Economie
Precizări ANAF: persoanele fizice nu trebuie să descarce facturi sau să acceseze SPV, în urma aplicării sistemului e-Factura
ANAF precizează că persoanele fizice nu trebuie să descarce facturi sau să acceseze SPV, în urma aplicării sistemului e-Factura.
”Persoanele fizice NU au nicio obligație de a descărca facturi și nici de a accesa Spațiul Privat Virtual (SPV) în urma implementării sistemului e-Factura. Această responsabilitate revine exclusiv operatorilor economici emițãtori”, a anunțat ANAF, luni, într-un comunicat de presă.
Precizările se referă în contextul unor informații vehiculate recent în spațiul public, potrivit cărora „implementare a sistemului e-Factura de la 1 ianuarie 2025 riscă să lase milioane de români fără energie și gaze naturale ”, potrivit sursei citate.
ANAF: furnizorii vor transmite în continuare facturile emise către destinatari
ANAF transmite că, ”potrivit art. 101 alin. (4) din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 120/2021, în relația B2C, furnizorii/prestatorii sunt obligați să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Concret, furnizorii vor transmite în continuare facturile emise către destinatari, în cadrul unei relații B2C, în conformitate cu prevederile art. 319 din Codul fiscal, respectiv pe suport hârtie sau orice alt suport, inclusiv electronic, având, totodată, obligația de a transmite respectivele facturi și în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.
Această obligație a operatorilor economici de transmitere a facturilor în sistem are astfel doar rolul de raportare, nu de transmitere către clienți prin intermediul sistemului, și, în consecință, nu impactează persoanele fizice beneficiare.
În concluzie, modalitatea de transmitere a facturilor emise în relația B2C nu se modifică, elementul de noutate fiind raportarea în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura a acestora de către emitenți”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News