Educație
Peste 50.000 de elevi și preșcolari încep noul an școlar în ALBA. Câte clădiri de școli și grădinițe nu sunt autorizate sanitar
Peste 50.000 de elevi și copii de grădiniță din județul Alba încep noul an școlar, din 13 septembrie. Majoritatea dintre aceștia învață în spații dotate, însă câteva zeci de copii nu au condițiile corespunzătoare în clădirile unităților de învățământ.
În județ mai sunt 17 unități care nu au grupuri sanitare în interiorul clădirilor sau nu îndeplinesc alte condiții necesare și astfel nu pot fi autorizate de DSP.
Vezi STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2021-2022 publicată de Ministerul Educației. Calendar: cursuri și vacanțe
Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean Alba, în ceea ce privește clădirile ce pot funcționa doar cu autorizare sanitară, totalul acestora este de 463, din care 446 sunt autorizate de DSP și 17 nu au această autorizație.
IȘJ Alba a mai comunicat, pentru alba24.ro, că nu sunt cazuri de unități de învățământ ale căror sedii să nu fie încălzite.
Dintre cei 50.152 de elevi și copii de grădiniță aflați în evidențele IȘJ Alba la începutul anului școlar 2021-2022, 8.829 sunt preșcolari, 14.262 sunt în clasele zero-IV, 12.309 sunt în clasele V-VIII, 10.369 elevi de liceu, 2.663 la învățământ profesional și 1.720 în sistemul postliceal.
Unități de învățământ neautorizate sanitar – situația DSP Alba:
În total, în județul Alba sunt 17 de unități (clădiri) neautorizate sanitar, potrivit situației DSP Alba. Dintre acestea, 10 sunt școli și 7 – grădinițe.
Pentru patru dintre acestea sunt condiții de autorizare.
LISTA unităților de învățământ neautorizate sanitar – județul Alba (sursa DSP Alba):
Școala Primară Mărgineni (comuna Săliștea) – apă curentă la chiuvete, grupuri sanitare necorespunzătoare; situație definitivă până la desființare
Grădinița cu Program Normal Coșlariu (comuna Sântimbru) – unitate reabilitată; se poate autoriza
Grădinița cu Program Normal Tău (comuna Roșia de Secaș) – lipsă apă curentă și canalizare, grupuri sanitare și curte proprii (grup sanitar în exterior, corespunzător)
Grădinița cu Program Prelungit Sânmiclăuș (comuna Șona) – locație nouă în reabilitare (se poate autoriza); sediu vechi necorespunzător; grupuri sanitare degradate și obiecte sanitare insuficiente
Școala Primară Deal (comuna Câlnic) – unitate în reabilitare; se poate autoriza
Grădinița cu Program Normal Deal (comuna Câlnic) – unitate în reabilitare; se poate autoriza
Grădinița cu Program Normal Răchita (comuna Răchita) – unitatea funcționează în containere cu grupuri sanitare insuficiente
Grădinița cu Program Normal Cunța (comuna Șpring) – unitatea funcționează în incinta școlii gimnaziale, cu grup sanitar în curte
Școala Primară Mugești (Cugir) – sediu necorespunzător; lipsă apă curentă, grupuri sanitare necorespunzătoare
Școala Primară Băcăinți (comuna Șibot) – grupuri sanitare insuficiente, sobe metalice neprotejate
Grădinița cu Program Normal Băcăinți (c0muna Șibot) – grupuri sanitare insuficiente, sobe metalice neprotejate
Școala Primară Dealu Lămășoi (comuna Albac) – lipsă apă curentă, grupuri sanitare necorespunzătoare; clădire privată
Școala Primară După Pleșe (c0muna Albac) – lipsă apă curentă; grupuri sanitare necorespunzătoare; clădire privată
Școala Primară Ocoale (comuna Gârda de Sus) – grup sanitar necorespunzător; există apă curentă în unitate
Școala Primară Tomuțești (comuna Vadu Moților) – fără apă curentă; grup sanitar necorespunzător; situație definitivă până la desființare
Școala Primară Păștești (comuna Poiana Vadului) – grup sanitar necorespunzător; există apă curentă, clădire privată
Școala Primară Negești (comuna Scărișoara) – lipsă apă curentă; grup sanitar necorespunzător
Anul școlar începe în condiții de pandemie
Anul școlar începe și în Alba în condiții de pandemie. Autoritățile centrale au comunicat deja că se vor asigura stocuri de măști de protecție și alte materiale sanitare, pentru elevi și profesori.
Vor trebui însă respectate regulile de prevenire a îmbolnăvirilor.
Până la atingerea ratei de infectare de șase la mia de locuitori în localitate, toate creșele grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică.
După depășirea ratei de infectare de șase la mie rămân deschise creșele și grădinițele, toți elevii intră în online, cu o singură excepție: învățământul special. Pentru învățământul special activitățile de terapie, activități prin care elevii cu cerințe educaționale speciale învață practic să supraviețuiască vor fi permise și după depășirea ratei de infectare de șase la mie, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
După depășirea ratei de infectare de șase la mie nu vor mai fi permise activitățile remediale.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă:
Măsurile de prevenție se mențin: discutăm despre distanțarea fizică, de aerisirea cvasi permanentă a spațiilor închise din școală, punând accent mai ales pe spațiile cu risc mare de transmitere. Discutăm de locurile de luat masa și de sălile de sport, de menținerea obligativității purtării măștii în spațiile din interior.
Distanța între elevi rămâne cea de minimum 1 metru, sau maximum posibilă, acolo unde acel metru nu se poate realiza.
Școala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măști și materiale de protecție pentru elevi/studenți/personal.
Elevii și copiii de grădiniță cu probleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani (vârsta de la care pot fi vaccinați) pot fi scutiți de școală cu prezență fizică. La fel și cei cu vârsta mai mare de 12 ani, dacă sunt imunodeprimați.
Pentru aceștia, unitățile de învățământ nu mai sunt obligate să asigure școală online, ci ordinul prevede următorul lucru: „conducerile unităților de învățământ vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea procesului educațional”.
A fost eliminată prevederea prin care personalul didactic aflat în grupe de risc putea desfășura activități didactice în sistem online, în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau de medicul curant.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News