Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Policlinica din Alba Iulia se întoarce în sediul în care a funcționat acum 10 ani. Relocarea costă 10 milioane lei

Publicat

Consiliul Judeţean Alba încheie un acord de parteneriat cu Spitalul Judeţean Alba, pentru accesarea finanţării prin POR în vederea modernizării spaţiilor în care va fi relocată policlinica din Alba Iulia. CJ Alba va asigura cofinanţarea cu 214.015 lei a cheltuielilor totale ale proiectului, estimat la o valoare de 10.700.750 lei (aproximativ 2,3 milioane euro). Iniţiativa intră în atenţia consilierilor judeţeni, pentru aprobare, în şedinţa de joi, 26 iulie.

„Conform prevederilor Ghidului solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte cu titlul POR/2018/8/8.1/8.1A/1/7REGIUNI depunerea cererii de finanţare se poate realiza în cadrul unui parteneriat încheiat între entităţi eligibile, în cazul de faţă UAT Județul Alba ca solicitant și Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia în calitate de partener.

Se consideră oportună accesarea unei finanţări din fonduri structurale pentru „Extindere, Modernizare și Dotare în vederea Relocării Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia”, prin depunerea unei cereri de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8. Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Prioritatea de investiţii 8.1. Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități, Operaţiunea A – Ambulatorii, Apel de proiecte POR/2018/8/8.1/8.1A/1/7REGIUNI”, se arată în documentaţia proiectului CJ Alba.

Obiectivul general al investiţiei propuse „Extindere, Modernizare și Dotare în vederea Relocării Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” vizează accesul sporit la serviciile preventive și de îngrijire medicală primară. Aceasta va conduce la eficientizarea sistemului de sănătate, prin diagnosticarea bolilor în stadiul incipient și tratarea cu succes a unor afecțiuni mai ușoare, cât și reducerea internărilor evitabile. Prin relocarea Ambulatoriului din Alba Iulia, Str. Muşeţelului, nr. 2 în spaţiile extinse, modernizate şi dotate din clădirea spitalului şi policlinicii din Alba Iulia, B-dul Revoluţiei 1989, nr. 23, se vor îmbunătăţi condiţiile de preluare şi tratament a pacienţilor, se vor reduce timpii de aşteptare prin creşterea capacităţii de primire şi prin eficientizarea circuitelor funcţionale, potrivit sursei citate.

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, situat în Alba Iulia, Str. Muşeţelului, nr. 2, este subdimensionat, funcţionând într-un spaţiu ce nu corespunde cerinţelor Ministerului Sănătăţii privind necesarul de spaţii obligatorii, suprafeţele legale pentru spaţiile existente, îndeplinirea circuitelor funcţionale, îndeplinirea condiţiilor de semnalizare şi evacuare în caz de incendiu, devine necesară relocarea ambulatoriului într-un spaţiu adecvat, mai precizează reprezentanţii CJ Alba.

Activităţile ce vor fi realizate de către UAT Judeţul Alba în cadrul proiectului „Extindere, Modernizare și Dotare în vederea Relocării Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” vizează elaborarea de documente necesare pregătirii şi depunerii cererii de finanţare, precum şi participarea la implementarea proiectului (management, monitorizare şi supervizare implementare proiect, achiziţii, recepţie lucrări, informare şi publicitate, evaluare finală). UAT Judeţul Alba va asigura cofinanţarea cheltuielilor totale ale proiectului în valoare de 214.015,00 lei, transferând sumele aferente partenerului, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, care va gestiona direct fluxurile financiare în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Cheltuieli estimate în acordul de parteneriat:

Servicii de proiectare aferente întocmirii SF mixt: 73.500 lei inclusiv TVA

Execuţie servicii de proiectare: 290.150,56 lei inclusiv TVA – cheltuieli eligibile

Execuţie lucrări de construcţii şi instalaţii: 10.257.785,94 lei inclusiv TVA – cheltuieli eligibile

Investiţia propusă presupune execuţia de lucrări de construcţii şi instalaţii de modernizare, extindere şi dotare în vederea relocării ambulatorului integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Activitatea de execuţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii va fi monitorizată de diriginţii de şantier, totodată beneficiind de suport din partea proiectantului.

Informare si publicitate: 19.337,50 lei inclusiv TVA – cheltuieli eligibile;

Audit financiar: 59.976 lei inclusiv TVA – cheltuieli eligibile.

Total: 10.700.750 lei (aproximativ 2,37 milioane euro)

Reamintim că planurile CJ Alba sunt de mansardare a corpurilor C şi D ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, în vederea mutării secţiei de neurologie şi recuperare neuro-motorie de la parterul clădirii, în spaţiul nou creat. Astfel, policlinica de pe strada Mușețelului din Alba Iulia se va muta în vechea locaţie în care a funcționat în urmă cu mai bine de 10 ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Lazar B

    vineri, 19.07.2019 at 18:18

    Ar trebui ca suma necesara relocarii sa fie imputata conducerii Spitalului Judetean Alba din perioada 2005-2006 care a decis mutarea Ambulatorului pe str. Musetelului intr-un fost bloc de garsoniere, total impropriu pentru activitatea medicala. De exemplu, nu exista in acea perioada lift pentru bolnavii cu probleme ortopedice si cardiace si care trebuiau sa urce pe „brate”. Acestia erau consultati, dupa care trebuiau sa se indrepte catre Spitalul Judetean pentru efectuarea analizelor si radiografiilor, apoi reveneau pe str. Musetelului pentru stabilirea diagnosticului si tratamentului. Daca era necesara internarea erau trimisi din nou la spital. Era un du-te-vino permanent atat pentru bolnavi cat si pentru medici, care pe langa activitatea din Ambulator trebuiau sa desfasoare activitate si in spital la patul bolnavului si in salile de operatii.
    De aceasta situatie se face vinovata conducerea din acea perioada a Spitalului Judetean Alba care nu a vrut sa tina cont de opiniile specialistilor din sistemul medical si si-au urmarit propriile interese meschine, acelea de a face un ambulatoriu nefunctional, pentru a obliga pacientii sa se indrepte spre diferite cabinete private,iar spatiul in care a functionat ambulatorul bine pozitionat sa fie privatizat pe o suma modica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax