Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Prima zi de școală la Ciugud. Cum au ocolit Iohannis, Cîțu, Cîmpeanu și politicienii locali, singura școală SMART de la țară

Publicat

Sub soarele cald, copii de toate vârstele, părinți, profesori și bunici, așteaptă cu emoție începutul noului an școlar în curtea școlii din Ciugud.

Cei mai emoționați sunt cei din clasele mici, cu ochii în lacrimi, după buchetele mari de flori cumpărate de părinți pentru ”doamna”. 

Festivitatea se derulează rapid, iar copiii nu apucă să se plictisească.

După câteva discursuri scurte, sunt invitați în clasele frumos aranjate, unde, pe mese, pe lângă cărți și caiete speciale, au găsit și nuci oferite de un producător din zona de dezvoltare economică a comunei.

Emoțiile continuă și în clasă. Profesorii încearcă să spargă gheața, după cele câteva luni în care nu s-au văzut, iar copiii sunt invitați să vorbească despre ei și despre vacanța care s-a încheiat.

În 2019, la școala din Ciugud învățau 108 elevi.  După primul an în care școala a funcționat în sistem Smart, numărul lor a ajuns la 165.

Acuma devenit neîncăpătoare. Reprezentanții primăriei spun că noul an școlar începe cu 185 de elevi.

Din acest motiv, administrația locală intenționează construcția unei noi școli.

Responsabilii din Educație, invitați la Ciugud înainte de începerea școlii

Politicienii, atât cei de la nivel național cât și cei de la nivel local, au lipsit de la deschiderea anului școlar la singura școală Smart din România, dar și la o săptămână a porților deschise, unde administrația locală dorea să explice cum se poate face școală la țară, la standarde înalte.

Este de notat o singură excepție, președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, care și-a făcut timp să meargă la Ciugud pentru a vedea școala și modul de funcționare.

Reprezentanții administrației locale au intenționat să arate exemplul de la Ciugud tuturor celor care decid soarta învățământului românesc, de la președintele Iohannis în jos.

Din acest motiv, săptămâna de dinainte de începerea școlii a fost una a ”porților deschise”, fiind invitați președintele Iohannis, premierul Cîțu, ministrul Educației și alți responsabili din domeniu.

Cu toții au ignorat invitația de a vizita singura școală SMART din mediul rural.

Ce (nu) au răspuns oficialii din Educație

Școala Smart din Ciugud (județul Alba) a lansat în urmă cu o lună, „Săptămâna porților deschise pentru miniștri și decidenți politici”.

Invitația a fost trimisă pe adresa președintelui României și a premierului.

De asemenea au fost invitați miniștrii cu atribuții în domeniul educației și investițiilor publice (inclusiv din fonduri europene) și secretari de stat precum și președinților comisiilor de învățământ din Senat și Camera Deputaților, pentru a vedea cum funcționează prima școală de acest fel din mediul rural, care poate deveni un exemplu în România.

Invitația viza ultima săptămână de vacanță, înainte de începerea școlii.

Citește și: VIDEO: Reportaj de la școala SMART din Ciugud. Cum poate ajuta tehnologia high-tech la educația elevilor de la țară

”Am vrut să vorbim serios despre soarta învățământului din zona rurală cu cei care au decizia în domeniul educației. Din păcate, ca mai mereu, altceva a fost mai important decât educația – de această dată, criza politică” au scris pe Facebook, reprezentanții primăriei.

Administrația prezidențială nu a înțeles invitația

Administrația prezidențială a înțeles că președintele este invitat la deschiderea anului școlar și că școala ar urma să fie dezvoltată (deși este funcțională de mai mult timp).

”Din păcate, agenda domnului Președinte nu permite o deschidere de an școlar în Comuna Ciugud, însă rămânem în contact pentru viitoarele evenimente.

Vă dorim mult succes în dezvoltarea primei școli smart din mediul rural din România și în îndeplinirea misiunii comune de susținere a dezvoltării învățământului românesc. Cu stimă, Departamentul Educație și Cercetare” este răspunsul transmis de administrația prezidențială.

”Am revenit să le spunem că nu îl invităm pe președinte la deschiderea anului pentru că suntem conștienți că este foarte ocupat și deja are un eveniment în agendă… am spus că îl așteptăm oricând. Nu ne-au mai răspuns nimic” spune Dan Lungu, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Cîțu și Cîmpeanu nu au răspuns deloc

Invitația transmisă premierului Florin Cîțu a rămas fără nici un răspuns. Secretariatul General al Guvernului le-a transmis celor de la Ciugud doar că invitația a fost înregistrată.

Fără răspuns a rămas și invitația lansată ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Școala a fost vizitată totuși de președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero.

”Sincer, am sperat că măcar un membru al Guvernului României va răspunde invitației noastre. Este o invitație pe care am transmis-o cu drag din partea unei comunități care s-a încăpățânat să demonstreze că școala de la țară poate fi ca afară.

Nu vrem să ne lăudăm, nu vrem aprecieri, ci dorim doar să arătăm un model funcțional care poate reforma și dezvolta învățământul din zona rurală.

Până aici am făcut totul aproape singuri, însă de aici avem nevoie de un parteneriat serios cu toți cei care cred cu adevărat în România Educată.

Vrem să arătăm un model funcțional al școlii viitorului din România și vrem să creăm primul grup strategic național pentru dezvoltarea și reforma școlii din mediul rural, reat la firul ierbii, cu cei care se chinuie să mențină calitatea în educație”, a spus Dan Lungu.

Din 2019, de la lansarea primei școli Smart din mediul rural, peste 200 de comunități sau școli rurale s-au înscris într-un program de mentorat, în care cei din Ciugud încearcă să le ofere și altora elemente din experiența lor.

Programul nu este susținut guvernamental, ci este derulat doar prin implicarea și dedicarea dascălilor din Ciugud și a echipei primăriei.

Detalii despre cum funcționează școala Smart de la Ciugud, în filmul de mai jos:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Altul

    luni, 13.09.2021 at 12:42

    Un sincer bravo pentru eforturile admirabile pe care autoritățile locale din Ciugud le-au făcut ca să ajungă aici. Se spune că omul sfințește locul și la Ciugud se vede asta. Dar e adevărat că și omul împuțește locul cum se întâmmplă mai peste tot în restul Românicii, începând cu guvernul și preșidenția. Căcâțu și cireada sa așa zis câștigătoare scoate panglici pe nas oriunde e de prostit proștii. Fikusul de la Cotroceni o arde cu limba sa de lemn pentru alți câțiva gura cască. Eu cred că mai bine în lipsa lor și nu cu ei alături se pot face lucruri frumoase peste tot.

  2. Vasili

    luni, 13.09.2021 at 12:50

    FELICITĂRI DOMNU PRIMAR.
    La această școală ați putea face un curs de ,,management” cu acești așa ziși ,,guvernanți-conducători” pt a le desluși și descoperi aceste taine (pricepere,dorință,dăruire) ale reușitei.
    De ce au ocolit acești domni din titlu școala??
    Simplu;
    – Dacă nu au nici cele mai mici-elementare cunoștințe despre progres,respect,dăruire,dragoste,afecțiune pt semenul lui,nu au putut să se coboare așa jos,sa meargă la țară.
    Mult sănătate și succes vă doresc în continuare.

  3. Rusinea

    luni, 13.09.2021 at 13:05

    Daca era scoala in limba maghiara sau germana, se inghesuiau toti netotii !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax