EVENIMENT
Premieră: Brățările electronice pentru agresori devin realitate. IGPR a lansat licitația pentru 15.000 de dispozitive
Inspectoratul General al Poliției Române a lansat o licitație cu o valoare maximală de 205 de milioane lei pentru achiziția brățărilor electronice de monitorizare a anumitor persoane, precum și a soft-urilor necesare aferente.
Achiziția este de tip contract-cadru, comenzile fiind făcute în funcție de disponibilitățile bănești, și se întinde pe patru ani, de la semnarea contractului. Este vizată achiziția a 15.000 de brățări, potrivit Economedia.ro.
Cu ajutorul brățărilor electronice, polițiștii vor putea supraveghea în timp real agresorii care fac obiectul ordinelor de protecție.
Acestea vor putea emite, după caz, o alertă de părăsire a imobilului, alertă de depăşire a perimetrului, alertă de apropiere, alertă de defecţiune, alertă sabotare dispozitiv, alertă de testare.
Legea 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale a fost promulgată în luna mai 2021 de către preşedintele Klaus Iohannis și a intrat în vigoare.
Ce sunt brățările electronice
Brățările electronice fac parte dintr-un sistem complex, în care toate instituțiile statului trebuie să colaboreze. În primul rând este nevoie de un soft care să permită monitorizarea în timp real a brățărilor și care să se activeze dacă agresorul se apropie de casa victimei, de victimă, de locul de muncă, de școala copiilor, la mai puțin de 200 de metri.
Apoi tot prin soft trebuiesc alertate patrulele de poliție din zonă, ca acestea să intervină în timp real pentru a preveni o posibilă tragedie.
Un caz grav, care putea fi evitat dacă existau brățări electronice – atac la Sebeș
Cel mai recent caz care putea fi evitat dacă brățările electronice existau și în România, este cel de la Sebeș, unde un bărbat și-a atacat soția și fiica de 16 ani, iar cele două s-au luptat parte în parte cu bărbatul pentru a-și salva viața.
Deși bărbatul avea interdicție, acesta nu a fost împiedicat de nimic să se apropie de familia sa. Bărbatul, în urmă cu două luni a fost evacuat din casă și i s-a interzis să se apropie de familie, însă acesta nu a respectat ordinul de protecție, a intrat în casa familiei și și-a atacat soția cu un cuțit.
Acesta a lovit-o pe femeie cu arma albă, de două ori în spate.
Potrivit medicului Silviu Tuzeș, femeia are două plăgi, provocate prin tăiere, în partea stângă.
CITEȘTE INTEGRAL: VIDEO Cazul tentativei de omor de la Sebeș: Victimele violenței domestice, fără protecție reală din partea statului
Rănile femeii nu au fost fatale și cele două au reușit să se lupte cu agresorul. În timpul luptei și fiica a fost rănită, dar bărbatul a fost lovit de mai multe ori cu arma albă.
Bărbatul, are multiple plâgi la nivelul abdomenului, toracelui și feței, plăgi care au fost suturate la spitalul din Alba Iulia. Apoi, acesta a fost transferat la spitalul Universitar din Cluj Napoca, din cauza unei plăgi mai adânci.
Dacă în România exista deja sistemul de urmărire printr-o brățară montată pe piciorul bărbatului, dacă sistemul funcționa și existau polițiști care să intervină, atacul de la Sebeș putea fi prevenit.
Însă în lipsa unui sistem electronic de monitorizare, sau a unor legi mai aspre pentru soții agresivi, victimele, se bazează doar pe ideea că un agresor care a încălcat ordinul de protecție poate fi arestat preventiv și apoi trimis în judecată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.