Connect with us
Publicitate

Actualitate

Postul Paștelui 2021: Atenție la alimentele consumate în perioada de post. Recomandările specialiștilor

Publicat

În perioada Postului înaintea Sărbătorilor Pascale, cei care respectă această tradiţie creştină, aleg să consume produse alimentare specifice perioadei. Autoritățile de siguranță alimentară transmite recomandări privind comercializarea și consumul acestor produse.

Cel mai des sunt solicitate în perioada postului produse de morărit şi panificaţie, soia, fasole, mazăre, sortimente pe bază de legume, fructe, verdețuri proaspete, produse de patiserie şi zaharoase, alimente conservate, ciuperci, produse naturiste, diferite sortimente de băuturi, şi alte sortimente alimentare cu origine vegetală.

Vezi și POSTUL PAȘTELUI 2021: A început cel mai lung și aspru post din an. Interdicțiile perioadei și zilele cu dezlegare la pește

Această solicitare determină operatorii din domeniul alimentar să pună pe piaţă cantităţi mai mari de astfel de alimente decât în mod obişnuit.

Având în vedere volumul mare de produse alimentare din aceste sortimente. care se regăsesc la procesare sau în distribuţie pe piaţa de consum, există riscul ca pe parcursul lanţului alimentar unele produse să fie supuse contaminării cu microorganisme sau prin contaminanţi naturali care sunt introduşi accidental sau prin tratarea inadecvată a alimentelor.

Din acest motiv, este absolut necesar ca securitatea şi siguranţa produselor alimentare să poată fi realizată şi controlată prin metode care să asigure identificarea şi înlăturarea pericolelor potenţiale de contaminare, înainte de consumul produsului finit.

Pentru prevenirea apariţiei unui disconfort alimentar sau toxiinfecţii alimentare, sunt responsabilizaţi, în contextul normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi consumatorii de alimente specifice acestei perioade cu respectarea unor recomandări care se referă la:

– achiziţionarea alimentelor specifice postului numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, care garantează, prin examen de specialitate, calitatea şi salubritatea acestora, evitând comerţul „stradal”sau a diferitelor produse preparate sau conservate la domiciliul unor comercianţi, neautorizaţi);

– citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, care în mod obligatoriu trebuie să conţină informaţii privind elementele componente, modul de păstrare, preparare corectă şi termenul de valabilitate;

– păstrarea corectă a alimentelor în frigider, în spaţii uscate la temperaturi optime, după caz;

– păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor (mese, blaturi,veselă etc);

– folosirea la prepararea alimentelor numai a apei potabile;

– spălarea atentă a fructelor, a zarzavaturilor şi verdeţurilor folosite în reţetele culinare sau când acestea se consumă crude;

– asigurarea condiţiilor de protecţie necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau alte animale;

– gestionarea corectă a resturilor menajere;

– să apeleze la personalul de specialitate, pentru a sesiza nereguli în domeniul igienei şi a siguranţei lanţului alimentar.

Specialiștii mai atenționează consumatorii să nu cumpere conserve fără etichete, în cutii ruginite sau deformate. De asemenea, să fie atenți și dacă vor să cumpere pește viu sau congelat, să urmărească semne ce țin de miros, gust sau aspect.

sursă: Colegiul Medicilor Veterinari, Filiala Sibiu (Facebook)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate