Actualitate
Persoanele reţinute, arestate preventiv şi deţinuţii din închisori, scutiţi de plata taxei pentru schimbarea actelor de identitate. Proiect la Ministerul Justiţiei
Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere un proiect de lege prin care se propune scutirea de la plata taxei extrajudiciare de timbru pentru persoanele reţinute, arestate preventiv, condamnate la pedeapsa închisorii sau a detenţiunii pe viaţă sau aflate în executarea măsurii educative a internării într-un centru educativ sau de detenţie, la schimbarea actelor de identitate.
Proiectul de lege pentru completarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru introduce o prevedere (lit. h1), cu următorul cuprins:
„h1) eliberarea actelor de identitate persoanelor reţinute, arestate, condamnate la pedeapsa închisorii ori la detenţiune pe viaţă sau aflate în executarea măsurii educative a internării într-un centru educativ sau de detenţie care nu au asemenea acte sau a căror valabilitate este expirată şi care nu dispun de mijloace financiare”.
Conform art. 36 din Constituţia României, „Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale”.
Potrivit art. 61 din „Ansamblul de reguli minime pentru tratamentul deţinuţilor”, „Tratamentul nu trebuie să pună accentul pe excluderea deţinuţilor din societate, ci dimpotrivă, pe faptul că ei continuă să facă parte din ea. În acest scop, trebuie recurs în măsura posibilului, la cooperarea organismelor comunităţii pentru a ajuta personalul locului de deţinere în sarcina sa, de reclasare a deţinuţilor. Trebuie să se facă demersuri în vederea salvgardării, în măsura compatibilă cu legea şi pedeapsa de executat, a drepturilor referitoare la interesele civile, beneficiul drepturilor siguranţei sociale şi a altor avantaje sociale ale deţinuţilor”, se arată în expunerea de motive.
Persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, unei măsuri educative privative de libertate, respectiv persoanele aflate în arest preventiv în unităţile sistemului administraţiei penitenciare, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale pot exercita dreptul la vot prin intermediul unor urne speciale în interiorul locului de deţinere, numai în baza unui act de identitate valabil.
Ţinând cont de situaţia specială în care se regăseşte această categorie de alegători, administraţiile locurilor de deţinere au obligaţia să asigure acestora toate condiţiile pentru exercitarea în mod liber a dreptului la vot, în conformitate cu art. 76 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care prevede că „(1) Persoanele condamnate îşi pot exercita dreptul de a vota, dacă acesta nu a fost interzis prin hotărârea de condamnare. ” De asemenea, conform alin. (2) al aceluiaşi articol, „Administraţia penitenciarului asigură persoanelor condamnate condiţiile necesare exercitării dreptului la vot, potrivit legii”, iar potrivit alin. (3) „Şeful serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor acordă scutire de la plata cheltuielilor de producere şi de eliberare a actelor de identitate, în situaţia în care persoanele condamnate nu dispun de mijloace financiare.”
Situaţiile de scutire de la plata taxei extrajudiciare de timbru sunt prevăzute limitativ în art. 5 din Legea 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru.
Având în vedere situaţia de excepţie a persoanelor private de libertate reglementată în art. 41 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005, prevederile art. 76 alin. (3) din Legea 254/2013, precum şi faptul că multe persoane private de libertate nu dispun de resurse financiare în cont pentru a putea achita cheltuielile aferente eliberării actelor de identitate (cheltuieli de producere şi eliberare, taxa extrajudiciară de timbru, cheltuieli pentru fotografii, eventuale cheltuieli suplimentare pentru eliberarea în prealabil a actelor de stare civilă necesare emiterii cărţilor de identitate ş.a.) se impune inițierea unor demersuri de către autorităţile şi instituţiile competente ale statului, prin care să se soluţioneze problematica intrării în legalitate a tuturor persoanelor aflate în custodie, cu acte de identitate expirate, se mai arată în documentaţie.
Conform art. 1 din Legea 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, „Eliberarea certificatelor de orice fel, altele decât cele eliberate de instanţe, Ministerul Justiţiei, Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie şi de notarii publici, eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate, eliberarea permiselor de vânătoare şi de pescuit, examinarea conducătorilor de autovehicule în vederea obţinerii permisului de conducere, înmatricularea autovehiculelor şi a remorcilor, precum şi alte servicii prestate de unele instituţii publice sunt supuse taxelor extrajudiciare de timbru.”.
Din efectivul total de 30192 deţinuţi aflaţi în unităţile penitenciare la data de 29.12.2014, au fost identificaţi 5709 deţinuţi fără acte de identitate sau ale căror acte de identitate au expirat.
Numărul total al persoanelor private de libertate care nu dispun de resurse financiare în cont, aflându-se în imposibilitatea de a achita cheltuielile aferente actelor de identitate este 3775. Costurile totale necesare eliberării actelor de identitate pentru aceste persoane sunt estimate la 42595 lei.
Din 25447 persoane private de libertate cu drept de vot, 3521 nu posedă acte de identitate sau posedă acte de identitate a căror valabilitate este expirată.
Costurile la care se ridică eliberarea actelor de identitate pentru persoanele custodiate de unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, care au drept de vot, dar nu dispun de mijloace financiare în cont sunt estimate la 29087,5 lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News