Actualitate
Plafonarea preţului la energie: Ministrul Economiei spune că trebuie continuată şi după martie 2025
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a declarat, luni, că plafonarea preţului la energie trebuie continuată şi după martie 2025, până când statul va găsi soluţiile corecte ca preţul să fie unul mic.
Radu Oprea a prezentat, într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD, măsurile din domeniul economiei cuprinse în programul de guvernare al partidului pentru perioada 2025 – 2028, potrivit Agerpres.
„Eu cred că plafonarea preţului la energie trebuie continuată şi după martie 2025, până când vom găsi soluţiile corecte ca preţul energiei să fie mic.
O mai mare capacitate de producţie în România înseamnă cu certitudine preţuri mai mici, aşa ne învaţă legile economiei de piaţă. (…)
Vom avea investiţii de peste 120 de miliarde de euro, investiţii care trebuie să meargă în industria românească, în sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, dar, în acelaşi timp, trebuie să meargă în energie pentru că preţul ieftin al energiei este cel care va face diferenţa competitivităţii României şi a companiilor româneşti”, a menţionat Oprea.
El a precizat că printre primele astfel de investiţii se numără centralele pe gaze de la Mintia şi Iernut.
Platforma de foraj pentru gazele din Marea Neagră este „în grafic”
Potrivit ministrului, platforma de foraj pentru gazele din Marea Neagră este „în grafic”, ceea ce dă certitudinea că „Romgaz împreună cu Petrom vor aduce gazele din Marea Neagră la suprafaţă la timp”, aşa cum şi-au propus, de la sfârşitul anului 2026.
„Trebuie să sprijinim în continuare competitivitatea economiei româneşti, a întreprinderilor mici şi mijlocii, să protejăm consumatorii vulnerabili, consumatorii casnici, iar continuarea plafonării poate fi această soluţie.
Principala cauză pentru care companiile europene, companiile româneşti, IMM-urile şi companiile mari îşi pierd din competitivitate este energia scumpă.
România are o şansă foarte mare, care este dată de mixul de energie proporţional care cuprinde şi energie din hidro şi energie din gaz şi energie din nuclear şi energie regenerabilă.
Şi, atunci, acest mix, investiţii foarte mari în spate, va însemna în România energie ieftină”, a explicat ministrul Economiei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News