Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Polițistul de la Pașapoarte Alba, acuzat că și-ar fi violat băiatul a cerut anularea unor probe din dosar. Ce au decis judecătorii

Publicat

Polițistul de la Pașapoarte Alba, acuzat de procurori că și-ar fi violat băiețelul de 5 ani, a încercat să scape de mare parte a probelor strânse de procurori la dosar. Mai exact, acesta a cerut instanței de judecată, în timp ce dosarul era în stadiul de măsuri și excepții dispuse de judecătorul de cameră preliminară, ca magistrații să confirme nulitatea sau nelegalitatea unei mari părți din probele de la dosar. 

În data de 2 iunie, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o decizie în ceea ce privește legalitatea probelor de la dosar, iar motivarea a fost făcută public pe portalul rejust.ro.

În trecut, polițistul, aflat momentan în arest preventiv la Penitenciarul Aiud, a cerut strămutarea dosarului la o altă instanță de judecată, dar judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au repins cererea acestuia.

În cea mai recentă etapă în care dosarul a ajuns pe masa magistraților, într-un memoriu adresat instanței de judecată, polițistul a cerut nulitatea, anularea sau constatarea nelegalității unor ordonanțe a procurorilor.

Mai mult, a cerut ca dosarul să fie întors la procurori ”în vederea refacerii tuturor actelor de urmărire penală și a probelor administrate în mod nelegal”, se arată în documentul vizibil pe rejust.ro.

Ce a cerut în memoriu polițistul

Potrivit motivării disponibile pe rejust.ro, polițistul acuzat de viol a precizat următoarele:

”l. Nelegalitatea Ordonanței din data de 16.03.2022, prin care s-a dispus de către organul de cercetare penală efectuarea în continuare a urmăririi penale față de dânsul, având în vedere că s-au încălcat dispozițiile art. 305 alin. 3 Cod Pr. Pen. — încălcarea obligaţiei de către organele de cercetare penale în sensul de a dispune de urgentă și obligatoriu efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspect și să-i aducă de îndată la cunoştinţă acest drept;

2. Nelegalitatea Ordonanței din data de 22.03.2022, prin care s-a dispus de către procuror confirmarea efectuării în continuare a urmăririi penale față de dânsul, având în vedere că s-au încălcat dispozițiile art. 305 alin. 3 teză finală Cod Pr. Pen. — încălcarea termenul imperativ pentru confirmare;

CITEȘTE ȘI: Polițistul de la Pașapoarte Alba care și-ar fi violat copilul de doar 5 ani într-o cameră numită ”Închisoare”, trimis în judecată

3. Nelegalitatea Ordonanței din data de 24.03.2022, prin care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de dânsul, având în vedere că s-au încălcat dispozițiile art. 309 alin. 1 Cod Pr. Pen. — lipsa probelor certe pentru dispunerea unei asemenea măsuri;

4. Nulitatea tuturor probelor administrate în prezenta cauză, anterior datei de 22.03.2022, respectiv a datei când procurorul de caz a dispus confirmarea efectuării în continuare a urmăririi penale față de dânsul, încălcarea dreptului la apărare și dreptul la un proces echitabil;

5. Nulitatea probei constând în „Raportul de Psihodiagnostic și evaluare clinică nr. 94 din 21.01.2022″, având în vedere că acesta s-a administrat cu încălcarea dispozițiile art. 172 Cod Pr. Pen., precum și pentru faptul că a fost administrat anterior începerii urmăririi penale în prezenta cauză, așadar în afara unui cadru procesual;

6. Nulitatea probelor constând în declarația de martor a numitei (…), declarația de martor a numitei (…) și declarația de martor a numitei (…), întrucât au fost administrate cu încălcarea dispozițiilor art. 123 Cod Pr. Pen. — neindicarea datei la care aceste probe au fost administrate;

7. Nulitatea probei constând în procesul-verbal din data de 10.03.2022, constând în redarea discuției avută de organul de cercetare penală cu minorul (…) , având în vedere că redarea a fost făcută în mod trunchiat;

8. Nulitatea probei constând în procesul-verbal din data de 22.03.2022, constând în redarea imaginilor puse la dispoziție de doamna psiholog (…), de la ședința desfășurată cu minorul (…), având în vedere că redarea a fost făcută în mod trunchiat;

CITEȘTE ȘI: Polițistul de la Serviciul de Pașapoarte Alba, acuzat că și-ar fi violat copilul de doar 5 ani, cere strămutarea procesului

9. Nulitatea absolută a perchezițiilor informatice ce au fost efectuate asupra telefonului mobil și laptopului inculpatului, privite ca procedee probatorii, iar în temeiul art. 102 alin. 4 Cod Pr. Pen. să se dispună excluderea în materialitatea lor de la dosarul cauzei a mijloacelor de probă rezultate din acestea, respectiv procesele-verbale prin care s-au redat materialele extrase de pe acestea, având în vedere lipsa de asistență juridică obligatorie a inculpatului că ocazia derulării acestor procedee”, se arată în documentul citat.

Ce a decis judecătorul de cameră preliminară

”(…) judecătorul de cameră preliminară constată că actul de sesizare al instanţei este legal şi complet întocmit, fiind descrisă fapta concretă pe care procurorul înţelege să o reţină în sarcina inculpatului şi analizate probele administrate în cursul urmăririi penale ce au fundamentat această opinie a procurorului.

În ceea ce priveşte solicitarea inculpatului, formulată prin apărător ales, privind restituirea cauzei la parchet pentru a fi modificat rechizitoriul în acord cu probele excluse prin încheierea penală din data de 24.05.2022, judecătorul de cameră aminteşte că soluţia pronunţată în cauză nu este definitivă, fiind supusă contestaţiei, prin urmare, la acest moment procesual nu se poate discuta despre o modificare provizorie a rechizitoriului.

Judecătorul de cameră preliminară înţelege resortul acestei cereri, respectiv Decizia nr. ##/2018 pronunţată de Curtea Constituţională, însă până la acest moment procesul, nu există dispoziţii legale care să reglementeze o eventuală modificare a rechizitoriului în raport de probele excluse de la dosar.

Chiar şi apelând la analogie şi la coroborare de dispoziţii legale, judecătorul reţine că la acest moment procesual, când încheierea nu este definitivă (fiind atacată cel puţin de către inculpat la momentul prezentei) nu se poate dispune modificarea rechizitoriului.

Mai mult, din lecturarea acestuia rezultă că în reţinerea stării de fapt nu s-a făcut trimitere la probele excluse, acestea fiind menţionate doar în capitolul în care sunt enumerate mijloacele de probă.

Sub aspectul legalității și loialității administrării probelor și legalității efectuării actelor procesuale/procedurale de către organele de urmărire penală, judecătorul de cameră preliminară reține că actele procedurale şi procesuale au fost efectuate cu respectarea dispoziţiilor legale (…), se arată în motivarea instanței, disponibilă pe rejust.ro.

Drept urmare, ”constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul emis la data de 14.04.2022 în dosarul (…) al Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, privind pe inculpatul (…), trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de viol, (…)

Constată legalitatea administrării probelor şi legalitatea efectuării actelor de urmărire penală, în dosarul (…) al Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia cu excepţia celor excluse prin încheierea de cameră preliminară din data de 24.05.2022, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Alba Iulia în prezentul dosar, în procedura prevăzută de art. 345 Cod procedură penală.

Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul (…)– arestat preventiv, (…) în prezent aflat în Penitenciarul Aiud, pentru comiterea infracțiunii de viol, (…). Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.

De unde a pornit totul

Reamintim că, în urmă cu două luni, polițistul care activa la Pașapoarte Alba a fost arestat preventiv sub o acuzație șocantă, că și-ar fi agresat sexual fiul de 5 ani.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit că există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că:

”În cursul anului 2021, inculpatul, profitând de vârsta fiului său minor, în vârstă de 5 ani la data faptelor, în mod repetat, a întreținut cu acesta raporturi sexuale orale (l-a pus pe minor să exercite astfel de raporturi sexuale asupra sa, respectiv a exercitat acte sexuale orale asupra minorului), faptele având loc într-o cameră a locuinței lor din Alba Iulia, unde se închideau sub pretextul că joacă un joc intitulat Închisoarea.

CITEȘTE ȘI: Agent principal la Serviciul de Pașapoarte Alba, ARESTAT preventiv, pentru agresiuni sexuale asupra fiului său în vârstă de 5 ani

În aceeași împrejurare în care aveau loc raporturile sexuale orale, inculpatul îi arăta fiului său minor, utilizând telefonul mobil, poze în care apăreau persoane de sex masculin dezbrăcate și în care își expuneau organele sexuale”, se arată într-un comunicat al parchetului de la acea vreme.

Între timp, bărbatul a fost trimis în judecată, iar de atunci acesta a cerut ca dosarul sa fie strămutat la o altă instanță, cerere ce a fost respinsă de magistrații Curții de Apel Alba Iulia.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

Uncategorized

ANM a actualizat prognoza meteo până la 1 august: vreme caniculară cu ploi puține, din 18 iulie

Publicat

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 4 iulie – 1 august. În ultimele două săptămâni, specialiștii anunță vreme caniculară cu ploi puține.

Prognoza meteo – vremea în săptămâna 4 – 11 iulie

Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice, centrale și nord-estice, precum și la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal, dar cu un deficit local în extremitatea de sud-vest și de nord-est a țării.

Prognoza meteo – vremea în săptămâna 11 – 18 iulie

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări.

Prognoza meteo – vremea în săptămâna 18 – 25 iulie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Prognoza meteo – vremea în săptămâna 25 iulie – 1 august

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile vestice. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință deficitară în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele nord-vestice.

MEDIAFAX

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vineri, la Sebeș: Concert de vioară și chitară „Paganini Magic”. Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie, în Turneul ”Stradivarius”

Publicat

Vineri, la Catedrala Reformată-Lutherană din Sebeș, de la ora 19.00, Alexandru Tomescu va fi în concert, în cadrul Turneului Internațional ”Stradivarius 2022”.

Ajuns la ediția a XV-a, Turneul Internațional Stradivarius din acest an este „Paganini Magic” și include mai multe locații, până în 16 iulie. Este un turneu dedicat marelui muzician Niccolo Paganini, considerat, pe lângă „cel mai virtuos violonist” și un virtuos la chitară, care a scris multe sonate și concerte inedite.

Nemulțumit, a început să scrie sonate pentru vioară și chitară, triouri și cvartete împreună cu instrumente cu coarde, a scris pentru chitara cu șase coarde, care la acel moment o înlocuia pe cea „spaniolă” cu cinci coruri (patru corzi duble și una singur ă în partea superioară numită cantino), iar acest lucru explică flerul său în pizzicato-ul crepitant de la vioară.

Violonistul Alexandru Tomescu spune că:

“Am fost întrebat de multe ori care este gradul de libertate de care mă bucur ca artist. Dacă pentru majoritatea concertelor trebuie luate în calcul o mulțime de variabile, pentru mine, excepția notabilă este Turneul Stradivarius. Îl consider laboratorul meu de experimente muzicale, locul în care pot traduce în realitate ideile mele cele mai îndrăznețe.

În anul 2022 vreau să cant în multe locuri, în primă audiție, o serie de sonate pentru vioară și chitară clasică, semnate de Niccolo Paganini, un concert în care sunetul muzicii va întâlni spectacolul luminii, printr-un concept de light design de excepție.

Poster_Stradivarius2022_SEBES

Numele lui Niccolo Paganini aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este considerat magicianul viorii, cel care a produs o adevărată revoluție în muzică și cel a cărui virtuozitate nu a fost niciodată egalată. Puțină lume știe, însă, despre pasiunea sa pentru chitară, instrument care în secolul XIX cunoștea o popularitate greu de imaginat în ziua de azi. Paganini, însuși, consideră chitara ca fiind Regina sa – și nu vioara!”

Alături de Alexandru Tomescu va fi Dragoș Ilie, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale, care a ales să trăiască și să studieze în SUA.

Programul “Paganini Magic ” are o durată de 75 minute și cuprinde Centone di Sonate, op. 64, MS 112 – 6 sonate pentru vioară și chitară clasică:

Fondurile colectate vor merge către tinerii artiști refugiați din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Recorder: Cazul podului prăbușit de la Luțca, o poveste incredibilă despre corupție, slugărnicie și incompetență

Publicat

Jurnaliștii publicației Recorder au realizat o anchetă despre cazul podului din localitatea Luțca, județul Neamț, prăbușit după numai șapte luni de la inaugurare, deși fusese consolidat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) cu o investiție de aproape două milioane de euro.

Potrivit Recorder, cazul podului sintetizează perfect modul în care funcționează programele de dezvoltare finanțate de Guvernul României: baroni locali care primesc fonduri de la centru, firme de partid care câștigă toate contractele și lucrări făcute de mântuială, care cedează la scurt timp după inaugurare.

Proiectele plătite fără un minim control din partea instituțiilor teoretic abilitate conduc la lucrări efectuate superficial, cu rezultate extrem de periculoase pentru societate.

Constructorul care a câștigat reabilitarea podului n-a respectat concluziile expertizei tehnice. Acesta ar fi trebuit teoretic să adauge încă patru piloane pentru consolidarea structurii. Pe lângă că n-a făcut acest lucru, a consolidat hobanele existente cu o pânză din fibră de carbon.

Cârpeala a fost cunoscută și girată de Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

După aplicarea pânzei, constructorul a turnat sute de tone de beton pe vechea structură de rezistență.

Jurnaliștii de la publicația locală Roman TV au relatat încă din timpul lucrărilor de reabilitare că structura de rezistență a început să se umple de fisuri.

În plus, chiar au filmat muncitori cârpind fisurile.

sursa: recorder.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Acciza la țigări majorată cu 31 de lei, de la 1 august. Calendar de creştere graduală, în perioada următoare

Publicat

Majorarea accizelor pentru alcool şi băuturi alcoolice se va face începând cu 1 august 2022, având în vedere că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal, potrivit proiectului de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat luni seara.

Tot de la 1 august 2022, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete, ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului.

„În vederea respectării cerinţei prevăzute la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE şi pentru a fi evitată declanşarea acţiunii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor (infringement) împotriva ţării noastre, se propune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 august 2022, de la 563,97 lei/1.000 ţigarete la 594,97 lei/1.000 ţigarete, precum şi adoptarea unui nou calendar de creştere graduală a nivelului accizei totale pentru ţigarete ţinând cont de necesitatea respectării legislaţiei unionale în domeniul produselor din tutun, securizarea veniturilor bugetare şi asigurarea predictibilităţii fiscale necesară sectorului.

Ţinând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru ţigarete se determină pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi al accizei totale, precum şi faptul că începând cu data 1 august 2022 va creşte nivelul accizei totale pentru ţigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru ţigarete.

În ceea ce priveşte procentul legal al accizei ad valorem aplicat asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se propune diminuarea acestuia cu un punct procentual pe an, începând cu 1 august 2022, astfel că acesta va fi de 10% în anul 2025.

Se propune majorarea cuantumului accizei minime pentru ţigarete datorate, de la de 97% din nivelul accizei totale pentru ţigarete la 100% din nivelul accizei totale pentru ţigarete prevăzut în anexa nr. 1”, se spune în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.

Având în vedere că măsura privind creşterea graduală a accizei la tutun fin tăiat destinat rulării în ţigarete şi la alte tutunuri de fumat introdusă prin Legea nr. 177/2017 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal nu a ţinut pasul cu modificarea calendarului de creştere graduală a accizei la ţigarete în vederea respectării Directivei 2011/64/UE, se propune introducerea unui calendar de creştere graduală a accizei pentru aceste produse pentru a avea o abordare unitară a
sistemului de taxare, potrivit Notei.

Ministerul de Finanţe propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool şi băuturi alcoolice, începând cu 1 august 2022, având în vedere „că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal”.

„Ţinând cont de faptul că pentru produsele din tutun prelucrat supuse accizelor armonizate a fost stabilit anterior un calendar de creştere graduală a nivelului accizelor, precum şi similitudinea dintre această categorie de produse şi tutunul încălzit, se propune stabilirea unui tratament similar pentru produsele din tutun încălzit, prin introducerea unui calendar de creştere graduală a nivelului accizelor pentru aceste produse.

Totodată, pentru egalitate de tratament în ceea ce priveşte taxarea produselor supuse accizelor nearmonizate, se propune majorarea nivelului accizelor şi pentru lichidul care conţine nicotină prin instituirea unui calendar de creştere graduală a accizei pentru acest produs”, se arată în document.

De asemenea, în proiectul de act normativ se propune eliminarea aplicării prevederilor referitoare la actualizarea nivelului accizelor cu creşterea preţurilor de consum pentru tutun fin tăiat destinat rulării în ţigarete, alte tutunuri de fumat, ţigări şi ţigări de foi, tutunul conţinut în produse din tutun încălzit întrucât nivelul accizelor stabilit pentru aceste produse este stabilit prin aplicarea unui procent asupra nivelului accizei totale pentru ţigarete – nivel care este determinat ţinând cont de preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul pentru ţigarete şi prin urmare se are în vedere evoluţia preţurilor din piaţă.

Totodată, se propune eliminarea aplicării prevederilor referitoare la actualizarea nivelului accizelor cu creşterea preţurilor de consum pentru lichidul care conţină nicotină întrucât nivelul accizelor pentru acest produs este determinat prin aplicarea unui procent care reprezintă media creşterilor procentuale aferente produselor din tutun (ţigarete, tutun fin tăiat destinat rulării în ţigarete, alte tutunuri de fumat, ţigări şi ţigări de foi, tutun încălzit) şi prin urmare se are în vedere evoluţia preţurilor din piaţă.

„Prin excepţie de la art. 342 alin. (1) din Codul fiscal, se propune ca, în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023, inclusiv, pentru produsele prevăzute la nr. crt. 10 – 12 (benzină cu plumb, benzină fără plumb şi motorină) din anexa nr. 1 la Titlul VIII – Accize şi alte taxe speciale din Codul fiscal, nivelul prevăzut în coloana nr. 4 din această anexă, să nu se actualizeze cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului 2022, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015.

În situaţia în care, în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023, nivelul accizelor pentru aceste produse prevăzute la nr. crt. 10 – 12 din anexa mai sus menţionată, este mai mic decât nivelul minim prevăzut în Tabelul A din anexa I la Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice şi a electricităţii, al cărui echivalent în lei se stabileşte utilizând cursul de schimb leu/euro publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului 2022, se aplică nivelul minim prevăzut de directivă”, se mai arată în document.(Agerpres)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax