Connect with us
Publicitate

Eveniment

Polițistul de la Pașapoarte Alba, acuzat că și-ar fi violat băiatul a cerut anularea unor probe din dosar. Ce au decis judecătorii

Publicat

Polițistul de la Pașapoarte Alba, acuzat de procurori că și-ar fi violat băiețelul de 5 ani, a încercat să scape de mare parte a probelor strânse de procurori la dosar. Mai exact, acesta a cerut instanței de judecată, în timp ce dosarul era în stadiul de măsuri și excepții dispuse de judecătorul de cameră preliminară, ca magistrații să confirme nulitatea sau nelegalitatea unei mari părți din probele de la dosar. 

În data de 2 iunie, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o decizie în ceea ce privește legalitatea probelor de la dosar, iar motivarea a fost făcută public pe portalul rejust.ro.

În trecut, polițistul, aflat momentan în arest preventiv la Penitenciarul Aiud, a cerut strămutarea dosarului la o altă instanță de judecată, dar judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au repins cererea acestuia.

În cea mai recentă etapă în care dosarul a ajuns pe masa magistraților, într-un memoriu adresat instanței de judecată, polițistul a cerut nulitatea, anularea sau constatarea nelegalității unor ordonanțe a procurorilor.

Mai mult, a cerut ca dosarul să fie întors la procurori ”în vederea refacerii tuturor actelor de urmărire penală și a probelor administrate în mod nelegal”, se arată în documentul vizibil pe rejust.ro.

Ce a cerut în memoriu polițistul

Potrivit motivării disponibile pe rejust.ro, polițistul acuzat de viol a precizat următoarele:

”l. Nelegalitatea Ordonanței din data de 16.03.2022, prin care s-a dispus de către organul de cercetare penală efectuarea în continuare a urmăririi penale față de dânsul, având în vedere că s-au încălcat dispozițiile art. 305 alin. 3 Cod Pr. Pen. — încălcarea obligaţiei de către organele de cercetare penale în sensul de a dispune de urgentă și obligatoriu efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspect și să-i aducă de îndată la cunoştinţă acest drept;

2. Nelegalitatea Ordonanței din data de 22.03.2022, prin care s-a dispus de către procuror confirmarea efectuării în continuare a urmăririi penale față de dânsul, având în vedere că s-au încălcat dispozițiile art. 305 alin. 3 teză finală Cod Pr. Pen. — încălcarea termenul imperativ pentru confirmare;

CITEȘTE ȘI: Polițistul de la Pașapoarte Alba care și-ar fi violat copilul de doar 5 ani într-o cameră numită ”Închisoare”, trimis în judecată

3. Nelegalitatea Ordonanței din data de 24.03.2022, prin care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de dânsul, având în vedere că s-au încălcat dispozițiile art. 309 alin. 1 Cod Pr. Pen. — lipsa probelor certe pentru dispunerea unei asemenea măsuri;

4. Nulitatea tuturor probelor administrate în prezenta cauză, anterior datei de 22.03.2022, respectiv a datei când procurorul de caz a dispus confirmarea efectuării în continuare a urmăririi penale față de dânsul, încălcarea dreptului la apărare și dreptul la un proces echitabil;

5. Nulitatea probei constând în „Raportul de Psihodiagnostic și evaluare clinică nr. 94 din 21.01.2022″, având în vedere că acesta s-a administrat cu încălcarea dispozițiile art. 172 Cod Pr. Pen., precum și pentru faptul că a fost administrat anterior începerii urmăririi penale în prezenta cauză, așadar în afara unui cadru procesual;

6. Nulitatea probelor constând în declarația de martor a numitei (…), declarația de martor a numitei (…) și declarația de martor a numitei (…), întrucât au fost administrate cu încălcarea dispozițiilor art. 123 Cod Pr. Pen. — neindicarea datei la care aceste probe au fost administrate;

7. Nulitatea probei constând în procesul-verbal din data de 10.03.2022, constând în redarea discuției avută de organul de cercetare penală cu minorul (…) , având în vedere că redarea a fost făcută în mod trunchiat;

8. Nulitatea probei constând în procesul-verbal din data de 22.03.2022, constând în redarea imaginilor puse la dispoziție de doamna psiholog (…), de la ședința desfășurată cu minorul (…), având în vedere că redarea a fost făcută în mod trunchiat;

CITEȘTE ȘI: Polițistul de la Serviciul de Pașapoarte Alba, acuzat că și-ar fi violat copilul de doar 5 ani, cere strămutarea procesului

9. Nulitatea absolută a perchezițiilor informatice ce au fost efectuate asupra telefonului mobil și laptopului inculpatului, privite ca procedee probatorii, iar în temeiul art. 102 alin. 4 Cod Pr. Pen. să se dispună excluderea în materialitatea lor de la dosarul cauzei a mijloacelor de probă rezultate din acestea, respectiv procesele-verbale prin care s-au redat materialele extrase de pe acestea, având în vedere lipsa de asistență juridică obligatorie a inculpatului că ocazia derulării acestor procedee”, se arată în documentul citat.

Ce a decis judecătorul de cameră preliminară

”(…) judecătorul de cameră preliminară constată că actul de sesizare al instanţei este legal şi complet întocmit, fiind descrisă fapta concretă pe care procurorul înţelege să o reţină în sarcina inculpatului şi analizate probele administrate în cursul urmăririi penale ce au fundamentat această opinie a procurorului.

În ceea ce priveşte solicitarea inculpatului, formulată prin apărător ales, privind restituirea cauzei la parchet pentru a fi modificat rechizitoriul în acord cu probele excluse prin încheierea penală din data de 24.05.2022, judecătorul de cameră aminteşte că soluţia pronunţată în cauză nu este definitivă, fiind supusă contestaţiei, prin urmare, la acest moment procesual nu se poate discuta despre o modificare provizorie a rechizitoriului.

Judecătorul de cameră preliminară înţelege resortul acestei cereri, respectiv Decizia nr. ##/2018 pronunţată de Curtea Constituţională, însă până la acest moment procesul, nu există dispoziţii legale care să reglementeze o eventuală modificare a rechizitoriului în raport de probele excluse de la dosar.

Chiar şi apelând la analogie şi la coroborare de dispoziţii legale, judecătorul reţine că la acest moment procesual, când încheierea nu este definitivă (fiind atacată cel puţin de către inculpat la momentul prezentei) nu se poate dispune modificarea rechizitoriului.

Mai mult, din lecturarea acestuia rezultă că în reţinerea stării de fapt nu s-a făcut trimitere la probele excluse, acestea fiind menţionate doar în capitolul în care sunt enumerate mijloacele de probă.

Sub aspectul legalității și loialității administrării probelor și legalității efectuării actelor procesuale/procedurale de către organele de urmărire penală, judecătorul de cameră preliminară reține că actele procedurale şi procesuale au fost efectuate cu respectarea dispoziţiilor legale (…), se arată în motivarea instanței, disponibilă pe rejust.ro.

Drept urmare, ”constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul emis la data de 14.04.2022 în dosarul (…) al Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, privind pe inculpatul (…), trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de viol, (…)

Constată legalitatea administrării probelor şi legalitatea efectuării actelor de urmărire penală, în dosarul (…) al Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu excepţia celor excluse prin încheierea de cameră preliminară din data de 24.05.2022, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Alba Iulia în prezentul dosar, în procedura prevăzută de art. 345 Cod procedură penală.

Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul (…)– arestat preventiv, (…) în prezent aflat în Penitenciarul Aiud, pentru comiterea infracțiunii de viol, (…). Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.

De unde a pornit totul

Reamintim că, în urmă cu două luni, polițistul care activa la Pașapoarte Alba a fost arestat preventiv sub o acuzație șocantă, că și-ar fi agresat sexual fiul de 5 ani.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit că există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că:

”În cursul anului 2021, inculpatul, profitând de vârsta fiului său minor, în vârstă de 5 ani la data faptelor, în mod repetat, a întreținut cu acesta raporturi sexuale orale (l-a pus pe minor să exercite astfel de raporturi sexuale asupra sa, respectiv a exercitat acte sexuale orale asupra minorului), faptele având loc într-o cameră a locuinței lor din Alba Iulia, unde se închideau sub pretextul că joacă un joc intitulat Închisoarea.

CITEȘTE ȘI: Agent principal la Serviciul de Pașapoarte Alba, ARESTAT preventiv, pentru agresiuni sexuale asupra fiului său în vârstă de 5 ani

În aceeași împrejurare în care aveau loc raporturile sexuale orale, inculpatul îi arăta fiului său minor, utilizând telefonul mobil, poze în care apăreau persoane de sex masculin dezbrăcate și în care își expuneau organele sexuale”, se arată într-un comunicat al parchetului de la acea vreme.

Între timp, bărbatul a fost trimis în judecată, iar de atunci acesta a cerut ca dosarul sa fie strămutat la o altă instanță, cerere ce a fost respinsă de magistrații Curții de Apel Alba Iulia.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate