Actualitate
Ponta: Noua structură a Guvernului, propusă luni, Parlamentului. Votul pentru bugetul de stat, pe 21 decembrie, odată cu jurământul lui Iohannis
Premierul Victor Ponta a anunţat că luni va propune Parlamentului noua structură a Guvernului şi că duminică vor avea loc Comitetul Executiv Naţional al PSD şi o şedinţă a grupurilor parlamentare, pentru finalizarea propunerilor pentru noul cabinet. Precizăm că PSD s-a reunit, luni, începând cu ora 11.00, în prima şedinţă a Biroului Permanent Naţional de după eşecul înregistrat la alegerile prezidenţiale, dar şi cu trei membri – Mircea Geoană, Dan Şova şi Marian Vanghelie – lipsă din formula de conducere, după excluderea din Comitetul Executiv Naţional.
”Am discutat cu colegii din PSD şi i-am informat despre discuţiile cu partenerii de guvernare, UNPR, PC şi PLR, privind restructurarea guvernului, discuţiile vor fi finalizate zilele următoare, iar luni, pe 15, voi propune Parlamentului noua structură a Guvernului”, a anunţat Victor Ponta, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD.
Ponta a mai precizat că duminică după-amiază va avea loc şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului precum şi o întâlnire a grupurilor parlamentare, pentru finalizarea structurii noului Executiv.
”Binenţeles, şi UNPR, PC şi PLR îşi îndeplinesc propriile proceduri iar luni voi cere Parlamentului votul pentru noua structură a Guvernului”, a anunţat Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că UNPR, PC şi PLR vor avea câte două portofolii de miniştri, el arătând că nu a discutat cu liderul PLR Călin Popescu care anume vor reveni acestei formaţiuni.
El a spus că PLR va primi categoric portofolii, în conformitate cu principiul de funcţionare al coaliţiei de guvernare. Întrebat dacă PLR va primi portofolii, Ponta a răspuns: „Categoric da, iar principiul de funcţionare al coaliţiei îl cunoaşteţi şi rămâne în vigoare şi anume şi UNPR şi PC şi PLR vor avea câte două portofolii de miniştri, dar nu am discutat care anume, pentru că e total prematur. Întâi vrem să discutăm ce facem cu Guvernul în perioada următoare, bugetul şi după aceea o să discutăm de restructutarea Guvernului”.
Potrivit unor surse politice, restul portofoliilor în viitoarea structură guvernamentală urmează să revină PSD într-o formă comasată.
Victor Ponta a mai declarat, după şedinţa BPN, că în cursul zilei de luni, cel târziu marţi se vor finaliza negocierile cu FMI, pe tema bugetului de stat pe 2015, şi că PSD propune ca votul în Parlament să fie pe 21 decembrie, odată cu jurământul lui Iohannis.
El a precizat că ”în cursul zilei de luni, marţi cel târziu, se vor finaliza negocierile cu partanerii internaţionali, Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, pe liniile principale anunţate, şi anume un buget pe 2015 care să prevadă foarte clar că nu se adaugă niciun fel de taxă şi impozit şi că se acoperă toate măsurile de creştere economică şi protecţie socială anunţate deja, precum reducerea CAS, scutirea de impozit a profitului reinvestit”.
”Aceste discuţii le avem azi şi mâine, iar bugetul va fi transmis cel mai probabil vineri dimineaţă, după ce finalizăm şi includem toate amănuntele tehnice, către Parlament. Dacă vineri dimineaţă pleacă către Parlament, în urma unei şedinţe speciale pe care o vom avea probabnil vineri la ora 9.00, Parlamentul are timpul necesar pentru a-şi îndeplini propriile proceduri de depunere a amendamentelor, dezbaterea în comisii şi adoptarea în plen”, a afirmat Ponta.
Potrivit preşedintelui PSD, ”calendarul pe care i îl propune rămâne să fie aprobat de conducerea Parlamentului. ” Propunem un vot final pe buget în ziua de 21 decembrie, zi în care oricum Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru depunerea jurământului de către preşedintele Klaus Iohannis”, a mai precizat Ponta.
PSD s-a reunit, luni, începând cu ora 11.00, în prima şedinţă a Biroului Permanent Naţional de după eşecul înregistrat la alegerile prezidenţiale, dar şi cu trei membri – Mircea Geoană, Dan Şova şi Marian Vanghelie – lipsă din formula de conducere, după excluderea din Comitetul Executiv Naţional.
Este prima şedinţă a Biroului Permanent Naţional al PSD, după eşecul de la alegerile prezidenţiale şi după Comitetul Executiv Naţional (CExN) din urmă cu două săptămâni, în care s-a decis excluderea din partid a doi vicepreşedinţi, Marian Vanghelie şi Dan Şova şi a senatorului Mircea Geoană.
sursa: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News