Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Preţul pentru Cupru Min nu cuprinde şi valoarea zăcămintelor. Vezi ce spune Lidia Cândea, reprezentantul firmei din Alba care a făcut evaluarea

Publicat

În timp ce BayFront Capital Partners se arată încântaţi de achiziţionarea „Cupru Min” Abrud şi detaliază planurile lor de exploatare a zăcămintelor de cupru de la Roşia Poieni, publicaţiile naţionale atrag atenţia asupra modalităţilor în care a fost stabilit preţul de licitaţie, mai precis faptul că în evaluare nu s-ar fi luat în considerare şi valoarea zăcământului.

Potrivit unor informaţii obţinute de Mediafax, în evaluare s-ar fi ţinut cont doar de activele societăţii şi cantităţile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate în condiţiile efectuării investiţiilor tehnologice şi de mediu preliminate de către conducerea societăţii prin intermediul unui plan de afaceri.

Firma care a realizat evaluarea „Cupru Min” este societatea comercială „Evaluar” din Alba Iulia, la care asociate sunt Lidia Cândea şi fiica acesteia, Cristina Cândea. Întrebată despre acest subiect, Cristina Cândea a explicat că în realizarea evaluării nu a fost luată în considerare şi valoarea zăcământului, deoarece acestea au fost cerinţele „Cupru Min”, dar că mai multe detalii ne poate oferi mama acesteia, care a participat la evaluare.

Contactată telefonic, Lidia Cândea ne-a explicat că zăcământul nu a făcut obiectul evaluării deoarece aparţine Statului Român, iar „Cupru Min” îl exploatează pe bază de licenţă.

„În cadrul raportului am inclus şi evaluarea licenţei, dar zăcământul nu a făcut obiectul evaluării. Pentru exploatarea zăcământului, oricine, fie Cupru Min sau nu, va achita o redevenţă care se stabileşte diferit de preţul patrimoniului şi care este stabilită de Ministerul Economiei. În realizarea evaluării am cuprins tot, de la valoarea construcţiilor, a utilajelor, a obiectelor de inventar, stocuri, creanţe, dar şi datorii către alţii şi licenţe. Eu consider că am întocmit un raport de evaluare cât se poate de corect şi care a fost de asemenea analizat de către experţi de cel mai înalt nivel din Ministerul Economiei. În realizarea acestuia, m-am consultat cu specialişti în domeniul minier şi îmi pare rău că nu am avut ocazia să evaluez şi zăcământul, pentru că aveam deja pregătită o echipă de specialişti. Pot spune că, dacă vreodată se va organiza o licitaţie şi pentru evaluarea zăcămintelor, mă voi înscrie” a declarat Lidia Cândea.

Potrivit Mediafax, care a intrat în posesia unui document redactat de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), instituţia din subordinea Ministerului Economiei care a derulat privatizarea „Cupru Min”, pentru stabilirea preţului de pornire la licitaţie a fost aplicată metoda activului net corectat, în care bunurile necesare exploatării sunt evaluate diferit de activele considerate fără valoare, şi a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, în condiţiile în care compania, care deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României şi care a intrat pe profit în ultimii doi ani, a fost tratată de stat ca fiind în stare de faliment şi criză de lichidităţi.

„Preţul de vânzare a fost determinat prin raport de evaluare întocmit în conformitate cu standardele ANEVAR  (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România – n.r.), pe baza aplicării metodei activului net corectat şi a cash-flow. În evaluare nu a fost luată în considerare valoarea zăcământului, ci valoarea activelor societătii şi cantităţile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate în condiţiile efectuării investiţiilor tehnologice şi de mediu preliminate de către conducerea societăţii prin intermediul unui plan de afaceri”, se arată în document.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi, a confirmat pentru Mediafax că în preţul licitaţiei pentru „Cupru Min” nu a fost inclus şi zăcământul de minereu, pentru care cumpărătorul preia licenţa de exploatare, valabilă până în 2019, pe considerentul că acesta nu este vândut, ci rămâne în proprietatea statului. El a arătat totodată că Guvernul nu a selectat un evaluator la vânzarea companiei.

Preţul minim pentru licitaţie a fost propus de un evaluator (firma „Evaluar” din Alba Iulia), care a analizat însă doar patrimoniul companiei şi a preluat, de la Ministerul Economiei şi companie, estimările privind necesarul de investiţii la „Cupru Min”.

„La vânzarea Cupru Min nu a fost selectat un evaluator şi nu a fost pus în calcul zăcământul, pentru că zăcământul nu se vinde, rămâne în proprietatea statului”, a spus Pătruţi.

Despre ce spune preşedintele ANRM vizavi de acest subiect, dar şi premierul Răzvan Ungureanu, citiţi pe HotNews.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat, joi, pentru Mediafax că guvernarea Ungureanu „schimbă paradigma gestionării resurselor naturale ale României” şi că toate acuzaţiile privind vânzarea rezervelor de cupru sunt „nefondate şi false”.

Potrivit Mediafax, Voinescu a spus despre „Cupru Min” că acesta a fost evaluat în 2006 la 18 milioane de euro, că o nouă evaluare a avut loc în 2011, de 56 de milioane de euro „iar preţul obţinut este de peste 200 de milioane euro”.

„Nicio secundă, odată cu această vânzare, nu s-au vândut rezervele, resursele naturale de cupru ale României. S-a vândut un business care, printre active în patrimoniul său are şi o licenţă de exploatare de cupru pentru anumită perioadă, încă câţiva ani de acum încolo. Toate acuzaţiile că s-au vândut rezervele de cupru, cum că se va vinde nu mai ştiu ce sunt nefondate, sunt false şi dacă mergem mai departe pe calea unui raţionament politic găsim chiar interese antinaţionale în spatele lor”.

Evaluarea „Cupru Min” a fost realizată de firma „Evaluar” cu sediul în Alba Iulia pe strada Nicolae Titulescu, bloc 280, scara A, etaj 2. Asociat şi administrator la această firmă este Lidia Cândea, fost şef al FPS Alba în perioada 1995-1997 şi principalul artizan al investiţiei companiei „Fratti” (în prezent revândută grupului austriac „Kronospan”) la Sebeş. Cândea a fost desemnat lichidator judiciar pentru administrarea falimentului la Uzina „Ardealul” SA, „Blasius” SA Blaj şi la „Metalurgica” SA Aiud.



Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax