero, însă asta nu le garantează atenţie din partea firmelor care caută forţă de muncă. În luna noiembrie a anului trecut, peste 6.700 de persoane trecute de 45 de ani se aflau în evidenţa AJOFM Alba, în căutarea unui loc de muncă.
Schimbările din domeniul economic cauzate în principal de criza financiară, însă şi cele de pe piaţa muncii, prin reorientarea pe segmente de producţie şi servicii a firmelor, pentru a putea supravieţui în noile condiţii au avut efecte directe asupra unor oameni care, după ce au muncit ani întregi şi şi-au întreţinut familiile, s-au trezit în situaţia, dramatică, de multe ori, să nu mai aibă acces la o sursă de venit, după ce şi-au pierdut locul de muncă. Este şi cazul persoanelor din Alba cu vârste peste 45-50 de ani, care acum sunt puse în faţa unei situaţii dificile, în care fie se adaptează noilor cerinţe pe piaţa muncii, fie apelează la propriile afaceri, dacă au capital sau spirit de iniţiativă. Însă cei mai mulţi încearcă se să reangajeze, iar, dacă au noroc şi prind ocazia unui interviu, se confruntă cu o nouă piedică: „baremul” de vârstă. Angajatorul caută, de cele mai multe ori, persoane mai tinere, care de cele mai multe ori sunt dispuse să lucreze şi pentru salarii mai mici, prin urmare cu costuri mai reduse pentru firmă şi cu program prelungit. Astfel, chiar dacă omul are zeci de ani de experienţă în spate, are aptitudini şi putere de muncă, este nevoit să aştepte pe listele de la şomaj o zi mai bună. Desigur, în multe cazuri, aceştia se pot confrunta cu probleme de adaptare la noile cerinţe pe piaţa muncii.
În reversul medaliei, potrivit unor specialişti în studii sociologice, mentalitatea angajatorilor s-a schimbat în ultimii ani în ceea ce priveşte accesul la posturile de conducere. Astfel, dacă până în urmă cu câţiva ani, candidaţii cu vârste până în 35 de ani erau preferaţi pentru funcţiile de manageri, acum companiile caută persoane şi peste 40 de ani pentru asemenea poziţii, cu experienţă în management.
Statistica şomerilor peste 45 de ani în Alba şi cazuri de discriminare la angajare pe criteriu de vârstă
Din numărul total al şomerilor înregistraţi la sfârşitul anului trecut, respectiv 17.271 de persoane, categoria celor cu vârstă peste 45 de ani reprezintă aproximativ 40 la sută. Şomerii din Alba cu vârstă între 35 şi 45 de ani reprezintă 25,7% (4.454) din numărul total evidenţiaţi în luna noiembrie, iar până în 25 de ani au 2.831 de persoane fără loc de muncă (16,39%). Şomeri cu vârstă între 25 de ani şi 35 de ani au fost înregistraţi în număr de 3.208 (18,57%).
În ceea ce priveşte şomerii cu vârsta peste 50 de ani din Alba, potrivit datelor centralizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, în 2013, aceştia erau în număr de 4.591.
Potrivit directoarei AJOFM Alba, Andrea Katona, în 2013, trei femei cu vârstă peste 45 de ani au reclamat faptul că s-au confruntat cu acest criteriu la interviul de angajare. Cu alte cuvinte, patronii cautau persoane mai tinere.
Opţiuni pentru calificare şi reconversie profesională
Pentru aceştia şi nu numai, AJOFM Alba pune la dispoziţie cursuri de formare profesională: bucătar, cofetar-patiser, cosmetician, croitor îmbrăcăminte după comandă, electrician instalaţii şi echipamente electrice industriale, frizer – coafor – manichiură – pedichiură, fierar betonist – montator prefabricate, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, lucrător în comerţ, lucrător finisor pentru construcţii, operator introducere, validare şi prelucrare date, ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie, rectificator, sudor, tâmplar universal, viticultor, zidar – pietrar – tencuitor, contabil, inspector resurse umane, îngrijitor copii, îngrijitor bătrâni la domiciliu, dulgher-tâmplar-parchetar, operator la maşini unelte cu comandă numerică, agent de securitate, comunicare limba engleză.
Chiar dacă obţin o nouă calificare, cursurile pe care şomerii le pot urma la AJOFM Alba nu le promit şi un loc de muncă. Mai exact persoanele peste 45 de ani care sunt dornice să îşi schimbe şi domeniul de activitate pentru un job, nu primesc garanţia că la finalizarea cursurilor se pot integra pe piaţa muncii.
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cu modificările şi completările ulterioare prevede că serviciile de formare profesională se acordă, gratuit, următoarelor categorii de persoane, astfel:
– au devenit şomeri (indemnizaţi sau neindemnizaţi);
– nu au putut ocupa loc de muncă dupa absolvirea unei instituţii de învăţământ;
– au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională, conform legii;
– cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii;
– nu au putut ocupa loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie;
– persoanele care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.
Persoanele care beneficiază de servicii de formare profesională gratuite şi se încadrează în muncă, potrivit legii, pot beneficia în continuare, până la finalizarea programului de formare profesională început, de serviciile de formare profesională gratuite la care aveau dreptul dacă nu s-ar fi angajat.
Acte necesare înscrierii la cursurile de formare profesională
1. Recomandare de la compartimentul de consiliere AJOFM Alba
2. Certificat de naştere original si copie
3. Buletin/carte de identitate original şi copie
4. Acte studii original şi copie
5. Adeverinţă medicală de la medicul de familie, cu menţiunea: “Apt pentru meseria …”
6. Certificat de căsătorie original şi copie (dacă este cazul).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Anonim
luni, 06.01.2014 at 14:01
Si tineri de la 18 ani in sus nu gasesc un loc de munca, sunt si eu un exemplu, ori unde ma-m dus, nu mor angajat ca nu am experienta, pai de unde naiba sa am experienta daca nu ma angajeaza nici o firma?
Am depus Cv-ul la 30 de firme si degeaba.
dumitrescu ana
luni, 06.01.2014 at 21:47
chiar numai inteleg nimic. daca ai peste 45 de ani nu te angajeaza nimeni,daca,esti tanar nu te angajeaza nimeni atunci ma intreb ce sa faca aceste categori de oameni. . cum sa supravietuiasca . este ceva stigator la cer…
Petrica
marți, 07.01.2014 at 08:40
Oameni buni nu intelegeti ca nu mai sunt firme ,unde sa muncesti!!!,reintregim cetatea…..turism…e.t.c,.Baliverne.Un oras resedinta de judet ,unul din cele mai slab dezvoltate economic!,nu mai exista industrie,ramura de baza a economiei,care nu mai exista in Alba-Iulia si cateva orase mai mici ,candva fruntase in industrie.Sebes,Blaj si ceva din Cugir,in rest catastrofa!!!
Anonim
marți, 07.01.2014 at 19:35
Dumitrescu Ana, sa sti ca nu mai gasesti nici un loc de munca, eu personal am fost aproape in fie care zi sa incerc sa ma angajez si cand ajungi la angajator zice sa lasi cererea de angajare, ca te ”suna” el.
De aproximativ 3 luni imi caut loc de munca, si nici astazi nu am.
O sa intram in depresie.