Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Policlinica din Alba Iulia se întoarce în sediul în care a funcționat acum 10 ani. Relocarea costă 10 milioane lei


Publicat

Consiliul Judeţean Alba încheie un acord de parteneriat cu Spitalul Judeţean Alba, pentru accesarea finanţării prin POR în vederea modernizării spaţiilor în care va fi relocată policlinica din Alba Iulia. CJ Alba va asigura cofinanţarea cu 214.015 lei a cheltuielilor totale ale proiectului, estimat la o valoare de 10.700.750 lei (aproximativ 2,3 milioane euro). Iniţiativa intră în atenţia consilierilor judeţeni, pentru aprobare, în şedinţa de joi, 26 iulie.

„Conform prevederilor Ghidului solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte cu titlul POR/2018/8/8.1/8.1A/1/7REGIUNI depunerea cererii de finanţare se poate realiza în cadrul unui parteneriat încheiat între entităţi eligibile, în cazul de faţă UAT Județul Alba ca solicitant și Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia în calitate de partener.

Se consideră oportună accesarea unei finanţări din fonduri structurale pentru „Extindere, Modernizare și Dotare în vederea Relocării Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia”, prin depunerea unei cereri de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8. Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Prioritatea de investiţii 8.1. Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități, Operaţiunea A – Ambulatorii, Apel de proiecte POR/2018/8/8.1/8.1A/1/7REGIUNI”, se arată în documentaţia proiectului CJ Alba.

Obiectivul general al investiţiei propuse „Extindere, Modernizare și Dotare în vederea Relocării Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” vizează accesul sporit la serviciile preventive și de îngrijire medicală primară. Aceasta va conduce la eficientizarea sistemului de sănătate, prin diagnosticarea bolilor în stadiul incipient și tratarea cu succes a unor afecțiuni mai ușoare, cât și reducerea internărilor evitabile. Prin relocarea Ambulatoriului din Alba Iulia, Str. Muşeţelului, nr. 2 în spaţiile extinse, modernizate şi dotate din clădirea spitalului şi policlinicii din Alba Iulia, B-dul Revoluţiei 1989, nr. 23, se vor îmbunătăţi condiţiile de preluare şi tratament a pacienţilor, se vor reduce timpii de aşteptare prin creşterea capacităţii de primire şi prin eficientizarea circuitelor funcţionale, potrivit sursei citate.

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, situat în Alba Iulia, Str. Muşeţelului, nr. 2, este subdimensionat, funcţionând într-un spaţiu ce nu corespunde cerinţelor Ministerului Sănătăţii privind necesarul de spaţii obligatorii, suprafeţele legale pentru spaţiile existente, îndeplinirea circuitelor funcţionale, îndeplinirea condiţiilor de semnalizare şi evacuare în caz de incendiu, devine necesară relocarea ambulatoriului într-un spaţiu adecvat, mai precizează reprezentanţii CJ Alba.

Activităţile ce vor fi realizate de către UAT Judeţul Alba în cadrul proiectului „Extindere, Modernizare și Dotare în vederea Relocării Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” vizează elaborarea de documente necesare pregătirii şi depunerii cererii de finanţare, precum şi participarea la implementarea proiectului (management, monitorizare şi supervizare implementare proiect, achiziţii, recepţie lucrări, informare şi publicitate, evaluare finală). UAT Judeţul Alba va asigura cofinanţarea cheltuielilor totale ale proiectului în valoare de 214.015,00 lei, transferând sumele aferente partenerului, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, care va gestiona direct fluxurile financiare în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Cheltuieli estimate în acordul de parteneriat:

Servicii de proiectare aferente întocmirii SF mixt: 73.500 lei inclusiv TVA

Execuţie servicii de proiectare: 290.150,56 lei inclusiv TVA – cheltuieli eligibile

Execuţie lucrări de construcţii şi instalaţii: 10.257.785,94 lei inclusiv TVA – cheltuieli eligibile

Investiţia propusă presupune execuţia de lucrări de construcţii şi instalaţii de modernizare, extindere şi dotare în vederea relocării ambulatorului integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Activitatea de execuţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii va fi monitorizată de diriginţii de şantier, totodată beneficiind de suport din partea proiectantului.

Informare si publicitate: 19.337,50 lei inclusiv TVA – cheltuieli eligibile;

Audit financiar: 59.976 lei inclusiv TVA – cheltuieli eligibile.

Total: 10.700.750 lei (aproximativ 2,37 milioane euro)

Reamintim că planurile CJ Alba sunt de mansardare a corpurilor C şi D ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, în vederea mutării secţiei de neurologie şi recuperare neuro-motorie de la parterul clădirii, în spaţiul nou creat. Astfel, policlinica de pe strada Mușețelului din Alba Iulia se va muta în vechea locaţie în care a funcționat în urmă cu mai bine de 10 ani.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Lazar B

  vineri, 19.07.2019 at 18:18

  Ar trebui ca suma necesara relocarii sa fie imputata conducerii Spitalului Judetean Alba din perioada 2005-2006 care a decis mutarea Ambulatorului pe str. Musetelului intr-un fost bloc de garsoniere, total impropriu pentru activitatea medicala. De exemplu, nu exista in acea perioada lift pentru bolnavii cu probleme ortopedice si cardiace si care trebuiau sa urce pe „brate”. Acestia erau consultati, dupa care trebuiau sa se indrepte catre Spitalul Judetean pentru efectuarea analizelor si radiografiilor, apoi reveneau pe str. Musetelului pentru stabilirea diagnosticului si tratamentului. Daca era necesara internarea erau trimisi din nou la spital. Era un du-te-vino permanent atat pentru bolnavi cat si pentru medici, care pe langa activitatea din Ambulator trebuiau sa desfasoare activitate si in spital la patul bolnavului si in salile de operatii.
  De aceasta situatie se face vinovata conducerea din acea perioada a Spitalului Judetean Alba care nu a vrut sa tina cont de opiniile specialistilor din sistemul medical si si-au urmarit propriile interese meschine, acelea de a face un ambulatoriu nefunctional, pentru a obliga pacientii sa se indrepte spre diferite cabinete private,iar spatiul in care a functionat ambulatorul bine pozitionat sa fie privatizat pe o suma modica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Eurostat: România are cei mai puţini posesori de maşini la mia de locuitori din Uniunea Europeană

Publicat

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de automobile de pasageri la mia de locuitori.

Astfel, la o mie de locuitori, parcul auto din România număra 357 de maşini la finele lui 2019, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul european de statistică.

În același timp, România are şi unul dintre cele mai învechite parcuri auto. Vârsta medie a maşinilor aflate în circulaţie în România este de 16,5 ani, potrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA).

De cel puţin 30 de ani, Luxemburg a înregistrat cea mai mare rată de motorizare dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai arată datele Eurostat.

În 2019, existau 681 de autoturisme la mia de locuitori luxemburghezi. Această cifră poate fi influenţată de lucrătorii transfrontalieri care folosesc maşini de companie înmatriculate în ţară, notează sursa citată.

Luxemburg a fost urmat de Italia pe locul doi, cu 663 de maşini la mia de locuitori. Următoarele în topul listei au fost Cipru (645 de maşini), Finlanda şi Polonia (ambele cu 642 de maşini).

La polul opus, cele mai scăzute rate de motorizare s-au găsit în România (357 autoturisme), Letonia (381 autoturisme) şi Ungaria (390 autoturisme).

În ceea ce priveşte vechimea parcului auto, Lituania (16,8 ani), Estonia (16,7 ani) şi România (16,5 ani) au cele mai vechi flote, cu vehicule mai vechi de 16 ani.

Cele mai noi maşini pot fi găsite de asemenea în Luxemburg (6,5 ani) şi Austria (8,3 ani), potrivit datelor ACEA.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător comun pentru toate tipurile de telefoane, tablete și alte dispozitive. Propunere a Comisiei Europene

Publicat

Consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile.

Comisia Europeană a făcut joi un pas important împotriva deşeurilor electronice şi a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalenţa diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice şi a prezentat o propunere de stabilire a unei soluţii comune de încărcare pentru toate dispozitivele relevante.

Potrivit propunerii de directivă revizuită privind echipamentele radio prezentată joi, portul de încărcare şi tehnologia de încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de cea a dispozitivelor electronice. Acest lucru este menit să amelioreze confortul consumatorilor şi să reducă amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziţia verde şi cea digitală.

„Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găsi propriile soluţii, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă a CE pentru O Europă pregătită pentru era digitală, citată într-un comunicat al Comisiei.

Un singur încărcător pentru toate dispozitivele portabile

„Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul şi a reduce deşeurile”, a declarat la rândul său Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă

În urma propunerii CE, USB-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate dispozitivele electronice. Acest lucru le va permite consumatorilor să îşi încarce dispozitivele cu acelaşi încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.

Apoi, tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiţi producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare şi va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeaşi atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

De asemenea, în urma separării vânzării unui încărcător de cea a dispozitivului electronic, se estimează că reducerea producţiei şi eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deşeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

Nu în ultimul rând, Comisia doreşte informaţii mai pertinente pentru consumatori. Astfel, producătorii vor trebui să furnizeze informaţii relevante cu privire la performanţa de încărcare, inclusiv privind puterea cerută de dispozitiv şi dacă acesta permite încărcarea rapidă.

Consumatorii ar urma să-şi dea seama astfel dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerinţele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil.

Măsuri pentru limitarea deșeurilor electronice

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acţiunea mai amplă a CE de abordare a durabilităţii produselor, în special a produselor electronice de pe piaţa UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de joi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE prin procedura legislativă ordinară (codecizie). Executivul comunitar consideră că o perioadă de tranziţie de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este însă necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic şi sursa externă de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilităţii dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, ar urma să fie realizată prin propunerea de joi.

Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei. Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de joi.

Potrivit comunicatului CE, se estimează că încărcătoarele eliminate şi neutilizate generează până la 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Chestionarul pentru vaccinarea elevilor, distribuit în școli. Părinții își pot exprima opțiunea de imunizare a copiilor

Publicat

scrisoare

Chestionarul prin care părinții își vor putea exprima acordul sau dezacordul privind vaccinarea copiilor în școli a fost validat de Ministerul Sănătății și este distribuit prin intermediul inspectoratelor școlare.

„Ministerul Sănătății a validat chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor minori.

Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul va fi diseminat în unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării.

Persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ, în conformitate cu dispozițiile ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, va transmite Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) chestionarele completate de către părinți/tutori legali.

În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului”, a transmis Ministerul Educației, potrivit dcnews.ro.

Chestionarele nu trebuie semnate

Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Direcțiile de Sănătate Publică.

Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format, potrivit sursei citate.

Vezi Chestionar intentie de vaccinare elevi

Echipe mobile de vaccinare în școli

Din datele centralizate la nivelul a 26 de judeţe, până la data de 17 septembrie, sunt 2.468 de unităţi de învăţământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile, sunt propuse 201 centre de vaccinare proprii care vor fi organizate în unităţile de învăţământ, iar alte 1.062 de şcoli sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, potrivit CNCAV.

În Alba, sunt 11 echipe mobile ce asigură vaccinarea în școli, la solicitarea acestora.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Târgul Apulum Agraria 2021, în acest weekend, la Alba Iulia. Standuri cu produse agricole, ateliere, concursuri. PROGRAM

Publicat

La Alba Iulia începe vineri Târgul ”Apulum Agraria” 2021, în cadrul căruia producătorii locali prezintă produse din recolta de toamnă. Evenimentul, ajuns la ediția a XXIX-a, se desfășoară în spațiul expozițional din Piața Pascu.

Cei interesați vor putea vedea standurile prezentate de producătorii locali și vor putea cumpăra legume, fructe și alte alimente, produse tradiționale, de artizanat, produse pentru grădină, echipamente și utilaje agricole.

Vor mai fi standuri cu material săditor, produse fitosanitare, expoziții de animale, păsări.

Organizatorii au pregătit și concursuri, ateliere și alte momente de divertisment.

De exemplu, la standurile ”made in Alba”, veți putea găsi:

 • pupuri cu varză, ceapă, cartofi şi brânză, pâine, produse de patiserie şi cofetărie, turtă dulce
 • preparate de carmangerie de la Săsciori, Cugir şi Pianu de Sus
 • păstrăv proaspăt şi la conservă de la Mărtinie
 • produse de la stână din Vinţu de Jos
 • conserve din fructe şi legume
 • chipsuri din cartofi de Alba
 • vin şi must proaspăt stors de la Ighiu
 • produse de artizanat făcute de meşteri populari din Munţii Apuseni,
 • aranjamente florale din plante stabilizate şi din săpun
 • utilaje pentru grădină.

Târgul va fi deschis de vineri, 24 septembrie, până duminică, 26 septembrie, în Piața Pascu, între orele 10.00 și 18.00.

Târgul Apulum Agraria este organizat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu grupurile de acțiune locală GAL pe Mureș și pe Târnave, GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu, GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului, GAL Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare și Primăria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate