Connect with us
Publicitate

Actualitate

Prețul trufandalelor taie pofta aiudenilor: Puzderie de oameni și sacoșe goale printre tarabele din piețe

Publicat

Primăvara s-a instalat în piața aiudeană. Salata și ceapa verde, ridichile și spanacul înviorează tarabele, atrag privirile și întristează cetățenii. Cumpărătorii nu se înghesuie la trufandale și mai așteapta să scadă prețurile. De cealaltă parte, vânzătorii susțin că marfa costă la fel ca în primvăra anului trecut. Din acest motiv, abia își scot cheltuielile, iar munca lor de luni de zile rămâne neplătită.

„N-am crescut prețurile față de anul trecut. E 1,5 lei legătura de ceapă. Toate s-au scumpit, uleiul, zahărul, toate, dar noi am lăsat prețurile la fel ca primavara trecută.” Ne-a declaratr Valerica Popa, producator agricol

Salata, ridichile, spanacul și ceapa verde sunt primele trufandale care pot fi cumparate în piața aiudeană. Oferta este încă redusă, dar cei care doresc să înceapă dezintoxicarea după mâncărurile grele din iarnă găsesc cele necesare pe tarabe. Comerciantii care s-au grăbit să iasă primii pe piață cu aceste marfuri nu sunt prea încântați de vânzari, mai ales că muncesc din toamna trecută în sere.

„De astă toamnă lucrăm pentru a ieși pe piață: căldura, rumegușul, lemnele, muncă, cheltuieli. Vânzarea merge slab. Nu au bani oamenii. Sunt amărâți. Nu au de lucru și nu câștigă. Se uită la ridichi și spun că-s scumpe. 2,5 lei legatura! Poate unii iau o pâine și lapte și mănânca toată ziua.” Declara Verginia Macarie, producător agricol.

Prin piețe se poate spune că este puzderie de lume, însă mulți flutură sacoțe goale. Cel mai bine se vând în continuare cartofii și ceapa uscată, alimente devenite de bază în meniul celor din Aiud. Cei care se apropie de trufandale îți iau doar de pofta și așteaptă să mai scadă prețurile. Alții cred că spanacul („prea mare și carnos ca sa fie românesc”) este adus din Turcia și se tem ca vor da banii pentru a mânca sănătos, dar vor inghiți hrană cu chimicale, deși cei care vând afirmă și se jură că este autohton.

“Am luat doar puțin spanac, să pun într-o ciobă. E primavară și trebuie să mâncam sănătos. Este cam scump 8 sau 9 lei kilogramul” afirmă Mariana Cozma.

La rândul ei Elena Radu, o altă cumpărătoare a declarat: „Mi se pare prea scumpă salata (între 2 si 3 lei căpățâna) dacă ar fi speculanți în piață cred că tot atâta ar cere, dacă nu mai mult.”

După o iarnă lungă în care nu am avut mereu la dispozitie fructe și legume proaspete, organismul nostru are nevoie de un aport sporit de vitamine și minerale naturale. Acestea se găsesc tocmai în legumele și verdețurile proaspete de pe tarabe. Medicii ne recomanda ca, în aceasta perioadă, indiferent de vârstă cetățenii să renunțe la alimentele grele și la cele procesate, în favoarea legumelor și a fructelor proaspete. Mai ales că după o iarnă în care au bântuit gripa ți virozele, le este recomandat tot ce conține vitamina C.”

Dorel LAZĂR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate