ACTUALITATE
Pragul pentru achizițiile publice directe rămâne 15.000 de euro. Guvernul luat decizia invocând reacții din partea societății civile
Guvernul menține pragul valoric al contractelor prin care autoritățile pot achiziționa în mod direct produse, servicii sau lucrări fără obligația de a organiza licitație publică rămâne echivalentul în lei a 15.o00 de euro. Decizia a fost luată printr-o Ordonanță de Urgență adoptată în ședința de marți, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.
Prin acest act normativ, România aliniază reglementarea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de servicii la prevederile Comisiei Europene.
Întrucât s-au primit semnale din partea societății civile, pragul pentru achiziția directă rămâne echivalentul în lei a 15.000 de euro fără TVA, a adăugat Andrei Zaharescu.
Pragul valoric al contractelor de la care autoritățile pot cumpăra direct produse, servicii sau lucrări, fără să fie obligate să inițieze licitații publice, urma să fie majorat, potrivit proiectul inițial de OUG, de la 15.000 de euro la 30.000 de euro.
Pentru flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achiziție publică se instituie obligația notificării în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) de către autoritățile contractante a achizițiilor directe ce depășesc echivalentul în lei a 5.000 de euro plus TVA.
Totodată, se reduce de la 14 la 10 zile termenul de verificare a documentației de atribuire de către Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice.
De asemenea, se reglementează un termen de trei zile pentru evaluarea documentației de atribuire ce reprezintă o revenire la o documentație respinsă de ANRMAP și un termen de două zile pentru verificarea eratelor la invitațiile de participare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.