Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prima prelevare de organe din Transilvania, în acest an. A făcut posibilă salvarea a cinci pacienţi

Publicat

Prima prelevare de organe din acest an din ţară, în afara celor efectuate la Bucureşti, a fost făcută, în acest weekend, la Oradea. În ciuda scandalul generat de acuzaţiile aduse medicului Mihai Lucan, fost coordonator al Institutului de Transplant Renal din Cluj-Napoca, familia unei bihorence a acceptat să îi doneze organele.

Prin această intervenţie, este posibilă salvarea altor cinci vieţi. Operaţia de prelevare de organe s-a desfăşurat în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Spitalul Judeţean din Oradea, cu participarea unei echipe de medici din Oradea, Cluj şi Bucureşti.

„La ora 00.000 s-a intrat în sală. A participat o echipă venită din Bucureşti, condusă de dr. Vasile Lungu, o echipă din Cluj, condusă de dr Dan Enache, şi echipa anestezică a fost asigurată de la Oradea, condusă condusă de dr. Ştefan Pataki”, a declarat medicul Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant din Bihor.

Medicii au prelevat ficatul pacientei, care a plecat la clinica Fundeni din Bucureşti, rinichii, care a fost dus deja la Cluj-Napoca, şi corneele, care au plecat la Spitalul Militar Central din Capitală.

„O viaţă a fost salvată şi alte patru persoane vor avea starea de sănătate ameliorată, adică doi pacienţi or să vadă, iar doi nu vor mai face dializă”, a precizat Pantiş, pentru ebihoreanul.ro.

Pacienta de la care au fost prelevate organele avea 72 de ani, suferise o hemoragie cerebrală, evoluând spre moarte cerebrală. Familia a acceptat prelevarea de organe.

“Ei a acceptat să doneze, deşi a văzut tot ce se întâmplă, s-a gândit că poate ar putea să salveze şi să ajute alte vieţi”, a spus Pantiş.

Prin operaţia de vineri noapte, Oradea este primul oraş din ţară, după Bucureşti, în care s-a făcut o prelevare de organe. „Anul acesta au mai avut loc doar două prelevări, în Capitală”, a menţionat Carmen Pantiş.

În ceea ce priveşte dosarul ce îl vizează pe Mihai Lucan, Curtea de Apel Bucureşti a judecat vineri contestaţia depusă de DIICOT împotriva deciziei de lăsare în libertate a medicului, acuzat într-un dosar de delapidare a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, cu un prejudiciu de 5 milioane de lei. Instanţa dat hotărâre definitivă. Lucan va rămâne în arest la domiciliu, o lună. Anterior era cercetat sub control judiciar.

Potrivit anchetatorilor, un aparat medical performant, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la clinica sa privată, unde a fost utilizat timp de şase ani

„Astfel, în perioada 2007 – 2009, un număr de 159 de pacienţi au făcut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatică/renală) care au fost efectuate în cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) aparţinând institutului şi transferată fără titlu din incinta acestei instituţii în cea a clinicii private, în condiţiile în care sumele necesare achiziţionării kiturilor pentru utilizarea acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de către instituţia de stat iar pacienţilor le-au fost percepute sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie, echivalent în lei, reprezentând atât procedura medicală propriu-zisă, precum şi kitul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale plus alte consumabile specifice (butelii cu gaze – heliu şi argon), întreg setul costând aproximativ 3.800 euro per pacient”, precizează DIICOT.

surse: ebihoreanul.ro, digi24.ro

sursa foto: ebihoreanul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax