Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 95% dintre lifturile pentru persoane din blocurile româneşti au durata de viaţă expirată. Ce măsuri pregătesc autorităţile

Publicat

lift buton În România, peste 95% din ascensoarele pentru persoane au durata de viaţă expirată, se arată în motivarea unui proiect de lege depus la Senat prin care se propune ca lifturile în această situaţie să fie înlocuite, începând de anul viitor.

„Verificările tehnice necesare prelungirii duratei de utilizare a ascensoarelor sunt prohibitive pentru asociaţiile de proprietari care, în condiţii de monopol, sunt obligate să plătească periodic sume exagerate pentru executarea acestor obligaţii legale. Prelungirea duratei de utilizare un este o soluţie reală, deoarece un oferă nici siguranţă şi nici eficienţă. Astfel, înlocuirea ascensoarelor de persoane trebuie făcută cu celeritate şi un trebuie să fie împiedicată de situaţiile personale de natură socio-economică, medicală sau fisiológica ale utilizatorilor”, se arată în proiectul de lege.

Propunerea legislativă de referă la modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanțare prin credite bancare cu garanție guvernamentalăinclude şi include achiziţionarea şi instalarea de ascensoare noi la sfârşitul duratei de viaţă a celor în utilizare. Înlocuirea se va face atunci când aceasta este stabilită prin documentaţie tehnică, respectiv la expirarea duratei normale de funcţionare prevăzută prin HG 2139/2004, atunci când prin documentaţia tehnică un este prevăzută durata de viaţă a ascensoarelor.

Vezi şi Reabilitarea blocurilor cu credite garantate de Guvern ar putea include și achiziția de ascensoare. Proiect la Senat

Cheltuielile pentru aplicarea acestei iniţiative legislative vor fi făcute din 2017, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale.

Durata normală de funcționare a ascensoarelor de persoane pentru clădiri este de 8-12 ani, potrivit legislaţiei în vigoare. Astfel, doar în cazuri rare au fost înlocuite lifturi din blocuri, fiind înregistrate doar câteva zeci de astfel de cazuri la nivel național.

„Din punct de vedere legal, un deținător este obligat să efectueze reparații care presupun și modernizări, prin introducerea de componente sau variante de funcționare actualizate la cerințele din zilele noastre, numai atunci când reparatorul nu mai dispune, la înlocuire, de componente de ascensor cu aceeași tipodimensiune. Referitor la impunerea obligativității modernizării ascensoarelor, putem lua ca exemplu o situație similară în care funcționarea autoturismelor gen Dacia (tipul vechi) sau Trabant nu este condiționată de introducerea ABS-ului sau altor sisteme moderne de securitate, ci este suficientă ca acestea să corespundă cu ocazia efectuării ITP-ului”, este explicația unor autorităţi, citate de profit.ro.

La nivel naţional, aproape 70% din lifturile montate în blocuri și instituții au depășit și de aproape 3 ori maximul duratei normale de funcționare, de 12 ani, fiind fabricate în intervalul 1970-1985, și nu respectă niciuna dintre noile cerințe de securitate impuse la nivel european, dar cele din blocuri nici nu pot fi modernizate cu fonduri guvernamentale sau UE, deoarece au fost încadrate ca proprietate privată, potrivit sursei citate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax