Actualitate
Peste 80% dintre medicii tineri spun că este posibil să plece din România. Ce nemulţumiri au, pe lângă salarii
Majoritatea medicilor tineri spun că este posibil să plece din România, iar aproape 30 la sută recunosc că vor să emigreze, potrivit unui studiu al Fundaţiei Colegiului Medicilor Bucureşti.
Potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, anual intră în sistem 3.000 de medici şi îl părăsesc aproximativ 3.500 (prin migraţie, pensionare sau deces). În acest context, Fundaţia Colegiului Medicilor din Bucureşti a realizat un sondaj online pentru a vedea care sunt cauzele migraţiei tinerilor medici şi ce ar putea să-i determine să practice medicina în ţară. Chestionarele validate au fost completate de tineri care studiază medicina (la nivel de facultate sau rezidenţiat).
Potrivit rezultatelor sondajului, 82,3 la sută dintre respondenţi consideră că este posibil să emigreze. Aproape 30 la sută dintre subiecţi au afirmat că vor să plece în străinătate. Doar 10,6 la sută dintre tinerii care au completat chestionarul spun că nu au avut niciodată o asemenea intenţie.
În ceea ce priveşte locul de muncă, ordinea preferinţelor este: ”o altă ţară din Uniunea Europeană”, ”sistemul public din România”, pe ultimul loc fiind ”sistemul privat din România”. Este de remarcat un uşor avans în preferinţe pentru un loc de muncă în sistemul public faţă de cel privat, care se poate datora eventual sentimentului de mai mare stabilitate oferit de sistemul public. O treime dintre respondenţi ar dori să practice medicina în propriul cabinet medical, dacă ar avea această posibilitate.
Puţin peste 19 la sută dintre respondenţi şi-au exprimat preferinţa de a profesa într-un stat din afara Uniunii Europene. Dintre cei care au consemnat preferinţe pentru un loc de muncă în state non-UE, unele persoane au dorit să precizeze şi statul în care şi-ar dori un loc de muncă: SUA (şase menţionări), Australia (patru menţionări), Canada (două menţionări), Emiratele Arabe, Noua Zeelandă (câte o menţionare), a explicat medicul, citând rezultatele sondajului.
Din datele colectate, reiese o prevalenţă a preferinţelor pentru un număr de 46 de specialităţi medicale, dintre care, pe primele locuri, se plasează: Chirurgia Generală, Obstetrica şi Ginecologia, Anestezia-Terapia Intensivă, Medicina Dentară, Medicina de Urgenţă, Cardiologia.
Cele mai multe nemulţumiri sunt legate de nivelul scăzut de salarizare, condiţiile materiale din unităţile medicale, orele suplimentare de muncă, lipsa de suport pentru activităţile de cercetare. Un motiv al migraţiei îl constituie şi nevoia de recunoaştere şi afirmare profesională.
„De remarcat că 92,5 la sută dintre respondenţii la chestionar beneficiază de ajutor din partea părinţilor sau a rudelor. Dintre cei 640 respondenţi care declară că beneficiază de ajutor din partea părinţilor/rudelor, 499 depind în mod exclusiv de acest ajutor, neavând şi altă sursă de venit. La polul opus, doar 27 dintre participanţi se declară total independenţi financiar”, a precizat preşedintele CMB.
Tinerii care studiază medicina (la nivel de facultate sau rezidenţiat) îşi doresc în primul rând o salarizare mai bună, corespunzătoare volumului mare de muncă, stresului şi sacrificiilor pe care le fac medicii în ceea ce priveşte viaţa personală, afectată de programul de serviciu şi de nevoia de pregătire continuă. Pe locul al doilea se află modernizarea şi dotarea unităţilor sanitare. De asemenea, doresc respect şi încredere din partea societăţii civile, eliminarea corupţiei şi creşterea finanţării în sănătate.
surse: realitatea.net, news.ro
foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News