Connect with us
Advertisement

Administrație

Prejudiciu şi abateri financiare de un milion de euro la Primăria Arieşeni. Nereguli constatate de Camera de Conturi Alba

Publicat

Primaria Arieseni 45 Camera de Conturi Alba a găsit, în urma controlului derulat anul trecut la Primăria Arieşeni, nereguli financiare şi prejudiciu calculat la valoarea totală de un million de euro. Auditorii au găsit servicii şi materiale decontate şi neefectuate privind construirea campusului Şcoala de Arte şi Meserii din Arieşeni, respectiv căminul, cantina şi sala de sport. La şcoală, au fost lucrări supraevaluate. Au mai fost descoperite plăţi ilegale pentru servicii de salubritate şi telefonie mobilă, respectiv sporuri salariale.

Camera de Conturi Alba a derulat control la Primăria Arieşeni în perioada 1 aprilie – 2 mai 2014 şi a constatat prejudiciu de 2.584.000 lei şi abateri financiare de 1.900.000 lei.

Detalii din raportul Camerei de Conturi privind UATC (unitate administrativ-teritorială comuna) Arieşeni:

Nu au fost înregistrate în contul în afara bilanţului 8033 “Bunuri aflate la terti, în custodie” materialele aferente obiectivului de investiţii „Executare Campus Şcoala de Arte şi Meserii în Comuna Arieşeni”, care au fost achitate şi lăsate în custodia constructorului SC Mocănut Construct SRL Vadu Moţilor, în valoare de 1.599.000 lei. Nu au fost înregistrate corect, în evidenţa contabilă facturi în valoare de 17.000 lei, primite în cursul anului 2013. Nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă, amortizarea unor active fixe ale entităţii. Valoarea abaterii este de 1.616.000 lei.

A angajat şi plătit cheltuieli de investiţii, în data de 27.12.2007, reprezentând avans procurări materiale pentru două obiective: Cămin elevi şi Cantină elevi (1.331 mc beton de ciment, 92.195 kg armătură, 472,14 mc cărămidă, 3,015 mc mortar de zidărie, materiale achitate într-o perioadă aflată în afara contractului, deoarece conform pct. 6.1. din contract, termenul de începere a lucrărilor era data de 21.04.2008, conform Ordinului de începere a lucrărilor), avans care nu a fost prevăzut în Contractul de lucrări nr. 3766/27.12.2007 şi nu a fost justificat până la sfârşitul anului 2007, aşa cum prevede cadrul legal în vigoare. Au fost calculate dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru creanţele bugetare, în sumă de 656.000 lei, pentru perioada cuprinsă între data plăţii avansului (27.12.2007) şi data justificării avansului – în cazul obiectivului Cămin elevi (14.08.2008) şi respectiv data acţiunii de audit (30.04.2014) – în cazul obiectivului Cantină elevi, deoarece entitatea nu a prezentat documente legal întocmite prin care să justifice faptul că materialele procurate pentru modulul Cantină elevi au fost puse în operă.

Nu a fost înregistrată în evidenţa contabilă, până la data auditului, suma de 22.000 lei reprezentând servicii facturate (în 2010) de asistenţă tehnică pentru realizarea a două module „Cămin elevi” şi „Cantina Club” din obiectivul de investiţii „Construire Campus„. Obligaţia de plată în suma amintită reprezintă de fapt arierat pentru entitatea verificată, care nu a fost înregistrat, urmărit şi raportat în situaţiile financiare de la finele anilor 2010, 2011, 2012 şi 2013. În ceea ce priveşte legalitatea şi realitatea cheltuielilor plată a serviciilor de asistenţă tehnică la cele două module din obiectivul de investiţii. „Executare Campus Şcoala de Arte şi Meserii în Comuna Arieşeni”, din verificările efectuate s-a constatat că aceste servicii facturate nu au fost executate în realitate. În ceea ce priveşte înregistrarea, în timpul auditului prestatorul a întocmit factura storno nr.815/17.04.2014, în valoare de – 22.000 lei.

A angajat şi plătit cheltuieli de investiţii, în data de 27.12.2007, în sumă de 653.000 lei, reprezentând avans procurări materiale (715,70 mc beton de ciment, 376,60 mc cărămidă, 285 mc mortar de zidărie, 45841,58 kg armătură, materiale achitate în afara contractului, deoarece conform pct. 6.1. din contract, termenul de începere a lucrărilor era data de 21.04.2008, conform Ordinului de începere a lucrărilor) pentru obiectivul Sala de sport, obiectiv care nu a fost executat, iar materialele nu s-au regăsit în teren la data efectuării verificării, fapt stabilit în urma inspecţiei pe teren efectuată în timpul auditului, în prezenţa comisiei stabilită de ordonatorul principal de credite. Din verificarea efectuată s-a constatat că aceste materiale, pentru care nu s-au prezentat documente de custodie, nu puteau fi achiziţionate deoarece ele reprezentau, în principal: beton de ciment, mortar de zidarie, materiale care, dacă nu erau imediat puse în operă, nu mai puteau fi utilizabile.

Au fost calculate dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru creanţele bugetare, pentru perioada cuprinsă între data plăţii avansului (27.12.2007) şi data auditului (30.04.2014), rezultând suma de 1.064.000 lei.

Au fost majorate nejustificat cheltuielile de investiţii prin acceptarea la plată şi decontarea unor situaţii de lucrări supraevaluate cu suma de 10.000 lei (inclusiv TVA), care conţin elemente de cheltuieli care nu au fost realizate efectiv, fapt stabilit în urma inspecţiei pe teren efectuată în timpul acţiunii, în prezenţa comisiei stabilită de ordonatorul principal de credite, în cazul Contractului de lucrări nr.3113/19.12.2006, pentru obiectivul de investiţii „Construire Şcoala cu clasele I – VIII Arieşeni ”.

A decontat nelegal, de pe cheltuieli materiale, un obiectiv nou construit, care în urma inspecţiei în teren s-a constatat că este realizat de la fundaţie de beton, pereţi, la acoperiş, fiind de fapt un obiectiv nou de investiţii (construit ca şi o anexă la clădirea existentă) şi nu o reparaţie curentă. Valoarea plăţilor nelegale efectuate de entitate este de 122.000 lei.

Au fost majorate nelegal cheltuielile UATC Arieşeni cu suma totală de 13.000 lei, reprezentând plata nejustificată a unor facturi de salubritate, pentru care entitatea nu a luat măsuri de recuperare în totalitate a acestor servicii de la persoane fizice şi juridice de pe raza comunei Arieşeni.

Au fost majorate nelegal plăţile pentru cheltuieli de personal cu suma totală de 23.000 lei, reprezentând spor de CFPP acordat nelegal şi drepturi salariale acordate nelegal persoanei care exercită temporar atribuţii de secretar.

Au fost majorate nejustificat cheltuielile materiale cu suma totală de 5.000 lei, prin plata nelegală a serviciilor de telefonie mobilă, urmare majorării repetate a contractului încheiat iniţial, prin suplimentarea numărului de cartele SIM şi a extraopţiunilor, care în fapt nu au justificare, fiind neutilizate.

Au fost diminuate nejustificat veniturile entităţii cu suma de 69.000 lei, prin faptul că nu s-a stabilit, înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare veniturile din taxa pentru autorizaţii de construire, impozit pe teren, taxa de salubritate, taxă eliberare certificate de producător, taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiilor pentru desfăşurarea unor activităţi economice şi pentru desfăşurarea de activităţi de alimentaţie publică.

Au fost diminuate nejustificat veniturile entităţii cu suma de 62.000 lei, prin neînregistrarea, nestabilirea şi neurmărirea spre încasare a veniturilor din închirierea şi concesionarea de bunuri din domeniul public sau privat, precum şi din contractul de asociere.

Nu au fost publicate trimestrial, pe pagina de internet a UATC Arieşeni, pe perioada contractării finanţărilor rambursabile interne, date, documente şi informaţii în structura şi cerinţele prevăzute de lege. Nu a fost înregistrat în Registrul datoriei publice locale, împrumutul în sumă totală de 131.000 lei, contractat de UATC Arieşeni pentru achitarea datoriilor restante înregistrate de entitate. Nu a fost numită, prin hotărâre de consiliu local, o persoană împuternicită să conducă Registrul datoriei publice locale.

Măsurile dispuse de Camera de Conturi Alba:

– stabilirea cu exactitate a situaţiei reale a materialelor achitate constructorului SC Mocănuţ Construct SRL şi înregistrarea acestora în evidenţa contabilă;

stabilirea cu exactitate de către ordonatorul de credite a întinderii prejudiciului adus bugetului local, prin efectuarea de plăţi nelegale reprezentând dirigenţie de şantier, la obiectivul de investiţii „Campus Şcoala de Arte şi Meserii în Comuna Arieşeni, judeţul Alba, pentru următoarele module: cămin elevi, garsoniere profesori, sala de sport, cantină club, cabină poartă, centrală termică, post trafo, ateliere”, inclusiv actualizarea prejudiciului stabilit, până la momentul recuperării integrale, funcţie de dobânda şi penalităţile/majorări de întârziere, aplicabile pentru veniturile bugetare cuvenite bugetelor locale, calculate pentru perioada cuprinsă între data efectuării cheltuielii în cauză şi data recuperării integrale a prejudiciului stabilit

– stabilirea cu exactitate de către entitatea verificată a întinderii prejudiciului constatat, reprezentând dobânzi şi penalităţi calculate pentru nejustificarea la termenul legal, a unui avans mascat sub forma procurărilor de materiale, avans acordat în cazul a două module „Cămin elevi” şi „Cantină”, din cadrul obiectivului de investiţii „Executare Campus Şcoala de Arte şi Meserii în Comuna Arieşeni, judeţul Alba, pentru următoarele module : cămin elevi, garsoniere profesori, sala de sport, cantină club, cabină poartă, centrală termică, post trafo, ateliere”;

– recepţionarea obiectivului de investiţii „Construire Şcoala cu clasele I – VIII Arieşeni”, având în vedere faptul că în incinta clădirii se desfăşoară cursuri şi contractul de lucrări încheiat cu constructorul nu a mai fost prelungit;

stabilirea cu exactitate de către ordonatorul de credite a întinderii prejudiciului adus bugetului local, prin efectuarea de plăţi nelegale la obiectivul de investiţii „Construire Şcoala cu clasele I-VIII Arieşeni”, inclusiv actualizarea prejudiciului stabilit, până la momentul recuperării integrale, funcţie de dobânda şi penalităţile/majorări de întârziere, aplicabile pentru veniturile bugetare cuvenite bugetelor locale, calculate pentru perioada cuprinsă între data efectuării cheltuielii în cauză şi data recuperării integrale a prejudiciului stabilit; înregistrarea în evidenţa contabilă a prejudiciului de recuperat şi corectarea conturilor contabile în care au fost reflectate lucrările nereale; luarea tuturor măsurilor legale care se impun, de către ordonatorul de credite, pentru recuperarea sumelor acordate necuvenit executantului, inclusiv a beneficiilor nerealizate, actualizate la data plăţii; virarea sumelor recuperate pe destinaţiile prevăzute de lege;

– stabilirea cu exactitate a veniturilor din închiriere, concesionare de bunuri din domeniul public sau privat, precum şi din contractul de asociere încheiat de către UATC Arieşeni cu AF Gligor Dănuţ “Dan Schi Sport”, pentru toate contractele încheiate de entitate, înregistrarea în evidenţa tehnic -operativă şi evidenţa contabilă, şi luarea măsurilor legale de încasare a acestor venituri;

– actualizarea contractelor încheiate şi includerea în acestea a clauzelor de penalitate pentru neachitarea la termenul legal a veniturilor datorate;

– respectarea tuturor clauzelor cuprinse în contractele încheiate

– luarea măsurilor legale ce se impun de către ordonatorul de credite pentru organizarea corespunzătoare a activităţii de audit intern, respectiv: auditarea, cel puţin o dată la 3 ani, a obiectivelor stabilite la art. 13, alin.(2) din Legea nr.672/2002;

– extinderea verificărilor asupra tuturor contribuabililor de pe raza Comunei Arieşeni, în ceea ce priveşte emiterea autorizaţiei de construire, determinarea cu exactitate a veniturilor pe care aceştia le datorează bugetului local, înregistrarea în evidenţa tehnică – operativă şi evidenţa contabilă şi luarea tuturor măsurilor legale de încasare a acestor venituri;

– extinderea verificărilor asupra tuturor contribuabililor de pe raza Comunei Arieşeni, în ceea ce priveşte declararea la Compartimentul de impozite şi taxe a întregii suprafeţe desfăşurate a clădirilor, determinarea cu exactitate a veniturilor pe care aceştia le datorează bugetului local, înregistrarea în evidenţa tehnic – operativă şi evidenţa contabilă, şi luarea măsurilor legale de încasare a acestor venituri;

– verificarea contribuabililor incluşi în eşantion, care au declarat terenuri la Registrul agricol şi nu au declarat aceleaşi suprafeţe şi la Compartimentul de impozite şi taxe locale, determinarea cu exactitate a veniturilor pe care aceştia le datorează bugetului local, înregistrarea în evidenţa tehnică -operativă şi evidenţa contabilă, şi luarea tuturor măsurilor legale de încasare a acestor venituri

– stabilirea cu exactitate a veniturilor din taxa de salubritate şi taxa de ecologizare, pentru toţi contribuabilii care datorează aceste taxe, înregistrarea în evidenţa tehnică – operativă şi evidenţa contabilă şi luarea măsurilor legale de încasare a acestor venituri

stabilirea cu exactitate a veniturilor din taxa pentru: eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiilor pentru desfăşurarea unei activităţi economice; eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiilor pentru desfăşurarea unei activităţi de alimentaţie publică; eliberarea certificatelor de producător, pentru toţi contribuabilii care datorează aceste taxe, înregistrarea în evidenţa tehnică – operativă şi evidenţa contabilă, şi luarea măsurilor legale de încasare a acestor venituri.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. ion

    miercuri, 18.02.2015 at 21:48

    aste sant cele mai grave abateri. celelalte le-a ascuns dl si dna de la curtea de conturi doar a fost la nunta fiicei. primaria pica pe ei, pensiunile primarului si a incompetentului de asa zis contabil sunt in floare. Mocanut, dupa ce i-a ridicat pensiunea la primar si dupa ce i=a *** primarul tot ce acea in custodie, l-a presat si l-a ***

  2. voicu m

    sâmbătă, 21.02.2015 at 21:43

    de scoala din Cobles de ce nu zaceti? de pensiunea primarului? nu de pensiunea din Ariesnei, de cea din FELIX? de drumurile reparate: unde-i damb pusa pamant, unde-i balta pusa apa. si multe altele. DNA nimic?

  3. Nicu

    duminică, 22.02.2015 at 20:22

    Nu are rost sa va agitati ca toata lumea stie cat a **** si cat s-a indopat, cite averi o luat si cite tepe o dat primarul, dar nu ii face nimeni nimic el tat acolo e in functie si acolo ramine, ca doar la curtea de conturi are preteni, la DNA are rude, la politie are pile, la PSD ii membru si il ajuta ei sa dea vina pe altii vii sau morti …. ii fac un dosar mai curat de cum era innainte sa se fii nascut . Asa ii in Romania , legea-i numa pentru unii care is mai fraieri .

  4. vasile

    miercuri, 25.02.2015 at 15:39

    dl ziarist va da in judecata primaru. Asa zice ca ati scris minciuni. Probabil ati uitat de pensiunea din Felix, de cea din Arieseni si de multe alte nereguli. Asa se scoate ca ati scris un articol mincinos

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement