Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Policlinica din Alba Iulia se întoarce în sediul în care a funcționat acum 10 ani. Relocarea costă 10 milioane lei


Publicat

Consiliul Judeţean Alba încheie un acord de parteneriat cu Spitalul Judeţean Alba, pentru accesarea finanţării prin POR în vederea modernizării spaţiilor în care va fi relocată policlinica din Alba Iulia. CJ Alba va asigura cofinanţarea cu 214.015 lei a cheltuielilor totale ale proiectului, estimat la o valoare de 10.700.750 lei (aproximativ 2,3 milioane euro). Iniţiativa intră în atenţia consilierilor judeţeni, pentru aprobare, în şedinţa de joi, 26 iulie.

„Conform prevederilor Ghidului solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiecte cu titlul POR/2018/8/8.1/8.1A/1/7REGIUNI depunerea cererii de finanţare se poate realiza în cadrul unui parteneriat încheiat între entităţi eligibile, în cazul de faţă UAT Județul Alba ca solicitant și Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia în calitate de partener.

Se consideră oportună accesarea unei finanţări din fonduri structurale pentru „Extindere, Modernizare și Dotare în vederea Relocării Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia”, prin depunerea unei cereri de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8. Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Prioritatea de investiţii 8.1. Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități, Operaţiunea A – Ambulatorii, Apel de proiecte POR/2018/8/8.1/8.1A/1/7REGIUNI”, se arată în documentaţia proiectului CJ Alba.

Obiectivul general al investiţiei propuse „Extindere, Modernizare și Dotare în vederea Relocării Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” vizează accesul sporit la serviciile preventive și de îngrijire medicală primară. Aceasta va conduce la eficientizarea sistemului de sănătate, prin diagnosticarea bolilor în stadiul incipient și tratarea cu succes a unor afecțiuni mai ușoare, cât și reducerea internărilor evitabile. Prin relocarea Ambulatoriului din Alba Iulia, Str. Muşeţelului, nr. 2 în spaţiile extinse, modernizate şi dotate din clădirea spitalului şi policlinicii din Alba Iulia, B-dul Revoluţiei 1989, nr. 23, se vor îmbunătăţi condiţiile de preluare şi tratament a pacienţilor, se vor reduce timpii de aşteptare prin creşterea capacităţii de primire şi prin eficientizarea circuitelor funcţionale, potrivit sursei citate.

Ambulatoriul Integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, situat în Alba Iulia, Str. Muşeţelului, nr. 2, este subdimensionat, funcţionând într-un spaţiu ce nu corespunde cerinţelor Ministerului Sănătăţii privind necesarul de spaţii obligatorii, suprafeţele legale pentru spaţiile existente, îndeplinirea circuitelor funcţionale, îndeplinirea condiţiilor de semnalizare şi evacuare în caz de incendiu, devine necesară relocarea ambulatoriului într-un spaţiu adecvat, mai precizează reprezentanţii CJ Alba.

Activităţile ce vor fi realizate de către UAT Judeţul Alba în cadrul proiectului „Extindere, Modernizare și Dotare în vederea Relocării Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” vizează elaborarea de documente necesare pregătirii şi depunerii cererii de finanţare, precum şi participarea la implementarea proiectului (management, monitorizare şi supervizare implementare proiect, achiziţii, recepţie lucrări, informare şi publicitate, evaluare finală). UAT Judeţul Alba va asigura cofinanţarea cheltuielilor totale ale proiectului în valoare de 214.015,00 lei, transferând sumele aferente partenerului, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, care va gestiona direct fluxurile financiare în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Cheltuieli estimate în acordul de parteneriat:

Servicii de proiectare aferente întocmirii SF mixt: 73.500 lei inclusiv TVA

Execuţie servicii de proiectare: 290.150,56 lei inclusiv TVA – cheltuieli eligibile

Execuţie lucrări de construcţii şi instalaţii: 10.257.785,94 lei inclusiv TVA – cheltuieli eligibile

Investiţia propusă presupune execuţia de lucrări de construcţii şi instalaţii de modernizare, extindere şi dotare în vederea relocării ambulatorului integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Activitatea de execuţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii va fi monitorizată de diriginţii de şantier, totodată beneficiind de suport din partea proiectantului.

Informare si publicitate: 19.337,50 lei inclusiv TVA – cheltuieli eligibile;

Audit financiar: 59.976 lei inclusiv TVA – cheltuieli eligibile.

Total: 10.700.750 lei (aproximativ 2,37 milioane euro)

Reamintim că planurile CJ Alba sunt de mansardare a corpurilor C şi D ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, în vederea mutării secţiei de neurologie şi recuperare neuro-motorie de la parterul clădirii, în spaţiul nou creat. Astfel, policlinica de pe strada Mușețelului din Alba Iulia se va muta în vechea locaţie în care a funcționat în urmă cu mai bine de 10 ani.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Lazar B

    vineri, 19.07.2019 at 18:18

    Ar trebui ca suma necesara relocarii sa fie imputata conducerii Spitalului Judetean Alba din perioada 2005-2006 care a decis mutarea Ambulatorului pe str. Musetelului intr-un fost bloc de garsoniere, total impropriu pentru activitatea medicala. De exemplu, nu exista in acea perioada lift pentru bolnavii cu probleme ortopedice si cardiace si care trebuiau sa urce pe „brate”. Acestia erau consultati, dupa care trebuiau sa se indrepte catre Spitalul Judetean pentru efectuarea analizelor si radiografiilor, apoi reveneau pe str. Musetelului pentru stabilirea diagnosticului si tratamentului. Daca era necesara internarea erau trimisi din nou la spital. Era un du-te-vino permanent atat pentru bolnavi cat si pentru medici, care pe langa activitatea din Ambulator trebuiau sa desfasoare activitate si in spital la patul bolnavului si in salile de operatii.
    De aceasta situatie se face vinovata conducerea din acea perioada a Spitalului Judetean Alba care nu a vrut sa tina cont de opiniile specialistilor din sistemul medical si si-au urmarit propriile interese meschine, acelea de a face un ambulatoriu nefunctional, pentru a obliga pacientii sa se indrepte spre diferite cabinete private,iar spatiul in care a functionat ambulatorul bine pozitionat sa fie privatizat pe o suma modica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Nelu Tătaru la Alba Iulia: Cred că ține de noi dacă vom mai avea un lock-down sau nu. Declarații

Publicat

Ministrul Nelu Tătaru s-a aflat marți la Alba Iulia unde nu a exclus varianta unui nou lock-down, termenul consacrat în timpul pandemiei la nivel mondial pentru ”închidere”, mai precis pentru noi restricții. 

Întrebat cu privire la plafonul estimat de noi cazuri zilnice, la începutul lunii octombrie, la două săptămâni de la începrea școlii, acesta a evitat întrebarea, dar a lansat ideea unor noi potențiale restricții:

”Să nu ne gândim la previziuni sumbre, trebuie să ne gândim la rspectarea regulilor (…) Cred că ține de noi dacă vom mai avea un lock-down sau nu” a spus Tătaru.

Reporter Alba24: Deci pentru luna octombrie, cea mai sumbră previziune ar fi de 2.000 de cazuri pe zi?

Nelu Tătaru: Eu zic să nu ne gândim la previziuni sumbre. Să ne gândim că fiecare dintre noi trebuie să respectăm precauțiile. Evaluarea școlii o putem face la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii ocotmbrie. Evaluăm cele 7 și apoi cele 15 zile de la începutul școlii. Cred că trebuie să ne gândim în primul rând la reguli… Suntem totuși într-un an pandemic pe care trebuie să îl gestionăm, un an diferit față de alți ani.

Încercăm să menținem acel platou și dacă reușim, spre a doua jumătate a lunii octombrie să ne gândim și la o scădere a cazurilor noi, de la o zi la alta. Să nu uităm, vine sezonul rece, vine sezonul gripei, avem o campanie de vaccinare și în acest context trebuie să acționăm ca atare.

Reporter: După alegerile locale vă gândiți la un lock-donw parțial?

Nelu Tătaru: Întâi trebuie să respectăm regulile și precauțiile. Haideți să vedem ce putem face ca să nu avem o creștere a numărului de cazuri (…) Cred că ține doar de noi dacă vom avea un lock-down sau nu. Din punctul meu de vedere și al Ministerului Sănătății, atâta timp cât suntem vigilenți, respectăm niște reguli… Dar revin la ce spuneam de multe ori: nu în spitale se tranșează aceste spitale, se tranșează în prespital. Respectând reguli, avem o transmitere comunitară restrânsă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declarații la Alba Iulia. Acesta se află într-o vizită de lucru în județul Alba

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru vizitează marți județul Alba. Acesta susține declarații de presă la Alba Iulia, cu prilejul unei întâlniri cu autoritățile locale și județene. 

Acesta a spus că Spitalul Județean Alba, locul unde a susținut declarațiile, va beneficia de fonduri neramburasabile pentru 8 proiecte.

Tot marți, 22 septembrie Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a vizitat alături de Ludovic Orban, amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgență Cluj, care va deservi și cetățenii județului Alba.

Valoarea investiției se ridică la 47 milioane de euro, bani din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât de gravă este evoluția pandemiei în România în raport cu celelalte țări UE. Țara noastră, pe primul loc la rata deceselor

Publicat

Tot mai multe țări europene se confruntă cu o creștere accentuată a numărului de cazuri noi de infectare cu SARS-COV2. România nu a fost ocolită de această tendință, însă în ultima săptămână a fost depășită, la rata de îmbolnăvire, de tot mai multe state. Din păcate, deși are chiar și de trei ori mai puține cazuri decât state aflate pe primele locuri în topul infectărilor, România este pe primul loc în ceea ce privește rata deceselor în ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori.

Potrivit ultimelor date transmise la nivel european în 21 septembrie, România se află pe locul 10 în ceea ce privește cazurile în ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori.

România coboară, astfel, din punct de vedere al acestui parametru și ajunge la 91,5, fiind depășită de Spania – 300,5, Franța – 192,5, Belgia – 116,1, Olanda – 109,8, Cehia, 198, Austria – 105,7, Ungaria – 107,2, Luxemburg – 147,9, Malta – 120,4.

Situația este însă critică în privința ratei deceselor înregistrate în ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori.

România conduce acest top negativ, cu o rată de 2,8.

Spre exemplu, acest parametru este 2,3 în Spania, 0,9 în Franța, 1,3 în Bulgaria, 1,2 în Croația.

Până în 20 septembrie, în Europa au fost înregistrate 2.868.502 cazuri, astfel:

Spania (640.040), Franța (453.763), Regatul Unit (394.257), Italia (298.156), Germania (272.337), România (112.781), Belgia (102.201), Olanda (93.684), Suedia (88.237), Polonia (79.240), Portugalia (68.025), Cehia (49.240), Austria (38.557), Irlanda (32.933), Danemarca (21.847), Ungaria (18.866), Bulgaria (18.863), Grecia (15.142), Croația (14.922), Norvegia (12.645), Finlanda (8.980), Luxemburg (7.804), Slovacia (6.677), Slovenia (4.420), Lituania (3.744), Estonia (2.924), Malta (2.634), Islanda (2.346), Cipru (1.600), Letonia (1.525) și Liechtenstein (112).

Până în 20 septembrie au fost raportate 186.228 de decese, astfel:

Regatul Unit (41.777), Italia (35.707), Franța (31.285), Spania (30.495), Belgia (9.948) ), Germania (9.386), Olanda (6.270), Suedia (5.865), România (4.435), Polonia (2.293), Portugalia (1.899), Irlanda (1.792), Austria (766), Bulgaria (761), Ungaria (686), Danemarca (635), Cehia (503), Finlanda (339), Grecia (338), Norvegia (267), Croația (248), Slovenia (133), Luxemburg (124), Lituania (87), Estonia (64), Slovacia (39), Letonia (36), Cipru (22), Malta (17), Islanda (10) și Liechtenstein (1).

sursa: digi24.ro, ecdc.europa.eu

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gazele nu se vor scumpi pentru consumatorii casnici, la iarnă. Concluziile unui studiu realizat de o asociație de profil

Publicat

gaz, aragaz

Preţul gazelor în această iarnă va fi similar cu cel din iarna precedentă pentru majoritatea consumatorilor casnici, iar România va putea acoperi consumul din producţia internă proprie, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Energia Inteligentă.

„Piaţa de gaze naturale trece printr-o transformare puternică, care va continua şi în perioada următoare. Vom asista la creşteri ale preţului gazului marfă faţă de preţurile actuale, fără ca această creştere să fie resimţită de majoritatea consumatorilor casnici de gaze. Nu vor fi probleme în asigurarea cu gaze a consumatorilor datorită cantităţilor mari de gaze din depozitele de înmagazinare şi a dezvoltării infrastructurii de transport gaze”, potrivit asociaţiei.

Prognozele meteorologice pentru Europa Centrală şi de Est pentru iarna 2020/2021 arată o iarnă blândă cu episoade severe de frig şi viscol, astfel încât cererea de gaze în această regiune se va situa probabil la nivelul cererii din ultimii ani. Evoluţia preţului gazelor în regiune va urma un uşor trend ascendent, odată cu creşterea cererii, însă, cel mai probabil preţul mediu al gazelor în lunile de iarnă nu va depăşi 14 -15 euro/MWh (68 – 72,75 lei/MWh).

România se înscrie în acelaşi scenariu, arată un studiu realizat Asociaţia Energia Inteligentă, astfel că preţul gazelor naturale pentru iarna 2020 / 2021 va fi similar cu cel din iarna precedentă.

„Pentru consumatorul final de gaze din sectorul casnic, nu întrevăd schimbări semnificative la nivelul preţului pe care acesta o să-l plătească. Preţul gazelor va fi la un nivel aproape identic pentru majoritatea consumatorilor casnici cu cel plătit în iarna 2019/2020”, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Cu o prognoză meteorologică de iarnă uşoară, dar cu episoade de frig şi viscol, ţara noastră va înregistra probabil un consum similar ultimelor ierni, cu maxime de consum în zilele friguroase.

Cantitatea mare de gaze depozitate în depozitele din România (peste 90% din capacitatea depozitelor), temperaturile ridicate prognozate pentru lunile octombrie şi noiembrie 2020, dar şi costurile ridicate ale gazelor din depozite, probabil vor duce la deschiderea depozitelor abia către luna decembrie 2020, ceea ce va face ca disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie şi februarie 2021 (lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic) să fie la un nivel de 25-30 milioane mc/zi.

Acest lucru va permite teoretic acoperirea consumului de gaze al României exclusive din intern, în majoritatea zilelor de iarnă. În zilele cu temperaturi foarte scăzute (dacă numărul consecutiv al acestora nu va depăşi şapte zile), România va avea nevoie de 5-15 milioane mc/zi gaze din import, gaze care nu ar trebui să fie (exceptând accidentele) o problemă în a fi achiziţionate din import având în vedere preţul comparativ al gazelor din import cu preţul din România, dar şi importantele modificări în infrastructura românească care vor asigura curgerea mai rapidă a gazelor din Ungaria către principala zonă de consum din România, Bucureşti – Ploieşti, urmare a staţiilor de comprimare montate în sistemul românesc de transport şi a construcţiei BRUA.

Este posibil ca alte zone ale României să aibă de suferit datorită configuraţiei actuale a sistemului de transport, se menţionează în comunicat.

Evoluţia preţului marfă al gazelor naturale în România (exclusiv servicii) va urma un trend ascendent în lunile următoare putând atinge un preţ maxim de 81,65 lei/MWh în iarna 2020/2021. Această previzionare nu ia însă în calcul scenariul întreruperii activităţilor economice cu scopul de a opri răspândirea virusului SARC-COV-2.

„În această analiză nu am luat în calcul scenariul (posibil, în opinia mea) de oprire a activităţilor datorită Crizei Valului II Covid, aspect care va determina scăderi ale cererii de energie şi va genera o ofertă mai ridicată decât cererea cu diminuare preţului la gaze marfă”, a explicat Chisăliţă.

În ultimele luni, piaţa de gaze naturale a prezentat o evoluţie atipică, cauzată de multiplele modificări legislative, supraoferta de gaze datorată iernii blânde 2019/2020 şi cantităţile mari de gaze depozitate anterior datei de 31 decembrie 2019, ca urmare a pericolului existent la acel moment de oprire a gazelor prin Ucraina, la care se adaugă pentru iarna 2020/2021 importantele modificări ale capacităţilor de transport prin finalizarea noilor rute de transport şi permisivitatea creşterii şi diversificării cantităţilor de gaze în Europa Centrală şi de Est (Turkish Stream, TAP, TANAP, LNG etc.).

Asociaţia Energia Inteligentă reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, care militează pentru un preţ corect al gazelor naturale şi pentru creşterea transparenţei în piaţa de energie din România.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate