Blaj
Președintele Iohannis și reprezentanți ai Casei Regale, la inaugurarea Palatului Culturii din Blaj. PROGRAMUL
Klaus Iohannis va fi prezent în data de 12 mai la deschiderea oficială a Palatului Culturii de la Blaj. Pe lângă președinte României, la eveniment și-au anunțat prezența și reprezentanți ai Casei Regale a României precum și oficiali din partea Guvernului.
Clădirea Palatului a trecut printr-o transformare spectaculoasă și la aproape cinci ani de la debutul lucrărilor, aceasta poate fi considerată unua dintre cele mai importante edificii culturale din judeţul Alba.
Lucrările de reabilitare au început în iulie 2013, au fost efectuate de asocierea companiilor HARBAU Miercurea Ciuc – SC K/KISS SRL Cristuru-Secuiesc şi au costat aproximativ 1.000.000 de euro, recepţia acestora fiind efectuată în anul 2017.
Palatul Cultural din Blaj, obiectiv cu însemnătate deosebită atât pentru municipiu cât şi pentru judeţul Alba, va fi inaugurat sâmbătă, 12 mai 2018, după ce clădirea a fost reabilitată complet printr-o serie de lucrări suportate integral de Consiliul Judeţean Alba şi Primăria municipiului Blaj. Evenimentul se va bucura de prezenţa unor oaspeţi de seamă, printre care și Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României.
Manifestările care vor marca inaugurarea oficială a edificiului cultural vor cuprinde un concert extraordinar susţinut de „Camerata Regală”, orchestră aflată sub Înalt Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, dirijor Constantin Grigore, alături de violonistul Gabriel Croitoru, artistul căruia i-a fost încredinţată vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, care a aparținut lui George Enescu, soprana Tina Munteanu, naistul Alexandru Pal și violonista Simina Croitoru, artiști de excepție ai României, cu rezultate profesionale remarcabile, pe plan naţional şi internaţional.
Cu această ocazie va avea loc atât ceremonia de inaugurare a Palatului Cultural din Blaj dar şi de acordare a Marelui Premiu câştigat de acest edificiu în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiile Europa Nostra 2017 – Categoria Conservare. Acest premiu este o recunoaştere acordată anual de Uniunea Europeană, prin intermediul Europa Nostra, cu finanţare prin programul Europa Creativă.
În paralel vor fi deschise pentru public şi două expoziţii: una de artă fotografică denumită „Palatul Culturii din Blaj, între trecut şi viitor” şi cea de-a doua de pictură – „Bolta luminii, între graţie şi armonie” – semnată de Horea Cucerzan.
Palatul Cultural din Blaj este un edificiu cu o istorie de peste 80 de ani, fiind inaugurat în anul 1936 în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai I, care la acea dată era Voievod de Alba Iulia. Palatul a fost construit în şase ani de la lansarea proiectului, guvernele Maniu și Tătărescu alocând cinci milioane de lei pentru lucrări. În anul 1949, imobilul, care până atunci se aflase în proprietatea Bisericii Greco-Catolice, a trecut în proprietatea Ministerului Artelor și Informațiilor, sub titulatura de Ateneul Popular ”Horia, Cloșca și Crișan”.
Palatul a găzduit, începând cu 1939, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească, Centrul de Radioficare, dar şi cinematograful orașului. Imobilul a revenit în proprietatea Mitropoliei Greco-Catolice în anul 1992, de unde a fost achiziţionat în 2011 de către Primărie. În anul 1996, o explozie la o sobă, urmată de un incendiu, a distrus o mare parte din clădire rămânând doar pereţii exteriori şi o parte din încăperile de la primul etaj. Palatul a ajuns astfel o adevărată ruină până când Consiliul Judeţean Alba şi Primăria municipiului Blaj s-au asociat în cadrul unui amplu proiect de restaurare şi punere în valoare, finanţarea fiind alocată de cele două instituţii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News