Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Pregătirea elevilor din 2 iunie: Zarvă mare pentru o brambureală. Stres pentru profesori și elevi, bani cheltuiți pe amenajări


Publicat

Mult zgomot și agitație pentru aproape nimic. Cam așa se traduce dispoziția ministrului Educației prin care elevii intră în cele două săptămâni de pregătire pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Numărul mic de ore de pregătire pentru materiile de examen, mobilizarea pentru amenajare, banii cheltuiți pentru măști, dezinfectanți, stresul și efortul profesorilor și al elevilor, teama părinților- nu își găsesc justificarea pentru această măsură făcută parcă pe genunchi, fără o analiză prealabilă.

În plus, este greu de crezut că elevii testați nu vor avea contact cu cei care au refuzat testarea și vin la pregătire.

Doar patru ore în două săptămâni la Matematică și patru ore la Română, la școlile gimnaziale, iar acesta este doar un exemplu de orar de la una dintre cele mai apreciate școli gimnaziale din Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ: Reguli stricte pentru întoarcerea elevilor la ore, din 2 iunie. Cum s-a pregătit o școală din Alba Iulia

Pe lângă acestea, cele două săptămâni sunt și ele ”ciuntite” de liberele de Ziua Copilului și de cea a doua zi de Rusalii. Astfel, din cele 2 săptămâni, elevii fac practic pregătire pentru examen doar 8 zile.

Alte măsuri luate de școli: – Clasele modificate pentru distanțarea elevilor, astfel dintr-o clasă de 30 de elevi s-au făcut trei ”clase” de câte 10.

CITEȘTE ȘI: EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

-Profesorii vor trebui să repete aceleași teme zilnic de cel puțin 6 ori. Un profesor de matematică sau română predă, în general, la două clase, deci va lucra cu 6 grupe de elevi, practic ar face același lucru de nu mai puțin de 6 ori.

-Efortul pentru amenajarea școlilor, cu trasee la intrare, trasee pe holuri, la toalete.

-Materiale achiziționate: măști, dezinfectanți, termometre.

VEZI ȘI: VIDEO REPORTAJ: Cum s-a pregătit Colegiul HCC din Alba Iulia pentru reluarea orelor cu elevii claselor a XII-a. Măsurile luate

– Doar o parte dintre părinți  au acceptat să li se facă testarea pentru COVID-19. Aceștia și-au motivat refuzul de teama ca nu cumva testul să fie pozitiv, iar examenele elevilor să fie amânate cu două săptămâni.

Exemplu: orarul pe o săptămână al unui elev de clasa a VIII-a care va merge la pregătire pentru examenul de Evaluare Națională

Ziua 1: o oră de Matematică de la ora 9.00 – la ora 9.50

Ziua 2: o oră de Română de la ora 11.00 – la ora 11.50

Ziua 3: liber

Ziua 4: o oră de Română de la ora 9.00 la ora 9.50 și  o oră de Matematica de la ora 10.00 la ora 10.50

VEZI ȘI: BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Doar jumătate dintre cei aproximativ 6.500 de elevi din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a din Alba s-au înscris pentru participarea la activitățile de pregătire din școli și licee în județ, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar.

Se anunță însă prezență mai mare în cazul elevilor de clasa a VIII-a: aproape 2.100 de elevi, respectiv 67% din totalul de 3.128 au anunțat că vor să vină la școală din 2 iunie.

În ceea ce privește clasa a XII-a, procentul celor înscriși pentru activitățile de pregătire este de 47% (aproape 1.400 din totalul de 2.812). În cazul elevilor de clasa a XIII-a, sunt doar 55 de confirmări, din totalul de 636, potrivit datelor comunicate de IȘJ Alba, pentru Alba24.ro.

CITEȘTE ȘI: ALBA: Jumătate dintre elevii din clasele VIII, XII și XII NU vin la școală în 2 iunie. LISTA unităților unde nu se fac pregătiri

De asemenea, mai sunt și școli fără elevi înscriși la activitățile de pregătire în clase, din 2 iunie.

În județul Alba sunt 117 unități de învățământ care au elevi în ultimul an de școală, fie clasa a VIII-a, fie a XII/XIII-a. Dintre acestea, 13 au anunțat că niciun elev nu s-a înscris pentru perioada de pregătire din 2-12 iunie 2020, mai precizează reprezentanții IȘJ.

Acestea sunt:

– la Alba Iulia: Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia.

– la Ocna Mureș: Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Ocna Mureș, Liceul Teoretic „Petru Maior” Ocna Mureș, Liceul Tehnologic Ocna Mureș

– rural: Școala Gimnazială „Avram Iancu” Unirea, Școala Gimnazială Săsciori, Școala Gimnazială Rîmeț, Școala Gimnazială Ocoliș, Școala Gimnazială Noșlac, Școala Gimnazială Fărău, Școala Gimnazială Daia Română, Școala Gimnazială Almașu Mare.

sursă foto: Arhiva Alba24.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Arthur, cel mai mare urs brun din România, ucis de un prinț austriac. Era considerat de vânători un trofeu de aur

Publicat

Asociațiile Agent Green și VGT (Austria) acuză faptul că Prințul de Liechtenstein a ucis cel mai mare urs brun din România.

Arthur, ursul brun considerat de vânători un trofeu de aur, a fost vânat luna trecută, într-o pădure din Covasna.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, ar fi venit în România în luna martie, și, contra unei taxe de 7.000 de euro a ucis cel mai mare urs brun din țară.

Acesta a primit derogare de la Ministerul Mediului din România pentru a elimina o ursoaică cu pui care ar fi cauzat pagube, anul trecut, la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

În realitate, Prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor.

Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulţi ani de un ranger al Agent Green din zona respectivă şi era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta.

Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

Organizațiile Agent Green si VGT (Austria) condamnă uciderea ursului brun Arthur, iar Garda de Mediu s-a sesizat și a început verificarile.

“Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană.

Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee.

Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum.

Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii.

Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete.

Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit”, a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația Uniunii Europene și de Convenția de la Berna.

Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării.

Comisia Europeana a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.

„Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului.

Ministerul Mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs și nu efectele.

Extracția masculilor mari destructurează populația.

Nu se știe câți urși există cu adevărat și orice cotă de derogare acordată este periculoasă.

Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii.

Altfel, conflictele vor spori și specia va fi în pericol de dispariție, așa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordonator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizație pentru drepturile animalelor din Austria.

„Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat de o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee”, a mai adăugat aceasta.

Problema localnicilor nu a fost rezolvată după uciderea lui Arthur

Ursoaica cu pui a continuat să vină să facă pagube în curțile lor.

„Am stat de vorbă cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoaicei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociației de Vânătoare Botos în luna ianuarie 2021 să împuște ursoaica care i-a provocat pagube în vara anului 2020.

Atât domnul Gheorghe, cât și alți săteni au gospodăriile la marginea satului, învecinându-se direct cu habitatul ursului.

Niciunul nu are gard electric.

De fapt niciunul nu are vreun fel de gard în partea dinspre pădure.

Niciunul nu a primit compensații pentru pagubele suferite.

Niciunul nu s-a plâns de un urs mascul, ci de femele cu pui.

Fiecare fermier cu care am discutat a spus că nu s-a schimbat nimic de când a fost împușcat ursul de sex masculin și că femela continuă să vină zilnic în gospodării.

Gospodăriile nu au câini din rase speciale care alungă urșii și nu implementează nicio măsură de coexistență și coadaptare.

Pe domnul Gheorghe l-am rugat să își citească propria plângere făcută de domnia sa către asociația de vânătoare, dar nu a fost capabil să o facă.

Uciderea lui Arthur este extrem de suspectă și este de competența poliției să facă lumina în acest caz”, a menționat Gabriel Păun.

sursă foto: Agent Green

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Incidența scade în Alba de mai bine de o săptămână, RESTRICȚIILE RĂMÂN. Ce se poate la București, nu se poate la Alba Iulia

Publicat

alba iulia cetate

Municipiul Alba Iulia rămâne în scenariul roșu, deși de peste o săptămână, incidența este mai mică de 3 cazuri la mia de locuitori. 

Și incidența pe județ a scăzut, ajungând la 1,8 la mie, potrivit situației legate de numărul de cazuri COVID din data de 5 mai.

Situația generează nemulțumire la nivelul proprietarilor de afaceri în domeniul HoReCa, dar creează dispute și între instituții. 

Situația este generată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba care a emis o hotărâre de includere în scenariul roșu valabilă pentru 14 zile. Între timp însă incidența a scăzut.

Autoritățile se feresc să ia o nouă decizie, însă acest lucru s-a întâmplat deja la București: capitala a fost scoasă din scenariul roșu la 48 de ore de la scăderea incidenței, iar sălile de spectacole și restaurantele la interior s-au redeschis la capacitate de 30%.

Practic, ceea ce este posibil la București, nu este posibil la Alba Iulia.

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a declarat pentru Alba24 că nu este membru în CJSU Alba, dar că dacă ar fi depins de consiliul local, și-ar fi asumat o asemenea decizie.

”Mi s-a explicat și mie că este vorba despre o hotărâre care se poate modifica doar după 14 zile. Logica ar fi aceea că în această perioadă, incidența ar putea să crească din nou.

Cred că legiuitorul ar trebui să intervină și să lase autoritățile locale să emită câte hotărâri este nevoie. Vin din mediul privat și înțeleg ce înseamnă să îți fie afectată afacerea” a spus Gabriel Pleșa.

Contre între instituții

Situația a generat o serie de controverse în spațiul public. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a făcut miercuri o serie de precizări pe contul său de Facebook.

”Situația Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba încă din data de 27 aprilie înscrierea pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre conform analizei incidenței pe baza căreia se stabilesc scenariile UAT-urilor.

Potrivit documentului transmis la acea dată, incidența în municipiului Alba Iulia era de 2,96 la mie, a transmis directorul DSP Alba”, Alexandru Sinea.

„Pentru a clarifica anumite aspecte apărute în spațiul public referitoare la HORECA și pentru a răspunde solicitărilor jurnaliștilor facem următoarele precizări:

Încă din data de 27.04.2021 DSP Alba a solicitat CJSU înscrierea pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre conform analizei incidenței transmise la acea dată, când Alba Iulia era la 2,96/1000 de
locuitori conform adresei anexate.

Convocarea CJSU nu intră în atribuțiile DSP.

Interpretarea Hotărârilor de Guvern nu face parte din obiectul instituției noastre.

Trecerea dintr-un scenariu în altul a unei localități se face prin hotărâre CJSU în baza analizei incidenței transmisă de DSP, analiza transmisă zilnic cu celeritate.

Nu accept și nu voi accepta vreodată ca instituția pe care vremelnic o conduc sau colegii din DSP să fie implicați în scandaluri mediatice pentru chestiuni care nu țin de obiectul activității specifice, mai ales că DSP se concentrează să își indeplinească atribuțiile proprii cu profesionalism în interesul sănătății publice”, a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Ce spune CJSU

Reprezentanții CJSU Alba au transmis un punct de vedere. Aceștia explică modul în care se stabiliește incidența cumulată la 14 zile.

”Precizăm că actul normativ prevede în mod expres acest termen de 14 zile pentru ca măsurile respective, odată adoptate, să-și producă efecte și să atingă scopul pentru care au fost dispuse, schimbările ulterioare fiind generate de o nouă analiză a factorilor de risc întocmită de specialiștii DSP la încheierea perioadei de 14 zile” se arată în informarea CJSU Alba.

Informarea completă:

„În ceea priveste modalitatea de calcul respectiv de constatare a incidenței la 1.000 locuitori pe o perioadă cumulată de 14 zile, vă informăm că, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 432 / 2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, alin. (1) art. 15 din Anexa nr. 3

„Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc“, este definită noțiunea de incidența cumulată la 14 zile, astfel:

“incidența cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi și a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la cifra reprezentând suma persoanelor cu domiciliul sau reședința în localitatea de referință, comunicată comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile teritoriale județene, în prima zi lucrătoare a săptămânii, la ora 16:00.

Cifra comunicată de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date prin structurile teritoriale județene este utilizată ca referință pentru întreaga perioadă de timp până la furnizarea unui nou set de date actualizate și se transmite și Serviciului de Telecomunicații Speciale.”

Alin. (2), art. 15 din Anexa menționată anterior stabileste modalitatea de aplicare a măsurii, respectiv “Constatarea încadrării în limitele incidenței cumulate la 14 zile, astfel cum este calculată la alin. (1), în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre, se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora, prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.’’

Analizele direcțiilor de sănătate publică se calculează zilnic, de către specialiștii DSP, după o anumită metodologie și sunt prezentate CJSU pentru dispunerea măsurilor care se impun raportate la prevederile HG care reglementează prelungirea stării de alertă.

În concluzie, având în vedere cele menționate anterior, precizăm că actul normativ prevede în mod expres acest termen de 14 zile pentru ca măsurile respective, odată adoptate, să-și producă efecte și să atingă scopul pentru care au fost dispuse, schimbările ulterioare fiind generate de o nouă analiză a factorilor de risc întocmită de specialiștii DSP la încheierea perioadei de 14 zile.

Cu privire la unele informații vehiculate în spatiul public referitoare la ridicarea măsurilor stabilite ca urmare a unor scăderi sub limita incidenței de 3 cazuri / 1.000 locuitori mai devreme de expirarea celor 14 zile prevăzute în normele legale în vigoare, vă informăm că la nivelul Grupului de Suport Tehnic al CJSU Alba au fost luate în discutie mai multe propuneri referitoare la modificarea prevederilor legale care reglementează aceste aspect. În acest sens, am considerat oportun inclusiv solicitaterea unor aspecte lămuritoare, încă de săptămâna trecută, atât din partea DSP Alba cât și din partea DSU iar până în acest moment nu am primit nici un răspuns.

Datorită dumneavoastră, stimați cetățeni, și a faptului că împreună am respectat măsurile stabilite de autorități, suntem tot mai aproape de acel moment în care vom putea să revenim la normalitate, să organizăm concerte, spectacole, să redeschidem industria ospitalității în județul nostru, să avem o vară liniștită și să putem merge în siguranță în concediu în țară sau în străinătate.

Însă, dincolo de măsurile de protecție, dincolo de restricțiile inevitabile luate în anumite momente pentru a reduce aglomerările și mobilitatea, cea mai sigură cale de a stopa răspândirea acestui virus este vaccinarea.

Avem deja modelul de succes al țărilor care au reușit să atingă un nivel suficient de imunizare a populației și au început să relaxeze din ce în ce mai mult”, a transmis grupul de comunicare al CJSU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

RABLA pentru ELECTROCASNICE începe vineri 7 mai. Ministrul Mediului a anunță că ordinul va fi emis în această săptămână

Publicat

Ordinul prin care se lansază Programul Rabla pentru electrocasnice va fi emis săptămâna aceasta, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Barna Tanczos, programul urmând să fie operațional „poate începând de vineri, că tot e Vinerea Verde”.

Programul Rabla pentru electrocasnice începe zilele următoare, precizează la Digi 24 ministrul Mediului, Barna Tanczos.

El spune că Ordinul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Întrebat dacă programul ar putea începe luni, Barna Tanczos a răspune: „poate începând de vineri, că tot e Vinerea Verde”.

La sfârșitul lunii aprilie ministrul Mediului preciza că programul va avea trei subcategorii pentru a nu se transforma într-un „program de cumpărat televizoare”.

Program focusat pe consum mai mic de energie

Potrivit acestuia, programul se va focusa pe aparatură care va avea consum mic de energie și va avea trei subcategorii.

„Eficiența prin reducerea consumului să fie maximă. Ne concentrăm în prima fază pe mașinile de spălat, frigidere, după care venim cu a doua etapă, probabil la două săptămâni, vom veni cu a doua etapă, pentru laptop, tabletă și televizor, astfel încât să asigurăm pentru familiile care trebuie să doteze gospodăria cu tablete și laptopuri.

Copiii au mare nevoie de asemenea sprijin pentru a putea participa la ore. În ultima fază, la probabil 4 săptămâni de la lansare, venim cu programul pentru aparate de aer condiționat, mașină de uscat rufe și ce mai rămâne.

Ele vor fi disponibile pentru cetățeni pe bugete alocate pe fiecare subgrupă, astfel încât eficiența programului să fie maximă și ca nu cumva să transformăm într-un program de cumpărat televizoare”, a mai spus ministrul.

Inițial, Rabla pentru electrocasnice” trebuia să înceapă în 15 decembrie, însă programul a fost amânat.

Fostul ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea Fechet anunța că Programul are un buget total de 40 de milioane de lei și va permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultimă generație, pentru cel puțin 100.000 de români.

Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) patru produse care nu au existat în edițiile anterioare: aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri și tablete.

Valoarea voucerelor pentru rabla pentru electrocansnice

Valoarea voucherului pentru fiecare dintre cele 9 echipamente fiananțate este de:

– laptopuri – finanțare de 500 de lei;
– aparate de aer condiționat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, mașini de spălat vase, cu o finanțare nerambursabilă de 400 de lei;
– tablete și mașini de spălat rufe – finanțare nerambursabilă de 300 de lei;
– aspiratoare, cu o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

1.564 cazuri COVID în România în ultimele 24 de ore. 142 decese noi, 1.121 pacienți la ATI. Date oficiale, 5 mai

Publicat

Au fost raportate 1.564 noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore, la nivel național, potrivit datelor transmise miercuri, 5 mai, de Grupul de Comunicare Strategică.

Citește și ALBA: 41 de cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ, la 14 zile

Grupul de Comunicare Strategică:

”Până astăzi, 5 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.060.895 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.002.985 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.564 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 28.616 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 04.05.2021 (10:00) – 05.05.2021 (10:00) au fost raportate 142 de decese (73 bărbați și 69 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș,  Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui,  Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 7 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 36 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 51 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 36 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

135 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.810. Dintre acestea, 1.121 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.420.545 de  teste RT-PCR și 922.015 teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.559 de teste RT-PCR (13.048 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.511 la cerere) și 12.423 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 22.691 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.933 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 49.070 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 113 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.717 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 953 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 4 mai, 3.580 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 789.370 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 4 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”.

Situația cazurilor noi pe județe / top incidență COVID:

Județ/populație/cazuri noi/incidența COVID:

Mun. București – 180932 – 193 – 2,17

Ilfov – 44432 – 53 – 2,06

Cluj – 56406 – 99 – 1,95

Alba – 20642 – 40 – 1,8 (41 cazuri noi, potrivit situației DSP Alba)

Caraș – Severin – 11026 – 30 – 1,65

Bihor – 28549 – 62 – 1,64

Timiș – 53586 – 77 – 1,55

Mureș – 23415 – 20 – 1,53

Sibiu – 25868 – 36 – 1,53

Prahova – 34161 – 70 – 1,46

Covasna – 8288 – 12 – 1,44

Arad – 23326 – 25 – 1,41

Brașov – 42986 – 59 – 1,38

Hunedoara – 22533 – 62 – 1,34

Teleorman – 13444 – 53 – 1,24

Sălaj – 10729 – 10 – 1,23

Argeș – 26654 – 42 – 1,19

Constanța – 42327 – 33 – 1,18

Galați – 27076 – 45 – 1,15

Vâlcea – 16110 – 29 – 1,13

Brăila – 13019 – 15 – 1,11

Bistrița – Năsăud – 11647 – 25 – 1,06

Harghita – 8013 – 19 – 1

Mehedinți – 8122 – 23 – 0,97

Dolj – 26181 – 28 – 0,95

Neamț – 18431 – 34 – 0,93

Giurgiu – 10838 – 9 – 0,88

Ialomița – 10622 – 12 – 0,87

Călărași – 9877 – 15 – 0,84

Tulcea – 8225 – 11 – 0,84

Bacău – 25733 – 5 – 0,82

Olt – 14286 – 17 – 0,82

Vrancea – 10449 – 17 – 0,82

Buzău – 12285 – 13 – 0,8

Dâmbovița – 22201 – 26 – 0,78

Iași – 41776 – 47 – 0,75

Botoșani – 13914 – 12 – 0,65

Satu Mare – 12823 – 7 – 0,65

Vaslui – 15763 – 17 – 0,51

Maramureș – 20158 – 17 – 0,45

Suceava – 23894 – 29 – 0,36

Gorj – 9123 – 6 – 0,34

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 406 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Județ / cazuri reconfirmate pozitiv

Municipiul Bucureşti – 81

Cluj – 21

Timiş – 19

Argeş – 18

Galaţi – 18

Teleorman – 18

Iaşi – 17

Mureş – 17

Constanţa – 14

Arad – 12

Hunedoara – 12

Prahova – 12

Ilfov – 11

Braşov – 10

Buzău – 10

Botoşani – 9

Bihor – 8

Caraş – Severin – 8

Dâmboviţa – 8

Neamţ – 7

Olt – 7

Bacău – 6

Sălaj – 6

Vaslui – 6

Călăraşi – 5

Gorj – 5

Sibiu – 5

Suceava – 5

Giurgiu – 4

Ialomiţa – 4

Vrancea – 4

Alba – 3

Mehedinţi – 3

Satu Mare – 3

Bistriţa – Năsăud – 2

Brăila – 2

Dolj – 2

Vâlcea – 2

Harghita – 1

Maramureş – 1

Covasna – 0

Tulcea – 0

sursă: Grupul de Comunicare Strategică

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate