Eveniment
Pfizer și BioNTech au început testele pentru a vedea dacă o a treia doză de vaccin oferă protecție împotriva noilor tulpini
Companiile Pfizer și BioNTech au început un nou studiu pentru a stabili dacă vaccinul anti-Covid-19 pe care îl produc poate oferi o protecție suplimentară împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 care au apărut, în special cea sud-africană.
Cele două companii au arătat joi că au început un studiu de mici dimensiuni pentru a vedea dacă o a treia doză va crește eficacitatea împotriva noilor mutații ale virsusului care provoacă boala Covid-19, potrivit Hotnews, care citează The Washington Post.
Asta în condițiile în care compania Moderna a anunțat cu o zi înainte că a dezvoltat un nou vaccin care să vizeze varianta sud-africană și că a livrat deja doze guvernului Statelor Unite pentru a fi testate pe oameni.
Pfizer și BioNTech au afirmat la rândul lor că se află în discuții cu autoritățile de reglementare din SUA și Europa pentru a studia o versiune modificată a vaccinului lor proiectată să protejeze împotriva variantei descoperite în Africa de Sud.
„Luăm mai mulți pași pentru a acționa decisiv și pentru a fi pregătiți în cazul în care noua tulpină devine rezistentă în fața protecției oferite de vaccin”, a afirmat într-un comunicat Albert Bourla, CEO-ul Pfizer.
Atât vaccinul Pfizer-BioNTech cât și cel dezvoltat de Moderna au părut să genereze un răspuns imunitar mai slab la tulpina descoperită în Africa de Sud, la fel ca alte vaccinuri aflate în stadii avansate de dezvoltare.
Cercetătorii celor două companii vor să analizeze în noul studiu dacă administrarea unei a treia doze unui număr de 144 de persoane care au participat la studiile inițale și au fost vaccinate în cadrul acestora va îmbunătăți eficacitatea împotriva noilor tulpini.
Rezultate de laborator publicate în luna februarie în New England Journal of Medicine au arătat că deși vaccinul Pfizer-BioNTech a protejat împotriva variantei sud-africane a coronavirusului, acestea au înregistrat o scădere cu două treimi a anticorpilor de neutralizare împotriva mutațiilor variantei comparativ cu forma mai comună a virusului.
Rezultatele sugerează că vaccinul ar putea să nu fie la fel de eficace împotriva acestei variante însă experții în vaccinare afirmă că o asemenea concluzie este greu de tras doar pe baza rezultatelor testelor de laborator, potrivit Hotnews.
Vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi eficient în 94% din cazuri
Primul mare studiu efectuat în lumea reală asupra vaccinului Pfizer / BioNTech arată că acesta este extrem de eficient în prevenirea Covid-19.
Cercetările efectuate în Israel au arătat că două doze de vaccin Pfizer au redus cu 94% cazurile de Covid-19 la toate categoriile de vârstă, potrivit Mediafax, care citează Reuters.
Studiul efectuat pe circa 1,2 milioane de persoane a arătat, de asemenea, că o singură doză a fost 57% eficientă pentru protejarea împotriva infecțiilor simptomatice după două săptămâni, potrivit datelor publicate în New England Journal of Medicine.
Rezultatele studiului sunt apropiate de cele din studiile clinice de anul trecut, care au constatat că două doze s-au dovedit a fi eficiente în proporție de 95%.
Studiul sugerează, de asemenea, că vaccinul, dezvoltat de Pfizer și BioNTech este eficient împotriva variantei de coronavirus identificată în Marea Britanie.
Cercetătorii au spus că nu pot oferi un nivel specific de eficacitate, dar varianta era versiunea dominantă a virusului în Israel la momentul studiului.
De menționat că această cercetarea nu indică modul în care acționează vaccinul împotriva variantei din Africa de Sud.
Din cele nouă milioane de locuitori din Israel, aproape jumătate au primit o primă doză, iar o treime au primit ambele doze de când a început vaccinarea, pe 19 decembrie.
Studiul a examinat aproximativ 600.000 de persoane vaccinate în raport cu un grup de control de aceeași dimensiune de persoane nevaccinate.
Surse: Hotnews, Mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News