Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Peste 10.000 de exponate ale Muzeului de Științe ale Naturii din Aiud, câștigate în instanță de Eparhia Reformată din Ardeal

Publicat


Colegiul Betlen Aiud

Eparhia Reformată din Ardeal a câștigat în instanță, la Curtea de Apel Alba Iulia, restituirea a peste 10.000 de obiecte de muzeu, care au fost în proprietatea fostului Colegiu Reformat ”Bethlen Gabor”, clădire care se află în patrimoniul instituției ecleziastice și în care își desfășoară activitatea Muzeul de Științe ale Naturii din Aiud.

Obiectele de muzeu se află în proprietatea Statului Român, din jurul anului 1948, când au fost preluate odată cu naționalizarea instituită de către autoritățile comuniste ale vremii.

Prin decizia din 5 noiembrie, instanța superioară din Alba Iulia a dispus restituirea a unor piese din  colecțiile de animale împăiate, schelete, animale conservate în lichid, colecții de ouă, de insecte, cochilii, fosile, dar și colecții de minerale și roci, printre care s-ar afla și câteva bucăți de meteorit.

Cea mai mare parte a bunurilor câștigate în instanță de către instituția religioasă se află în patrimoniul muzeului, care în total deține o colecție de aproape 30.000 de obiecte, potrivit directorului Paul Vasile Scrobotă.

Printre bunurile restituite se află, potrivit deciziei pe scurt, peste 10.000 de obiecte din următoarele colecții: Colecţia de animale împăiate, Colecţia de schelete, Colecţia de animale conservate în lichid, Preparate uscate de animale, Colecţia de ouă, Colecţia de insecte, Colecţia de cochilii/malacologie, Colecţia de secţiuni microscopice animale, ierbarul, fructe și semințe, Colecţia de secţiuni microscopice din plante, Colecţia de minerale, Colecţia de roci, Colecţia de secţiuni microscopice roci minerale, Colecţia de paleontologie (fosile).

Decizia de la Curtea de Apel Alba Iulia este una de fond și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă se va face recurs la decizia din Alba Iulia, magistrații de la ÎCCJ vor fi cei care vor da o decizie definitivă în acest dosar.

Un  litigiu care datează din 2005

În 2005, Eparhia a cerut Comisiei Speciale de Retrocedare a unor Bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România restituirea patrimoniului care se afla în posesia Muzeului de Științe ale Naturii din Aiud, dar 10 ani mai târziu, în 2015, Comisia a respins cererea. În 2016, Eparhia a atacat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia, unde s-a judecat dosarul, iar în 5 noiembrie 2019, instanța a dat o primă decizie.

Minuta deciziei pe scurt

Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta EPARHIA REFORMATĂ DIN ARDEAL în contradictoriu cu pârâta COMISIA SPECIALĂ DE RETROCEDARE A UNOR BUNURI CARE AU APARŢINUT CULTELOR RELIGIOASE DIN ROMÂNIA. Anulează art. 2 din Decizia nr. 4580/19.11.2015 emisă de pârâta COMISIA SPECIALĂ DE RETROCEDARE A UNOR BUNURI CARE AU APARŢINUT CULTELOR RELIGIOASE DIN ROMÂNIA.

Dispune restituirea către reclamantă a următoarelor bunuri mobile preluate odată cu imobilul înscris în CF 224 Aiud nr. top 1008/1, 1008/2, 1008/3, 1008/4, 1010 (transcris în CF 3608 Aiud), situat administrativ în Aiud str. Bethlen Gabor, nr. 1, jud. Alba, restituit în natură reclamantei prin Decizia nr. 392/20.09.2004, emisă de pârâta COMISIA SPECIALĂ DE RETROCEDARE A UNOR BUNURI CARE AU APARŢINUT CULTELOR RELIGIOASE DIN ROMÂNIA , (…) Alte bunuri mobile aflate în clădirea Colegiului Naţional „Bethlen Gabor”: Bunurile mobile evidenţiate în Raportul de inventariere (…), (…) Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la Curtea de Apel Alba Iulia. (…)”, se arată în decizia pe scurt a instanței superioare din Alba Iulia.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Ziua Națională la Alba Iulia, sărbătorită cu 10.000 de porții de fasole cu cârnați, la Festival de România, în 1 Decembrie 2019

Publicat

fasole cu carnati

O armată de bucătari iscusiți vor găti, la Festival de România, de 1 Decembrie, 10.000 de porții de fasole cu cârnați, pentru cei care vor fi în Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale a României. De 1 Decembrie, la Festival de România, cazarma unității Militare 415 din Piația Unirii din Alba Iulia va fi luată […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Deputatul de Alba, Florin Roman a fost numit lider de grup PNL în Camera Deputaților. ”Continuăm lupta cu PSD în Parlament”

Publicat

roman

Florin Roman a fost numit liderul de grup al deputaților PNL. Parlamentarul din Alba a declarat că va continua munca depusă de Raluca Turcan și automat lupta cu PSD în Parlamentul României.  ”Am primit azi o mare responsabilitate din partea lui Ludovic Orban și a colegilor din PNL și le mulțumesc pentru încredere! În calitate […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Povești de viață la Așezământul „Sf. Vasile cel Mare” din Alba Iulia. Centrul a sărbătorit 16 ani de funcționare

Publicat

Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia și-a aniversat copiii, la 16 ani de la înfiinţarea centrului. Și-a deschis porţile pentru toți cei care au dorit să-i treacă pragul. A fost un moment festiv încărcat de multă emoție pentru copii, pentru personalul centrului și pentru invitați, s-au schimbat impresii și amintiri, a avut […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cei doi interlopi din Alba, implicați în crima de la Mediaș au fost condamnați. Cea mai mare pedepsă este de peste 14 ani

Publicat

crima medias

Cei doi bărbați din județul Alba, Marius Rusu și Paul Anghel, alături de sibianul, Ovidiu Otvoș Ioan, trimiși în judecată în cazul crimei de la Mediaș au fost condamnați de magistrații Judecătoriei Sibiu pentru faptele comise în noaptea de 13 ianuarie. Reamintim că la începutul anului, în data de 13 ianuarie, Marius Andrei Faghura a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate