Connect with us
Publicitate

EDITORIAL

Pleșa, Hava, Matieș sau Damian? Ce vor alege albaiulienii în 2024: continuitate, dorința de revanșă sau un nou început?

Publicat

Suntem la mijlocul albiei unui ciclu electoral, după transformări semnificative în politica și administrația locală. Preluarea primăriei de către Gabriel Pleșa, plecat din PNL, și îndepărtarea lui Mircea Hava din funcția de președinte a PNL au fost evenimentele politice cele mai importante, din ultimii doi ani, care au adus, deopotrivă, entuziasm și dezamăgire în rândul albaiulienilor.

Mai mult, au născut situații fără precedent: posibilitatea ca primăria să fie câștigată, în 2024, de candidați care nu ar fi avut nicio șansă până acum câțiva ani, dar și acomodarea PNL la statutul de a câștiga, nu de a păstra, primăria din Alba Iulia.

Analiza de față este departe de a pretinde că oferă un răspuns la întrebarea „Cine sunt cei în sarcina cărora va cădea obligația de a candida, la Alba Iulia, pentru funcția de primar?”. E un gest care îndeamnă la a ne întreba dacă, în politică și administrație, au fost doi ani în spate sau în față, pentru Cealaltă Capitală, și care sunt perspectivele atât pentru cei în funcție, cât și pentru cei care-i vor provoca.

Să începem cu USR PLUS, partidul care deține, prin adopția lui Gabriel Pleșa, fotoliul de primar. La fel ca în alte municipii, unde candidații USR au beneficiat de fronda și saturația electoratului față de uzura și apucăturile matusalemicilor din PNL sau PSD, ocupați cu răfuieli interne, și la Alba Iulia s-a întrerupt sensul unic al puterii locale de care PNL a avut parte mai mult de două decenii.

Albaiulieni i-au negat dreptul la succesiune lui Paul Voicu, transformând acest episod într-o mare jenă pentru foștii șefi ai actualului primar. Din păcate, partidul antisistem a dovedit, foarte rapid, că „noi suntem altfel” poate să devină peste noapte „suntem la fel”. Luptele interne, spălatul rufelor în public, plecările din partid au făcut, și la nivel local, ca „unicitatea” USR PLUS să fie una episodică și de scurtă durată.

Recentele alegeri interne au arătat că Gabriel Pleșa este mai mult tolerat decât asimilat, iar excluderea lui Dogaru din suita consilierilor personali din primărie i-a adus penultimul loc în BPJ. De altfel, ideea că ar dori să revină în PNL aproape că l-ar exclude din partid, însă respingerea acestui gest este garantată, încă, de unii dintre lideri de la centru.

Teama de a pierde un primar de municipiu reședință face ca orice complicitate a lui Pleșa cu PNL să fie trecută în amânare la judecare. În plus, este incert dacă o eventuală revenire în PNL l-ar include și pe Emil Popescu.

Deci, afectat intern, cu un scor în sondaje ce nu reflectă o mare satisfacție a electoratului față de activitatea de până în prezent, cu un PNL ce respinge costul politic al negocierilor de revenire mult prea timpurii, am putea spune că situația lui Gabriel Pleșa este, deocamdată, confuză și depinde inclusiv de opțiunile pentru o nouă candidatură ale lui Mircea Hava. Vom reveni asupra acestui aspect.

Edilul a rămas, în schimb, în logica comportamentului de campanie, cu eforturi de mulțumi punctual, răspunzând cetățenilor la solicitări sporadice, dar fără a puncta decisiv în privința fondurilor și proiectelor europene preluate de la fosta administrație. Cu o primărie ce va avea parte de un buget de salarii cu mult peste cel actual, cheltuieli de sezon foarte ridicate, edilul nu manifestă nicio îngrijorare față de iminența unor șantiere ce nu se vor finaliza la timp, nici nu aduce lămuriri convingătoare despre cum va gestiona destinul financiar al orașului având în vedere criza prin care vom trece cu toții.

Concluzia noastră: e încă devreme să anticipăm partidul de la care va candida, dar cu certitudine Pleșa se va afla pe buletinele de vot la viitoarele alegeri.

În PNL lucrurile sunt departe de a fi lămurite.  De la desprinderea „siamezilor” Hava și Dumitrel, anticipată de desființarea BPL Alba Iulia și pasul în spate făcut de Hava după pierderea alegerilor locale, a ieșit la suprafață „nepotrivirea de caracter” dintre cei ce păreau inseparabili, finalizată cu cel mai răsunător divorț din politica locală.

Chiar inclus în pretenția unei competiții democratice, rezultatul alegerilor interne din 2021 n-a fost ușor de suportat de nicio tabără. Evenimentul a pus sub lupă ceea ce nu s-a văzut până atunci.

 

La Alba Iulia, fuziunea PDL cu PNL n-a fost completă, iar vechiul PNL s-a dovedit buturuga mică ce a răsturnat, din interior, carul mare plin cu naivitate si aroganță al vechilor PDL-iști. După pierderea alegerilor, Mircea Hava a intrat într-o stare de neimplicare iar Ion Dumitrel încearcă să convingă că poate să țină manșa partidului fără vechiul partener.

Dacă pentru mulți dintre cei care le-au fost alături în campania internă lupta s-a oprit odată cu numărarea voturilor, mai există destui frământați de ce se va întâmpla mai departe. Vor mai avea sau nu un scop comun Hava și Dumitrel în viitoarele alegeri?

E bine să amintim că PNL a fost și rămâne un partid al orgoliilor, cu oameni confortabili și boemi, obișnuiți cu distribuirile pe posturi după victoriile lui Hava și Dumitrel. Situația în care se află, azi, este o premieră, cel puțin pentru Alba Iulia.

Un moment în care sunt împinși să caute soluții, să lucreze pentru un rezultat. Nu e clar pentru nimeni dacă Mircea Hava s-a obișnuit cu resemnarea sau dacă, prin a fi candidatul PNL pe afișele viitoarelor alegeri pentru primărie, va dori să-i tămâieze pe cei care l-au driblat în meciul intern și să revină alături de vechea echipă, tocmai cu scopul de a lua primăria și a pregăti un candidat pentru alegerile din 2028.

Foarte posibil ca setea de revanșă să-i fie potolită doar de un nou mandat de europarlamentar, chestiune pusă sub semnul întrebării atât de absența și neimplicarea lui Hava în PNL, dar mai ales de faptul că încă nu e clar în pixul cui va sta semnătura pentru viitoarea listă de europarlamentari. Cu siguranță, Hava nu va cădea în capcana unui anunț de candidatură la primărie până când nu va epuiza șansele de a rămâne la Bruxelles, de la PNL sau alt partid.

Pe de altă parte, îndepărtarea de colegi și temele ce privesc Alba Iulia vor fi cântărite, cel mai probabil într-un sondaj, ce va confirma sau infirma dacă Mircea Hava este doar o amintire respectabilă sau un candidat redutabil. Dinspre PNL nu se zărește fermitate în decizie, cel puțin nu până capitolul Hava va fi lămurit.

În privința unei candidaturi a lui Gheorghe Damian, ar fi de dorit ca inițiativa să-i aparțină acestuia, nu PNL-ului. Ar părea că actuala conducere vrea să rezolve o situație cu orice preț iar Damian nu pare suficient de dornic să-și vadă numele pe ușa biroului lui Pleșa.

Gheorghe Damian

Este analizată și posibilitatea ca Ion Dumitrel să candideze la Alba Iulia, o postură ce ar putea fi asumată pentru ca administrația locală să intre, cu cât mai puține emoții, în portofoliul PNL.

De asemenea, a devenit de notorietate o eventuală recuperare a lui Gabriel Pleșa, soluție ce nu este lipsită de riscuri pentru partidul lui Dumitrel și Hava. În rest, este puțin probabil ca un alt candidat al PNL să aibă un scor în sondaje egal cu cel al partidului, pentru a deveni un challenger la primărie.

PSD este singurul partid care a nominalizat un candidat. O decizie lipsită de unanimitate, ba chiar plină de răzmerițe interne. Și aici, lumea se întreabă care e tabăra corectă. Cu toate că senatorul Matieș pare dispus la încrucișat mănușile cu oricine, dornic de dat soluții în stânga și dreapta, încă se insinuează și alte posibilități.

 

Nu sunt puțini cei care pomenesc că umbra lui Hava a fost văzută prin anumite locuri, alături de liderii de la București, și că de undeva de pe margine și-ar putea face apariția un candidat susținut de acesta. Lucrurile se vor lămuri mai bine în PSD după rotativa estimată în primăvară și decidenți stabiliți la congres, punct de la care să se poată asigura o relativă stabilitate până la alegerile viitoare.

Ce se vede, însă, dinspre PSD Alba este o poziționare mult mai constantă și consecventă față de aspecte ce țin de teme locale sau naționale.  Nu e exclus ca acest partid să profite cel mai mult de lipsa de armonie și de decizie dinspre cel mai important rival, PNL.

Și dacă tot vorbim de profit, partidul extremist AUR poate să fie unul dintre cei mai importanți beneficiari, la nivel de număr de consilieri locali, ai luptelor interne din PSD, PNL și USR PLUS.

Dezacordul și lipsa de unitate, taberele și luptele interne, au devenit obișnuință pentru toate filialele partidelor din județ. Aciuiți în forme de devotament față de vechi sau noi lideri, antagonizați în obiective și strategii mai mult personale decât ce privesc omul de rând, politicienii sunt înverșunați în lupte interne și aproape absenți în îndatoriri față de cei de la care pretind puterea, în cazul de față, locuitorii din Alba Iulia.

Suntem aproape convinși că, indiferent de viitorul primar, componența viitorului Consiliu Local va fi una pestriță și care nu-i va garanta edilului o majoritate confortabilă pentru proiecte cu adevărat importante. Imaginea și felul în care cei care conduc partidele locale este aproape în oglindă cu cea a politicienilor de la București.

Jilțurile puterii au fost mult prea importante pentru a se gândi cineva cum poate așeza la masa de lucru, pe scaune, o nouă generație, entuziastă și pregătită, pentru care să nu conteze doar avantajele de partid ci profesia și obligațiile. Rămâne să apreciați dumneavoastră dacă situația în care se află Alba Iulia este una de dorit sau nu, prin candidații pe care partidele se pregătesc să-i arunce-n lupta pentru putere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 05.09.2022 at 14:34

    Ce partid antisistem ? Astea-s vorbe-n vânt. Iar despre Hava, dacă vrea să se facă de rahat să candideze. Toţi candidaţii o să-i tragă câte o scatoalcă. Şi bine fac, că ne-am săturat de el.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax