Eveniment
Peste 190 de învățători din județul Alba au început cursurile de formare pentru clasa pregătitoare
Cadrele didactice care vor preda la clasele pregătitoare în anul școlar 2012-2013 au început, luni, cursurile de formare. Timp de două săptămâni, 194 de învățători vor fi instruiți de către 3 formatori din Alba, absolvenți ai unui curs de specialitate, ținut la București. Aceștia vor fi informați, în 130 de ore, despre particularitățile clasei pregătitoare, iar Ministerul Educației a redactat un suport de curs ce conține întregul curriculum adresat elevilor de 6 ani, care vor începe școala în 10 septembrie. În județul Alba, în clasa pregătitoare au fost înscriși 2.160 de elevi.
Cursurile de formare pentru cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare se vor desfășura în 3 centre: școala generală Câmpeni, școala „Toma Cocișiu” Blaj și la Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia.
De asemenea, până în 31 august, sălile de clasă vor fi dotate cu mobilier și materiale didactice speciale. Potrivit reprezentanților IȘJ Alba, peste 70% din mobilier a fost deja livrat în școli. Setul special conține un pupitru și un scaun, reglabile în înălțime. Pe lângă mobilier, la IȘJ vor ajunge și jucării, cuburi, saltele și alte materiale speciale pentru clasa pregătitoare.
În total, în judeţul Alba, se estimează un număr de 2.229 de preşcolari, care vor intra în cele 143 de clase pregătitoare disponibile. Este vorba despre cei 2.160 de elevi înscrişi şi circa 60-70 de copii care se află în străinătate sau care nu au definitivată situaţia socială şi de care s-a ţinut cont pentru asigurarea dotării materiale în clase. În Alba sunt 104 de şcoli organizate ca unităţi cu personalitate juridică, în care vor funcţiona până la trei clase cu activitate de clasă pregătitoare.
Pentru asigurarea activităţii de învăţământ în clasele pregătitoare din Alba, Inspectoratul Şcolar a primit de la Ministerul Educaţiei fonduri de 445.800 lei, bani care au fost repartizaţi la cele 104 şcoli cu personalitate juridică în vederea organizării de licitaţii directe pentru achiziţionarea de mobilier.
În clasa pregătitoare, copiii nu vor primi calificative şi nu vor avea manuale, astfel că activitatea de educare se aseamănă mai degrabă cu programul de grădiniţă, în comparaţie cu procesul de învăţare din şcoală. Se editează un catalog de mijloace de învăţământ în care sunt descrise activităţile pe care le vor desfăşura copiii din clasa zero. Acestea urmăresc dezvoltarea fizică, socio-emoţională, cognitivă a limbajului şi comunicării, precum şi dezvoltarea capacităţilor şi a atitudinilor în învăţare.
Puteţi citi aici mai multe detalii privind programa şcolară pentru clasa pregătitoare, publicat de Ministerul Educaţiei în luna martie a acestui an şi la care fiecare inspectorat din ţară a transmis propuneri privind desfăşurare activităţii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News