Connect with us

Eveniment

Plan roșu de intervenție la Vârtop după ce zeci de copii și adulți dintr-o tabără au avut simptome de toxiinfecție alimentară

Publicat

Zeci de copii și adulți aflați într-o tabără la Vârtop au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. ISU Bihor a activat, în noaptea de marți spre miercuri, planul roșu de intervenție, având în vedere numărul mare de cazuri.

Potrivit ISU Bihor, în noaptea de marți spre miercuri (9 iulie), în urma unui apel primit prin numărul unic de urgență 112, a fost semnalată o posibilă toxiinfecție alimentară în stațiunea turistică Vârtop. Cazurile au fost în rândul unui grup de 57 de persoane aflate în tabără, din care 8 adulți și 49 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani.

Având în vedere număr mare de persoane implicate, a fost activat Planul roșu de intervenție, care presupune suplimentarea resurselor la fața locului în vederea optimizării misiunii de răspuns.

La locul intervenției au fost direcționate de urgență două echipaje medicale de prim-ajutor cu ambulanțe SMURD, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD Oradea, patru echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță, precum și două microbuze de transport persoane din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Crișana” al județului Bihor.

La sosirea echipajelor, s-a constatat faptul că 28 de persoane prezentau simptome de toxiinfecție alimentară – greață, vărsături și crampe abdominale, fiind conștiente și cooperante. După evaluarea medicală și acordarea primului ajutor medical, au fost transportate la spital 18 persoane – 16 copii și 2 adulți.

Planul roșu a fost activat la ora 23:45 și dezactivat la ora 01:30. Grupurile de turiști erau din Timișoara și București.

Miercuri dimineața, alți trei copii au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară.

Toxiinfecție alimentară la Vârtop. Anchetă epidemiologică. Precizările ANSVSA

ANSVSA a comunicat că, în total, 21 de persoane (dintre care 19 copii și 3 adulți) au fost internate la Secția de Boli Infecțioase, fiind stabilizate și monitorizate.

”A fost declanșată o anchetă epidemiologică comună, desfășurată de DSP Bihor și DSVSA Bihor, pentru identificarea cauzei toxiinfecției”, precizează ANSVSA.

La unitatea unde erau cazați turiștii (o pensiune – n.r.), inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat controale privind igiena, trasabilitatea produselor alimentare, condițiile de depozitare și documentația unității.

De asemenea, au fost prelevate probe și verificate condițiile de respectare a normelor sanitar-veterinare, în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare pentru sănătatea publică.

UPDATE: Bucătăria unității de cazare, închisă de ANPC

Blocul alimentar al taberei din stațiunea Vârtop, de unde mai mulți copii au fost duși la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, a fost închis temporar de inspectorii ANPC.

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au făcut un control la Hotel Cristalin din Vârtop/Arieșeni unde au fost cazați și au mâncat cei 59 de copii și 9 adulți.

„Menționăm că simptomele de posibilă toxiinfecție alimentară s-au manifestat doar la grupul de București. 16 copii și 2 adulți au fost internați în noaptea de 8 iulie spre 9 iulie, iar în dimineața zilei de 9 iulie, după sosirea echipelor de control, au fost trimiși la spitalul din Oradea încă 10 copii și un adult. Preventiv, deși aceștia nu prezentau simptome, ISU i-a transportat la unitatea medicală din Oradea”, transmite ANPC într-un comunicat, citat de Mediafax.

În urma controlului ANPC, au fost găsite materii prime fără elemente de identificare, ⁠carne la care s-a schimbat starea termică; ⁠nerespectarea condițiilor de decongelare a cărnii; frigidere/ camera frigorifică neigienizate, cu rugină, coșuri de gunoi fără capac; și s-a constatat că nu se monitorizează temperatura în spațiile frigorifice și ⁠nu a fost prezentat un meniu pentru grupurile de copii.

Comisarii au dispus scoaterea definitivă din circuitul consumului uman a materiilor prime neconforme și s-a dispus închiderea temporară a activității în blocul alimentar, până la remedierea deficiențelor.

„S-a discutat cu administratorul hotelului-restaurant ca, în perioada în care blocul alimentar va sta închis, copiilor din cele două grupuri, București și Timișoara, să le fie asigurată masa de la alte unități în sistem catering”, transmite ANPC.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.