Economie
UPDATE: Președintele Traian Băsescu a cerut decizii clare privind proiectul minier Roșia Montană
Preşedintele Traian Băsescu a făcut o serie de declaraţii privind proiectul minier de la Roşia Montană, marţi, cu ocazia învestirii în funcţia de ministru al Mediu a reprezentantului UDMR, Attila Korodi. Preşedintele crede că reluarea activităților de minerit reprezintă singura soluție viabilă.
UPDATE: Pe acelaşi subiect, reprezentanţii Sindicatului „Viitorul Mineritului” din Roşia Montană au reamintit că doresc crearea locurilor de muncă în zonă, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedinţiei, primului ministru şi ministrului Mediului.
Președintele Traian Băsescu a făcut un apel la guvernanți să urgenteze luarea unei decizii în cazul proiectului de la Roșia Montană și a explicat că reluarea activităților de minerit reprezintă singura opțiune reală pe care o are statul pentru crearea de noi locuri de muncă.
„În momentul de faţă, România nu mai are resurse de a crea locuri de muncă, decât dacă privim cu responsabilitate la reluarea activităţii de minerit în domenii care prin evoluţia pieţelor fac din nou rentabilă exploatarea unor resurse naturale. Aş vrea să vă spun că, datorită demagogiei şi laşităţii demnitarilor români, investiţia de la Roşia Montană stă blocată din 1997, iar în perspectiva imediată, se prefigurează procese extrem de costisitoare”, a declarat președintele Traian Băsescu marți seara, la ceremonia de învestire a noului ministru al Mediului, Attila Korodi.
Potrivit acestuia, fiecare perioadă de amânare a începerii proiectului înseamnă pierderi rezultate prin necrearea de locuri de muncă. „Dacă spre exemplu pe exploatarea de la Roşia Montană discutăm despre obţinerea unui profit la sfârşitul unui ciclu de 16 ani de circa 3 miliarde de euro, vreau să ştiţi că, în lipsa locurilor de muncă ,România pierde în fiecare an 3,6 miliarde de euro prin deficitul la fondul de pensii. Deci pierdem în fiecare an profitul unui ciclu complet de exploatare la Roşia Montană. Şi dacă îl socotim pe vreo zece ani vedem că pierdem o dată şi ceva toţi banii pe care îi primim de la Uniunea Europeană într-un ciclu bugetar. Or, acest lucru nu poate fi reparat decât prin renunţare la minciună, la demagogia mass-mediei, la demagogia oamenilor care nu înţeleg şi prin asumarea de către politicieni a soluţiilor de creare de locuri de muncă”, a adăugat președintele.
În opinia șefului statului, în următorii cinci ani, România nu se poate bizui pe relansarea investițiilor străine, ceea ce înseamnă că problema deficitului fondului de pensii nu se va rezolva. De aceea, crede Băsescu, este nevoie de luarea unor decizii clare în ceea ce privește proiectele de investiții aflate în discuție și în primul rând în legătură cu proiectul minier de la Roșia Montană. „Ceea ce vă cer, domnule ministru şi stimaţi membri ai guvernului, dacă este fezabilă exploatarea de la Roşia Montană şi credeţi că prin creare de locuri de muncă facem un bine României, daţi rapid avize, sigur, în deplină cunoştinţă de cauză; dacă nu, spuneţi <nu> investitorului, pentru că fiecare zi în care întârziem şi plimbăm actele de la o instituţie la alta ne va costa enorm în viitorul proces. Statul român, repet, s-a angajat din 1997 la exploatarea în comun cu parteneri străini a acestui zăcământ. Dacă nu, măcar spuneţi <nu> mâine şi închideţi subiectul, urmând să vedem ce se va întâmpla în proces. Dar nu mai ţineţi astfel de subiecte în dezbatere publică, care nu face decât, pe de o parte, să îi antreneze pe cei care vor o Românie care să stagneze într-o dezbatere demagogică, iar autorităţile române să fie descalificate şi pe piaţa internaţională şi la instituţiile internaţionale şi la cetăţenii români pentru că nu iau o decizie”, a solicitat acesta.
În ceea ce privește protecția mediului, Traian Băsescu a explicat că statul român nu are resursele financiare necesării realizării de lucrări eficiente de protecție a mediului în zonele exploatărilor miniere. „Sunt un susţinător al poziţiilor care vizează exploatarea resurselor cu maximă protejare a mediului şi trebuie să avem grijă de acest lucru, fiind o condiţie esenţială pentru a exploata resursele naturale. Este însă clar că România nu are miliardele de euro de care ar fi nevoie pentru a importa tehnologiile necesare exploatării acestor resurse, aur, cupru, gaze de şist în condiţii în care să putem spune că mediul este protejat. De aceea, parteneriatul cu firme străine mi se pare sigura soluţie”, a precizat Băsescu.
La final, șeful statului a solicitat Guvernului asumarea deciziilor în cazul investițiilor miniere, singurele care pot crea noi locuri de muncă în această perioadă. „Dacă România nu are nevoie de gaze de şist, să stopăm orice evoluţie în relaţia cu Chevron; dacă România nu vrea să exploateze carierele de cupru de la Roşia Poieni, s-o stopăm; dacă România nu vrea să exploateze aurul de la Roşia Montană, să comunicăm partenerilor să închidem subiectul. Recomandarea mea este să creaţi însă locuri de muncă. Este singura soluţie pentru ca în fiecare an să nu aducem de unde om şti 3,6 miliarde de euro. Numai locurile de muncă aduc contribuţie la fondul de pensii care să diminueze obligaţiile statului român în ceea ce priveşte completarea resurselor necesare pentru plata pensiilor”, a concluzionat Traian Băsescu.
Sindicatul „Viitorul Mineritului” Roşia Montană: Scrisoare deschisă – domnului Președinte Traian Băsescu, domnului Prim-Ministru Răzvan Traian Ungureanu, domnului Ministru al Mediului și Pădurilor, Attila Korodi
„Așteptarea și nesiguranța trebuie să ia sfârșit la Roșia Montană, avem nevoie de locuri de muncă!
Noi, locuitorii din Roșia Montană, am trimis reprezentanți care stau de trei săptămâni la București să picheteze Ministerul Mediului, deoarece ne dorim să știe toată lumea că avem nevoie de locuri de muncă și că vrem să trăim din minerit, așa cum au trăit multe generații înaintea noastră.
Doar prin dezvoltarea unui proiect minier modern și responsabil vom putea supraviețui și, mai mult, le vom putea asigura un trai decent copiilor noștri. În tot acest timp, s-au petrecut câteva schimbări pe care nu le-am ignorat. După plecarea domnului Borbely de la șefia ministerului și venirea domnului Mihai Răzvan Ungureanu, pentru a asigura interimatul, iată că avem un nou Ministru al Mediului. Numirea domnului ministru Korodi readuce speranța în rândul membrilor Sindicatului Viitorul Mineritului, cât și în rândul comunităților miniere din Munții Apuseni, întrucât domnul ministru a participat în urmă cu câțiva ani personal în procesul de evaluare a proiectului minier și cunoaște foarte bine problemele cu care ne confruntăm aici și faptul că rezolvarea lor ține de repornirea activităților miniere.
Noi dorim să le transmitem celor care ne conduc faptul că am ajuns la capătul răbdării, că trece viața pe lângă noi tot așteptând ca Roșia Montană să primească o șansă nouă. E ușor să spui <Mutați-vă>, dar e mai greu să o iei de la capăt în altă parte, când n-ai bani și mai ai și copii de crescut. Noi avem șansa să lucrăm și să ieșim la pensie aici unde ne-am născut și vă rugăm să nu ne refuzați acest drept.
De aceea, vă cerem, cu tot respectul, să urgentați demersurile pentru eliberarea avizului de mediu legat de proiectul minier, pentru că după atâția ani de așteptare și nesiguranță avem dreptul la o viață mai bună. E timpul să ni se spună dacă ni se acordă dreptul să trăim mai bine.
Îi transmitem, pe această cale, domnului Korodi, mult succes în noua funcție și îl asigurăm că suntem deschiși dialogului pe tema locurilor de muncă de la Roșia Montană. Avem încredere că este un om demn și drept și va acționa în interesul cetățeanului, așa cum trebuie să facă orice demnitar român.
Cristian Albu
Președinte
Sindicatul Viitorul Mineritului din Roșia Montană”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Anda
miercuri, 11.04.2012 at 13:49
si eu astept o decizie clara. De vreo 15 ani. Sper sa se ia anul asta, pentru ca mi-e mila de rosieni si ma tem ca nu mai pot rezista mult in situatia actuala.