Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Peste 10.000 de exponate ale Muzeului de Științe ale Naturii din Aiud, câștigate în instanță de Eparhia Reformată din Ardeal

Publicat


Colegiul Betlen Aiud

Eparhia Reformată din Ardeal a câștigat în instanță, la Curtea de Apel Alba Iulia, restituirea a peste 10.000 de obiecte de muzeu, care au fost în proprietatea fostului Colegiu Reformat ”Bethlen Gabor”, clădire care se află în patrimoniul instituției ecleziastice și în care își desfășoară activitatea Muzeul de Științe ale Naturii din Aiud.

Obiectele de muzeu se află în proprietatea Statului Român, din jurul anului 1948, când au fost preluate odată cu naționalizarea instituită de către autoritățile comuniste ale vremii.

Prin decizia din 5 noiembrie, instanța superioară din Alba Iulia a dispus restituirea a unor piese din  colecțiile de animale împăiate, schelete, animale conservate în lichid, colecții de ouă, de insecte, cochilii, fosile, dar și colecții de minerale și roci, printre care s-ar afla și câteva bucăți de meteorit.

Cea mai mare parte a bunurilor câștigate în instanță de către instituția religioasă se află în patrimoniul muzeului, care în total deține o colecție de aproape 30.000 de obiecte, potrivit directorului Paul Vasile Scrobotă.

Printre bunurile restituite se află, potrivit deciziei pe scurt, peste 10.000 de obiecte din următoarele colecții: Colecţia de animale împăiate, Colecţia de schelete, Colecţia de animale conservate în lichid, Preparate uscate de animale, Colecţia de ouă, Colecţia de insecte, Colecţia de cochilii/malacologie, Colecţia de secţiuni microscopice animale, ierbarul, fructe și semințe, Colecţia de secţiuni microscopice din plante, Colecţia de minerale, Colecţia de roci, Colecţia de secţiuni microscopice roci minerale, Colecţia de paleontologie (fosile).

Decizia de la Curtea de Apel Alba Iulia este una de fond și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă se va face recurs la decizia din Alba Iulia, magistrații de la ÎCCJ vor fi cei care vor da o decizie definitivă în acest dosar.

Un  litigiu care datează din 2005

În 2005, Eparhia a cerut Comisiei Speciale de Retrocedare a unor Bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România restituirea patrimoniului care se afla în posesia Muzeului de Științe ale Naturii din Aiud, dar 10 ani mai târziu, în 2015, Comisia a respins cererea. În 2016, Eparhia a atacat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia, unde s-a judecat dosarul, iar în 5 noiembrie 2019, instanța a dat o primă decizie.

Minuta deciziei pe scurt

Admite în parte acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta EPARHIA REFORMATĂ DIN ARDEAL în contradictoriu cu pârâta COMISIA SPECIALĂ DE RETROCEDARE A UNOR BUNURI CARE AU APARŢINUT CULTELOR RELIGIOASE DIN ROMÂNIA. Anulează art. 2 din Decizia nr. 4580/19.11.2015 emisă de pârâta COMISIA SPECIALĂ DE RETROCEDARE A UNOR BUNURI CARE AU APARŢINUT CULTELOR RELIGIOASE DIN ROMÂNIA.

Dispune restituirea către reclamantă a următoarelor bunuri mobile preluate odată cu imobilul înscris în CF 224 Aiud nr. top 1008/1, 1008/2, 1008/3, 1008/4, 1010 (transcris în CF 3608 Aiud), situat administrativ în Aiud str. Bethlen Gabor, nr. 1, jud. Alba, restituit în natură reclamantei prin Decizia nr. 392/20.09.2004, emisă de pârâta COMISIA SPECIALĂ DE RETROCEDARE A UNOR BUNURI CARE AU APARŢINUT CULTELOR RELIGIOASE DIN ROMÂNIA , (…) Alte bunuri mobile aflate în clădirea Colegiului Naţional „Bethlen Gabor”: Bunurile mobile evidenţiate în Raportul de inventariere (…), (…) Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la Curtea de Apel Alba Iulia. (…)”, se arată în decizia pe scurt a instanței superioare din Alba Iulia.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Șofer din Baia de Arieș, prins de Poliție în timp ce transporta persoane ilegal, pe DN 75

Publicat

masina politia iarna

Polițiștii din Baia de Arieș l-au amendat pe un șofer din oraș care transporta ilegal persoane cu autoturismul propriu. Are de plătit 2000 de lei și a rămas și fără talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii. Bărbatul de 55 de ani din Baia de Arieș a fost oprit de Poliție, vineri, pe DN 75 […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Amenințări cu moartea la Săsciori. Un tânăr de 20 de ani a fost reținut pentru mesajele trimise fostei prietene

Publicat

politie noaptea

Un tânăr din Săsciori a fost reținut de polițiști după ce ar fi amenințat-o, în repetate rânduri, pe fosta sa concubină, potrivit reprezentanților IPJ Alba. La data de 17 ianuarie 2019, polițiștii din Sebeș au luat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, față de un tânăr de 20 de ani, din comuna […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Mandat de executare pentru un tânăr care a condus un vehicul fără a avea permis, pus în aplicare de polițiști

Publicat

inchisoare

Polițiștii Compartimentul Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Alba, l-au depistat și reținut pe un tânăr de 27 de ani, din Alba Iulia, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii. Tânărul a fost condamnat, de Judecătoria Alba Iulia, la executarea unei pedepse privative de libertate. Judecătorii au fost aspri […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Colectarea gunoiului se reia în Alba Iulia. Primăria are la dispoziție 60 de zile să amenajeze o nouă stație de transfer

Publicat

gunoi

Colectarea gunoiului în Alba Iulia va fi reluată în cursul zilei de luni, au declarat reprezentanții Primariei municipiului. Gunoiul ridicat din oraș va fi dus în următoarele săptămâni tot la rampa provizorie de la Bărăbanț, iar între timp, administrația locală caută o altă soluție pentru depozitarea resturilor menajere. Totuși, transferul provizoriu la rampa de la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate