Connect with us
Publicitate

Administrație

Modificări în Planul Urbanistic General: Alba Iulia va avea variantă ocolitoare spre Munţii Apuseni și parc de agrement pe malul Mureşului

Publicat

Dezvoltarea urbanistică a municipiului Alba Iulia pe termen lung presupune extinderea suprafeţei de intravilan cu aproximativ 1.400 de hectare şi amenajarea mai multor obiective propuse într-o reactualizare a Planului Urbanistic General adus în atenţia consilierilor locali în şedinţa de marţi. Vă prezentăm în continuare care sunt soluţiile pe care specialiştii în proiectare le-au pus la dispoziţia administraţiei locale, proiect care a primit avizul consilierilor în şedinţa din noiembrie.

Prezent la ședința de Consiliu Local, arhitectul Ioan Lăncrănjan, proiectantul general al lucrării a explicat în linii mari care sunt obiectivele acestei reactualizării a Planului Urbanistic General și cum se va realiza amenajarea teritoriului administrativ al municipiului Alba Iulia în următorii 10 ani.

Studiul prezentat de acesta a fost realizat împreună cu Universitatea de Arhitectură „Ioan Mincu” din București.

Potrivit arhitectului una din principalele motive pentru care Alba Iulia nu este în prezent atractivă pentru marii investitori este acela că avem o populație sub 100.000 de locuitori, respectiv 58.000, după ultimul recensământ. În studiu prezentat de acesta se are în vedere și dezvoltarea unităților administrativ-teritoriale Vințu, Sebeș și Alba Iulia, astfel încât cele trei să fie transformate într-o aglomerare urbană, arătând că în acest mod s-ar întruni numărul de 100.000 de locuitori.

Planurile pot fi consultate de cetățenii interesați la sediul Primăriei Alba Iulia, iar în luna ianuarie autoritățile locale au programată și o dezbatere publică cu toți cei care doresc să își aducă aportul la elaborarea noului PUG.

În noul plan, sunt prezentate 20 de obiective prioritare şi de utilitate publică, pentru asigurarea cadrului şi infrastructurii specifice combinaţiei afaceri – evenimente – turism. Schema propusă vizează extinderea zonală a municipiului spre nord (Bărăbanţ, Miceşti, zonele libere), cartiere rezidenţiale mărginite de zona împădurită spre vest (Podei, Francisca, Sergău), dezvoltarea unei zone rezidenţiale în sud-est (Partoş, Oarda), astfel încât dezvoltarea oraşului să fie dinspre centru spre periferii, urbanizarea zonelor de extindere fiind realizată etapizat.

Se propune crearea unui centru de târguri şi expoziţii, o zonă dedicată dezvoltării IMM-urilor , de producţie şi servicii. Activitatea industrială din nordul şi estul oraşului va fi structurată şi extinsă spre est şi sud. Prin restructurarea zonelor industriale subutilizate sunt consolidate poziţia şi rolul zonei centrale a oraşului, este impulsionată devoltarea zonei est, se arată în documentaţia PUG.

În lungul limitei estice a teritoriului administrativ al municipiului cu terenurile comunei Ciugud este propusă păstrarea şi amenajarea unui coridor verde. Spaţiul ar primi forma unui parc de agrement, pe malurile râului Ampoi până la vărsarea în Mureş, ce ar acoperi necesarul de spaţii verzi şi dotări de agrement şi sport în cartierele limitrofe. Este necesară rezervarea acestui culoar de-a lungul albiei râului Mureş pe ambele maluri, unde va fi amenajat traseu pietonal şi de biciclete înconjurat de spaţiu verde.

Se are în vedere amenajarea variantei ocolitoare pentru accesul spre Munţii Apuseni – Zlatna, pe traseul DN1, la intrarea dinspre Cluj, zona Ighiu, DN 74, fapt ce ar decongestiona traficul rutier în interiorul oraşului.

Potrivit principiilor PUG, se interzice definitiv construirea în afara limitelor acestuia, inclusiv constituirea de grupuri suplimentare la nord.

Obiectivele prioritare sunt următoarele:

  1. Rezolvarea urbanistică a zonei centrale a oraşului, etapizat
  2. Închiderea inelului de circulaţie şi transport Bd. Revoluţiei – str. Ion Lăncrănjan – Partoş
  3. Închiderea inelului de circulaţie şi transport Bd. Republicii – str. Tudor Vladimirescu – Şoseaua de centură
  4. Realizarea arterei de ocolire spre Zlatna  – cu variantă din DN1, intrare în oraş dinspre Cluj, comuna Ighiu, DN 74
  5. Realizarea centrului cultural
  6. Rezervarea suprafeţei necesare realizării Sălii polivalente (zona Bazinului olimpic)
  7. Rezolvarea zonelor de agrement şi sport (comuna Ciugud)
  8. Rezolvarea unor locaţii pentru parcaje publice subterane sau multietajate
  9. Conversia suprafeţei fostei unităţi militare de pe str. Lalelelor şi Valea Popii
  10. Rezervarea coridorului necesar pentru viitoarea şosea rapidă (drum expres european)
  11. Realizarea a două noi pieţe agro-alimentare în cartierul Cetate
  12. Protejarea zonelor naturale şi a elementelor de peisaj, protejarea zonelor construite valoroase, instituirea statutului de zonă protejată
  13. Realizarea de trasee pentru biciclişti în oraş şi în jurul oraşului (reţele ciclo-turistice) pe malul Ampoiului, malul Mureşului
  14. Asigurarea terenului necesar înfiinţării de spaţii verzi publice şi centre de cartier prin intermediul obligativităţii operaţiunilor de reparcelare în zonele de restructurare
  15. Realizarea infrastructurii edilitare pentru zonele în care aceasta lipseşte
  16. Conversia unităţilor militare din Cetate în funcţiuni universitare, administrative şi turistice
  17. Înfiinţarea unui nou cimitir
  18. Rezolvarea axului Bd Transilvaniei Cetate – cu propunerea Ansamblului Marii Uniri
  19. Studiu reţele pluviale stradale (cu fonduri structurale)
  20. Rezervarea coridorului necesar pentru un traseu extravilan al magistralelor energetice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cetateanul

    marți, 18.12.2012 at 14:34

    Sa se modifice. Sa plateasca oamenii impozit ca la oras si cei din Campeni si Rosia Montana si imprejurimi daca posibil Micestiul nu le ajunge. Cata nerusinare..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate