Connect with us
Publicitate

Actualitate

Rata şomajului în Alba este de 9,69%. Peste 2,7 milioane de lei plătiţi în noiembrie pentru indemnizaţii şi CAS

Publicat

La sfârşitul lunii noiembrie 2013, un număr de peste 17.000 de persoane figurau în evidenţele AJOFM Alba. Rata şomajului, la nivelul judeţului Alba, la finele lunii noiembrie 2013 este de 9,69%, în creştere cu aproape două procente faţă de luna anterioară (8,03%). Pentru aplicarea măsurilor active de ocupare a forței de muncă, AJOFM Alba a cheltuit, pentru luna noiembrie, peste 400.000 de lei, iar pentru indemnizaţii de şomaj şi CAS, peste 2,7 milioane lei.

Din cele 17.271 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Alba, dintre care 6.997 sunt femei, 4.483 persoane sunt şomeri indemnizaţi, iar 12.788 sunt persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, înscrise în evidenţele agenţiei, fără a beneficia de drepturi băneşti. Numărul persoanelor intrate la serviciile de mediere a locurilor de muncă vacante în luna noiembrie 2013 a fost de 4.194. În urma acordării acestor servicii s-a reuşit plasarea în muncă a 429 persoane, din care 291 persoane în locuri de muncă pe perioada nedeterminată, 138 persoane în locuri de muncă pe perioada determinată. După prima mediere a muncii, un număr de 103 persoane au fost încadrate pe piața muncii.

În perioada 1.11.2013 – 30.11.2013, un număr total de 4.989 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională, acordate gratuit, iar monitorizarea s-a făcut în funcție de vârstă și de studii. Serviciile de informare și consiliere au avut ca rezultat integrarea a 45 de persoane pe piața muncii.

Tot în luna noiembrie, s-au organizat 5 programe de formare, la care au fost cuprinse 111 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în următoarele ocupaţii: operator la maşini unelte cu comandă numerică, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, electrician instalaţii şi echipamente electrice şi industriale și inspector Resurse Umane.

Una dintre măsurile de prevenire a şomajului şi stimularea ocupării tinerilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, este subvenţionarea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a acestei categorii de persoane, subvenţionare care se acordă diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat. Utilizarea tuturor mijloacelor de informare în masă cu privire la măsurile active destinate tinerilor, informarea şi consilierea privind cariera tinerilor din anii terminali de studii a făcut posibilă angajarea a 75 absolvenţi, din care 15 prin subvenţionarea locului de muncă. Din cei 75 absolvenţi încadraţi, 15 au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege, primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării, adică 500 lei.

În aceeași perioadă, au beneficiat de aceste stimulente financiare 4 persoane care s-au încadrat în altă localitate cu schimbarea definitivă a domiciliului – aceste persoane au primit o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, care în acest moment are valoarea de 500 lei) în vigoare la data instalării si o persoană s-a încadrat intr-o localitate la o distanta mai mare de 50 de km fata de domiciliul stabil (aceasta persoana a primit o prima de instalare egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinţă).

În scopul prevenirii şomajului de lungă durată şi stimulării şomerilor de a se încadra în muncă înainte de expirarea perioadei de indemnizare, s-au acordat alocaţii 30% pentru un număr de 44 şomeri, din care 27 sunt femei, respectiv 100% pentru un absolvent care s-a încadrat în muncă înaintea perioadei de indemnizare.

Structura pe grupe de vârstă a persoanelor beneficiare de alocaţii pentru încadrarea înainte de expirarea indemnizaţiei de şomaj se prezintă astfel:

– 2 persoane cu vârsta mai mică de 25 ani;

– 7 persoane au vârsta cuprinsă între 25-35 ani;

– 20 persoane au vârsta cuprinsă între 35-45 ani;

– 16 persoane au vârsta de peste 45 ani.

Şomajul în rândul persoanelor cu vârsta de peste 45 ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri care mai au 3 ani până la vârsta de pensionare, constituie una din problemele stringente ale pieţei forţei de muncă. În luna noiembrie 2013 au fost încadraţi în muncă din aceasta categorie un număr de 193 şomeri din care 51 cu subvenţionarea locului de muncă.

Prin intermediul EURES, un număr de 19 persoane au solicitat un loc de muncă în străinătate, țara cea mai căutată fiind Germania. Majoritatea celor interesați au optat pentru un post de agricultor, lăcătuş, muncitor necalificat, electrician, economist sau arhitect.

Totodată, în luna noiembrie a acestui an, AJOFM Alba a primit de la persoane fizice interesate, 5 cereri pentru eliberarea formularelor europene E301/ U1/ U002, în vederea certificării perioadelor de asigurare realizate în sistemul asigurărilor pentru şomaj din România, pentru obţinerea prestaţiei de şomaj în alte state (Spania).

Pentru aplicarea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă, au fost cheltuite de către AJOFM Alba, următoarele sume:

– organizarea şi desfăşurarea cursurilor de formare profesională – 43.637 lei;

– ocuparea forţei de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj – 39.856 lei

– încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani şi a întreţinătorilor parinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale prin subvenţionarea locului de muncă – 184.155 lei;

– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a persoanelor cu handicap 2.587 lei;

– încadrarea prin subvenţionarea locurilor de muncă a şomerilor care mai au 3 ani până la împlinirea vârstei de pensionare – 5.000 lei

– încadrarea absolvenţilor din instituţii de învâţământ prin subvenţionarea locului de muncă – 86.106 lei;

– încadrarea prin încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii 116/2002 – 57.001 lei;

Pentru măsurile pasive, s-au facut plăţi astfel:

– indemnizaţia de şomaj, plăţi compensatorii – 1.854.518 lei

– contribuţii aferente la asigurările sociale şi de sănătate ale şomerilor – 906.075 lei.

Citeşte şi Rata şomajului în Alba a ajuns la 8,03% în octombrie, în creştere faţă de luna precedentă. Peste 14.000 de persoane fără loc de muncă, în evidenţele AJOFM

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate