Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Peste 10.000 de exponate ale Muzeului de Științe ale Naturii din Aiud, câștigate în instanță de Eparhia Reformată din Ardeal

Publicat

Colegiul Betlen Aiud

Eparhia Reformată din Ardeal a câștigat în instanță, la Curtea de Apel Alba Iulia, restituirea a peste 10.000 de obiecte de muzeu, care au fost în proprietatea fostului Colegiu Reformat ”Bethlen Gabor”, clădire care se află în patrimoniul instituției ecleziastice și în care își desfășoară activitatea Muzeul de Științe ale Naturii din Aiud.

Obiectele de muzeu se află în proprietatea Statului Român, din jurul anului 1948, când au fost preluate odată cu naționalizarea instituită de către autoritățile comuniste ale vremii.

Prin decizia din 5 noiembrie, instanța superioară din Alba Iulia a dispus restituirea a unor piese din  colecțiile de animale împăiate, schelete, animale conservate în lichid, colecții de ouă, de insecte, cochilii, fosile, dar și colecții de minerale și roci, printre care s-ar afla și câteva bucăți de meteorit.

Cea mai mare parte a bunurilor câștigate în instanță de către instituția religioasă se află în patrimoniul muzeului, care în total deține o colecție de aproape 30.000 de obiecte, potrivit directorului Paul Vasile Scrobotă.

Printre bunurile restituite se află, potrivit deciziei pe scurt, peste 10.000 de obiecte din următoarele colecții: Colecţia de animale împăiate, Colecţia de schelete, Colecţia de animale conservate în lichid, Preparate uscate de animale, Colecţia de ouă, Colecţia de insecte, Colecţia de cochilii/malacologie, Colecţia de secţiuni microscopice animale, ierbarul, fructe și semințe, Colecţia de secţiuni microscopice din plante, Colecţia de minerale, Colecţia de roci, Colecţia de secţiuni microscopice roci minerale, Colecţia de paleontologie (fosile).

Decizia de la Curtea de Apel Alba Iulia este una de fond și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă se va face recurs la decizia din Alba Iulia, magistrații de la ÎCCJ vor fi cei care vor da o decizie definitivă în acest dosar.

Un  litigiu care datează din 2005

În 2005, Eparhia a cerut Comisiei Speciale de Retrocedare a unor Bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România restituirea patrimoniului care se afla în posesia Muzeului de Științe ale Naturii din Aiud, dar 10 ani mai târziu, în 2015, Comisia a respins cererea. În 2016, Eparhia a atacat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia, unde s-a judecat dosarul, iar în 5 noiembrie 2019, instanța a dat o primă decizie.

Minuta deciziei pe scurt

Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta EPARHIA REFORMATĂ DIN ARDEAL în contradictoriu cu pârâta COMISIA SPECIALĂ DE RETROCEDARE A UNOR BUNURI CARE AU APARŢINUT CULTELOR RELIGIOASE DIN ROMÂNIA. Anulează art. 2 din Decizia nr. 4580/19.11.2015 emisă de pârâta COMISIA SPECIALĂ DE RETROCEDARE A UNOR BUNURI CARE AU APARŢINUT CULTELOR RELIGIOASE DIN ROMÂNIA.

Dispune restituirea către reclamantă a următoarelor bunuri mobile preluate odată cu imobilul înscris în CF 224 Aiud nr. top 1008/1, 1008/2, 1008/3, 1008/4, 1010 (transcris în CF 3608 Aiud), situat administrativ în Aiud str. Bethlen Gabor, nr. 1, jud. Alba, restituit în natură reclamantei prin Decizia nr. 392/20.09.2004, emisă de pârâta COMISIA SPECIALĂ DE RETROCEDARE A UNOR BUNURI CARE AU APARŢINUT CULTELOR RELIGIOASE DIN ROMÂNIA , (…) Alte bunuri mobile aflate în clădirea Colegiului Naţional „Bethlen Gabor”: Bunurile mobile evidenţiate în Raportul de inventariere (…), (…) Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la Curtea de Apel Alba Iulia. (…)”, se arată în decizia pe scurt a instanței superioare din Alba Iulia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax