Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Modificări în Planul Urbanistic General: Alba Iulia va avea variantă ocolitoare spre Munţii Apuseni și parc de agrement pe malul Mureşului


Publicat

Dezvoltarea urbanistică a municipiului Alba Iulia pe termen lung presupune extinderea suprafeţei de intravilan cu aproximativ 1.400 de hectare şi amenajarea mai multor obiective propuse într-o reactualizare a Planului Urbanistic General adus în atenţia consilierilor locali în şedinţa de marţi. Vă prezentăm în continuare care sunt soluţiile pe care specialiştii în proiectare le-au pus la dispoziţia administraţiei locale, proiect care a primit avizul consilierilor în şedinţa din noiembrie.

Prezent la ședința de Consiliu Local, arhitectul Ioan Lăncrănjan, proiectantul general al lucrării a explicat în linii mari care sunt obiectivele acestei reactualizării a Planului Urbanistic General și cum se va realiza amenajarea teritoriului administrativ al municipiului Alba Iulia în următorii 10 ani.

Studiul prezentat de acesta a fost realizat împreună cu Universitatea de Arhitectură „Ioan Mincu” din București.

Potrivit arhitectului una din principalele motive pentru care Alba Iulia nu este în prezent atractivă pentru marii investitori este acela că avem o populație sub 100.000 de locuitori, respectiv 58.000, după ultimul recensământ. În studiu prezentat de acesta se are în vedere și dezvoltarea unităților administrativ-teritoriale Vințu, Sebeș și Alba Iulia, astfel încât cele trei să fie transformate într-o aglomerare urbană, arătând că în acest mod s-ar întruni numărul de 100.000 de locuitori.

Planurile pot fi consultate de cetățenii interesați la sediul Primăriei Alba Iulia, iar în luna ianuarie autoritățile locale au programată și o dezbatere publică cu toți cei care doresc să își aducă aportul la elaborarea noului PUG.

În noul plan, sunt prezentate 20 de obiective prioritare şi de utilitate publică, pentru asigurarea cadrului şi infrastructurii specifice combinaţiei afaceri – evenimente – turism. Schema propusă vizează extinderea zonală a municipiului spre nord (Bărăbanţ, Miceşti, zonele libere), cartiere rezidenţiale mărginite de zona împădurită spre vest (Podei, Francisca, Sergău), dezvoltarea unei zone rezidenţiale în sud-est (Partoş, Oarda), astfel încât dezvoltarea oraşului să fie dinspre centru spre periferii, urbanizarea zonelor de extindere fiind realizată etapizat.

Se propune crearea unui centru de târguri şi expoziţii, o zonă dedicată dezvoltării IMM-urilor , de producţie şi servicii. Activitatea industrială din nordul şi estul oraşului va fi structurată şi extinsă spre est şi sud. Prin restructurarea zonelor industriale subutilizate sunt consolidate poziţia şi rolul zonei centrale a oraşului, este impulsionată devoltarea zonei est, se arată în documentaţia PUG.

În lungul limitei estice a teritoriului administrativ al municipiului cu terenurile comunei Ciugud este propusă păstrarea şi amenajarea unui coridor verde. Spaţiul ar primi forma unui parc de agrement, pe malurile râului Ampoi până la vărsarea în Mureş, ce ar acoperi necesarul de spaţii verzi şi dotări de agrement şi sport în cartierele limitrofe. Este necesară rezervarea acestui culoar de-a lungul albiei râului Mureş pe ambele maluri, unde va fi amenajat traseu pietonal şi de biciclete înconjurat de spaţiu verde.

Se are în vedere amenajarea variantei ocolitoare pentru accesul spre Munţii Apuseni – Zlatna, pe traseul DN1, la intrarea dinspre Cluj, zona Ighiu, DN 74, fapt ce ar decongestiona traficul rutier în interiorul oraşului.

Potrivit principiilor PUG, se interzice definitiv construirea în afara limitelor acestuia, inclusiv constituirea de grupuri suplimentare la nord.

Obiectivele prioritare sunt următoarele:

 1. Rezolvarea urbanistică a zonei centrale a oraşului, etapizat
 2. Închiderea inelului de circulaţie şi transport Bd. Revoluţiei – str. Ion Lăncrănjan – Partoş
 3. Închiderea inelului de circulaţie şi transport Bd. Republicii – str. Tudor Vladimirescu – Şoseaua de centură
 4. Realizarea arterei de ocolire spre Zlatna  – cu variantă din DN1, intrare în oraş dinspre Cluj, comuna Ighiu, DN 74
 5. Realizarea centrului cultural
 6. Rezervarea suprafeţei necesare realizării Sălii polivalente (zona Bazinului olimpic)
 7. Rezolvarea zonelor de agrement şi sport (comuna Ciugud)
 8. Rezolvarea unor locaţii pentru parcaje publice subterane sau multietajate
 9. Conversia suprafeţei fostei unităţi militare de pe str. Lalelelor şi Valea Popii
 10. Rezervarea coridorului necesar pentru viitoarea şosea rapidă (drum expres european)
 11. Realizarea a două noi pieţe agro-alimentare în cartierul Cetate
 12. Protejarea zonelor naturale şi a elementelor de peisaj, protejarea zonelor construite valoroase, instituirea statutului de zonă protejată
 13. Realizarea de trasee pentru biciclişti în oraş şi în jurul oraşului (reţele ciclo-turistice) pe malul Ampoiului, malul Mureşului
 14. Asigurarea terenului necesar înfiinţării de spaţii verzi publice şi centre de cartier prin intermediul obligativităţii operaţiunilor de reparcelare în zonele de restructurare
 15. Realizarea infrastructurii edilitare pentru zonele în care aceasta lipseşte
 16. Conversia unităţilor militare din Cetate în funcţiuni universitare, administrative şi turistice
 17. Înfiinţarea unui nou cimitir
 18. Rezolvarea axului Bd Transilvaniei Cetate – cu propunerea Ansamblului Marii Uniri
 19. Studiu reţele pluviale stradale (cu fonduri structurale)
 20. Rezervarea coridorului necesar pentru un traseu extravilan al magistralelor energetice.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Cetateanul

  marți, 18.12.2012 at 14:34

  Sa se modifice. Sa plateasca oamenii impozit ca la oras si cei din Campeni si Rosia Montana si imprejurimi daca posibil Micestiul nu le ajunge. Cata nerusinare..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cercetătorii germani lucrează la un test pentru COVID-19 pe baza unei simple soluții de gargară. Rezultatul, în doar 15 minute

Publicat

Cercetătorii de la Universitatea Halle-Wittenberg din Germania lucrează la un test pentru coronavirus pentru care n-ar fi nevoie decât de o simplă soluție de garagară.

Ei au făcut un studiu pe pacienți infectați cu coronavirus folosind o astfel de metodă și au depistat mici cantități de coronavirus grație tehnicii spectrometriei de masă.

Instituția a anunțat miercuri că metoda mai are nevoie de cercetare înainte de a putea fi folosită ca instrument sigur de diagnosticare a infecțiilor cu coronavirus, alături de celelalte metode de testare. „Noi măsurăm direct peptidele (niște proteine – n.r.) specifice care există în noul coronavirus, nu tot materialul generic”, a explicat unul dintre cercetători, explicând care este diferența față de un test standard PCR.

Spectrometria de masă identifică moleculele ionizate pe baza raportului masă/sarcină.

Experimentele făcute până în prezent arată că este nevoie numai de 15 minute până la pozitivarea testului, chiar și cu mici cantități din soluția de gargară.

Dacă vor fi validate, aceste teste ar putea fi mult mai ușor de făcut, ar fi nedureroase și ar putea fi efectuate și de personal nespecializat, au arătat specialiștii în farmaceutică de la universitatea germană.

Testul pe bază de gargară ar putea fi pus la punct și utilizat în câteva luni.

sursa: pressemitteilungen.pr.uni-halle.de, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SUA vrea să transforme Baza de la Câmpia Turzii într-un „nod” strategic al NATO. În ce investește peste 130 milioane de dolari

Publicat

a

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un nod strategic al NATO pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA din sud-estul Europei, în care Pentagonul va roti trupe și aeronave americane de luptă, pentru a descuraja operațiunile militare agresive. În acest sens, Forțele Aeriene SUA solicită Congresului 130,5 milioane de dolari pentru renovarea bazei aeriene, cea mai mare sumă cerută pentru investiții în infrastructura bazelor din Europa, în cadrul bugetului pentru anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020).

Baza aeriană de lângă Turda, unde se află o parte din avioanele de luptă MiG-21 Lancer ale României, ar putea deveni un „nod” strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare), prin care trupe și aeronave americane sunt rotite permanent, cu scopul de a descuraja operațiuni militare agresive ale Rusiei.

Cele 130,5 milioane de dolari solicitate de Pentagon Congresului, în bugetul pentru anul viitor, sunt împărțite în patru mari obiective.

 • Cel mai costisitor este un depozit de tip DABS-FEV (Deployable Air Base Systems – Facilities, Equipment and Vehicles), care necesită 68 de milioane de dolari. Este vorba despre un depozit cu control al umidității aerului, ventilație și încălzire, pentru depozitarea de materiale pentru ridicarea unor baze aeriene mobile și de vehicule și echipamente. Forțele Aeriene americane arată, în proiectul de buget, că vor cere co-finanțare și de la NATO pentru acest depozit de la Câmpia Turzii.
 • O facilitate de depozitare și aprovizionare a aeronavelor cu combustibil care costă 32 de milioane de dolari. Aici, armata SUA descrie, pentru a justifica nevoia unei astfel de facilități, modul în care forțele aeriene românești desfășoară această operațiune, complet diferit de cum o fac americanii și de cum ar trebui să se întâmple în secolul nostru.
 • O platformă de parcare pentru aeronave, în valoare de 19,5 milioane de dolari. Baza are nevoie de capabilități de parcare adiționale, pentru două escadrile de avioane de luptă ale NATO, arată armata SUA.
 • Cel mai puțin costisitor obiectiv pentru 2021 la Câmpia Turzii este o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase (muniții, explozibili), în valoare de 11 milioane de dolari. Mai exact: „construcția unei platforme din beton, care să deservească avioane de mare tonaj, încărcate cu transporturi explozibile și materiale periculoase”, inclusiv asfaltarea căilor de acces pentru transportarea de muniții sau autovehicule.

Misiunile de recunoaștere și supraveghere par să devină un punct important al bazei aeriene din județul Cluj. În ianuarie 2020, din Polonia la Câmpia Turzii au fost aduse pentru a doua oară drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, făcând presa din România să titreze că drona care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani a venit în România.

România investește și ea la Câmpia Turzii

Guvernul României a aprobat în 2018 o investiție de 1,6 miliarde de lei (peste 330 de milioane de euro) pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, în ideea că acolo vor veni următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpără din Portugalia. Suma cuprindea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna, unde se află baza aeriană.

Până în martie 2020, din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, se realizase doar împrejmuirea noului perimetru al cazarmei 1833 Câmpia Turzii.

sursa: romania.europalibera.org, stripes.com

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Andreea Fechete, adolescenta din Alba Iulia care scrie cărți în engleză. Pasiunea pentru pisici, transformată în literatură

Publicat

Andreea Fechete, o tânără de 13 ani din Alba Iulia, care adoră animalele, stă pe internet, citește cărți și își petrece timpul cu prietenii – profilul normal al unei adolescente. Numai că Andreea este un exemplu pentru cei de vârsta ei și nu numai.

Tânăra are până acum trei cărți scrise și lucrează la a patra, toate în limba engleză și toate inspirate dintr-o serie pe care Andreea a citit-o și recitit-o, în engleză, dar și în română. 

Alba24 a stat de vorbă cu tânăra din Alba Iulia, pentru a afla cum ajunge o elevă de gimnaziu să scrie cărți în limba engleză.

Andreea este elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și în toamnă va trece în clasa a VIII-a. A învățat limba engleză de la școală, de pe internet, dar cel mai mult din cărțile pe care le citește, ”Pisicile Războinice” (Warrior Cats), o serie care urmăresc aventurile unui grup de pisici.

Cărțile sunt scrise de un grup de persoane sub pseudonimul colectiv Erin Hunter. Până acum, tânăra a citit cele 33 de volume în limba engleză și le-a recitit și pe primele 20 de volume traduse și în limba română.

Cum a început să scrie

Inspirată de ”Pisicile Războinice”, de la vârsta de 12 ani, Andreea s-a apucat de scris, în limba engleză, pe platforma de cărți digitale wattpad.com. Într-una dintre cele trei cărți, tânăra din Alba Iulia a luat personajele lui Erin Hunter și le-a reimaginat într-o altă acțiune.

Poți să citești ce scrie Andreea aici, sau aici.

Apoi tânăra și-a format propriul univers, propriile personaje și, cu o imaginație ieșită din comun, le-a creat ”pe foaia” digitală. Așa au rezultat două cărți scrise la 12 și 13 ani.

Mai mult, tânăra nu s-a oprit din scris și ne-a declarat că deja lucrează la a patra carte, tot despre pisici și aventurile lor în universul imaginat de ea.

Teorii, vlog și Youtube

Pe lângă cele trei cărți scrise, Andreea se ocupă și de un canal de Youtube, unde într-un an a publicat peste 100 de clipuri.

Pentru teorii despre pisici poți să accesezi canalul de Youtube al tinerei din Alba Iulia.

În video-urile postate, adolescenta dezbate teorii despre personajele din cărți, le răspunde altor tineri la întrebările pe care le au despre serie sau discută liber despre universul pisicilor războinice.

Cu trei cărți scrise într-o engleză cursivă, cu a patra în finalizare, Andreea reușește la doar 13 ani să depășească barierele imaginației și să dea dovadă de o inteligență peste medie pentru vârsta ei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fiecare școală ar putea decide cum va începe cursurile, în toamnă. Soluții pentru întoarcerea elevilor la ore

Publicat

Unităţile de învăţământ din țară ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar, în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid.

Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie „se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizăm decizia chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ”.

Astfel, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează, fiecare școală va stabili cum va începe anul școlar.

Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplica un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.

sursa: digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate