Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Prima zi de școală la Ciugud. Cum au ocolit Iohannis, Cîțu, Cîmpeanu și politicienii locali, singura școală SMART de la țară

Publicat

Sub soarele cald, copii de toate vârstele, părinți, profesori și bunici, așteaptă cu emoție începutul noului an școlar în curtea școlii din Ciugud.

Cei mai emoționați sunt cei din clasele mici, cu ochii în lacrimi, după buchetele mari de flori cumpărate de părinți pentru ”doamna”. 

Festivitatea se derulează rapid, iar copiii nu apucă să se plictisească.

După câteva discursuri scurte, sunt invitați în clasele frumos aranjate, unde, pe mese, pe lângă cărți și caiete speciale, au găsit și nuci oferite de un producător din zona de dezvoltare economică a comunei.

Emoțiile continuă și în clasă. Profesorii încearcă să spargă gheața, după cele câteva luni în care nu s-au văzut, iar copiii sunt invitați să vorbească despre ei și despre vacanța care s-a încheiat.

În 2019, la școala din Ciugud învățau 108 elevi.  După primul an în care școala a funcționat în sistem Smart, numărul lor a ajuns la 165.

Acuma devenit neîncăpătoare. Reprezentanții primăriei spun că noul an școlar începe cu 185 de elevi.

Din acest motiv, administrația locală intenționează construcția unei noi școli.

Responsabilii din Educație, invitați la Ciugud înainte de începerea școlii

Politicienii, atât cei de la nivel național cât și cei de la nivel local, au lipsit de la deschiderea anului școlar la singura școală Smart din România, dar și la o săptămână a porților deschise, unde administrația locală dorea să explice cum se poate face școală la țară, la standarde înalte.

Este de notat o singură excepție, președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, care și-a făcut timp să meargă la Ciugud pentru a vedea școala și modul de funcționare.

Reprezentanții administrației locale au intenționat să arate exemplul de la Ciugud tuturor celor care decid soarta învățământului românesc, de la președintele Iohannis în jos.

Din acest motiv, săptămâna de dinainte de începerea școlii a fost una a ”porților deschise”, fiind invitați președintele Iohannis, premierul Cîțu, ministrul Educației și alți responsabili din domeniu.

Cu toții au ignorat invitația de a vizita singura școală SMART din mediul rural.

Ce (nu) au răspuns oficialii din Educație

Școala Smart din Ciugud (județul Alba) a lansat în urmă cu o lună, „Săptămâna porților deschise pentru miniștri și decidenți politici”.

Invitația a fost trimisă pe adresa președintelui României și a premierului.

De asemenea au fost invitați miniștrii cu atribuții în domeniul educației și investițiilor publice (inclusiv din fonduri europene) și secretari de stat precum și președinților comisiilor de învățământ din Senat și Camera Deputaților, pentru a vedea cum funcționează prima școală de acest fel din mediul rural, care poate deveni un exemplu în România.

Invitația viza ultima săptămână de vacanță, înainte de începerea școlii.

Citește și: VIDEO: Reportaj de la școala SMART din Ciugud. Cum poate ajuta tehnologia high-tech la educația elevilor de la țară

”Am vrut să vorbim serios despre soarta învățământului din zona rurală cu cei care au decizia în domeniul educației. Din păcate, ca mai mereu, altceva a fost mai important decât educația – de această dată, criza politică” au scris pe Facebook, reprezentanții primăriei.

Administrația prezidențială nu a înțeles invitația

Administrația prezidențială a înțeles că președintele este invitat la deschiderea anului școlar și că școala ar urma să fie dezvoltată (deși este funcțională de mai mult timp).

”Din păcate, agenda domnului Președinte nu permite o deschidere de an școlar în Comuna Ciugud, însă rămânem în contact pentru viitoarele evenimente.

Vă dorim mult succes în dezvoltarea primei școli smart din mediul rural din România și în îndeplinirea misiunii comune de susținere a dezvoltării învățământului românesc. Cu stimă, Departamentul Educație și Cercetare” este răspunsul transmis de administrația prezidențială.

”Am revenit să le spunem că nu îl invităm pe președinte la deschiderea anului pentru că suntem conștienți că este foarte ocupat și deja are un eveniment în agendă… am spus că îl așteptăm oricând. Nu ne-au mai răspuns nimic” spune Dan Lungu, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Cîțu și Cîmpeanu nu au răspuns deloc

Invitația transmisă premierului Florin Cîțu a rămas fără nici un răspuns. Secretariatul General al Guvernului le-a transmis celor de la Ciugud doar că invitația a fost înregistrată.

Fără răspuns a rămas și invitația lansată ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Școala a fost vizitată totuși de președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero.

”Sincer, am sperat că măcar un membru al Guvernului României va răspunde invitației noastre. Este o invitație pe care am transmis-o cu drag din partea unei comunități care s-a încăpățânat să demonstreze că școala de la țară poate fi ca afară.

Nu vrem să ne lăudăm, nu vrem aprecieri, ci dorim doar să arătăm un model funcțional care poate reforma și dezvolta învățământul din zona rurală.

Până aici am făcut totul aproape singuri, însă de aici avem nevoie de un parteneriat serios cu toți cei care cred cu adevărat în România Educată.

Vrem să arătăm un model funcțional al școlii viitorului din România și vrem să creăm primul grup strategic național pentru dezvoltarea și reforma școlii din mediul rural, reat la firul ierbii, cu cei care se chinuie să mențină calitatea în educație”, a spus Dan Lungu.

Din 2019, de la lansarea primei școli Smart din mediul rural, peste 200 de comunități sau școli rurale s-au înscris într-un program de mentorat, în care cei din Ciugud încearcă să le ofere și altora elemente din experiența lor.

Programul nu este susținut guvernamental, ci este derulat doar prin implicarea și dedicarea dascălilor din Ciugud și a echipei primăriei.

Detalii despre cum funcționează școala Smart de la Ciugud, în filmul de mai jos:

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Altul

  luni, 13.09.2021 at 12:42

  Un sincer bravo pentru eforturile admirabile pe care autoritățile locale din Ciugud le-au făcut ca să ajungă aici. Se spune că omul sfințește locul și la Ciugud se vede asta. Dar e adevărat că și omul împuțește locul cum se întâmmplă mai peste tot în restul Românicii, începând cu guvernul și preșidenția. Căcâțu și cireada sa așa zis câștigătoare scoate panglici pe nas oriunde e de prostit proștii. Fikusul de la Cotroceni o arde cu limba sa de lemn pentru alți câțiva gura cască. Eu cred că mai bine în lipsa lor și nu cu ei alături se pot face lucruri frumoase peste tot.

 2. Vasili

  luni, 13.09.2021 at 12:50

  FELICITĂRI DOMNU PRIMAR.
  La această școală ați putea face un curs de ,,management” cu acești așa ziși ,,guvernanți-conducători” pt a le desluși și descoperi aceste taine (pricepere,dorință,dăruire) ale reușitei.
  De ce au ocolit acești domni din titlu școala??
  Simplu;
  – Dacă nu au nici cele mai mici-elementare cunoștințe despre progres,respect,dăruire,dragoste,afecțiune pt semenul lui,nu au putut să se coboare așa jos,sa meargă la țară.
  Mult sănătate și succes vă doresc în continuare.

 3. Rusinea

  luni, 13.09.2021 at 13:05

  Daca era scoala in limba maghiara sau germana, se inghesuiau toti netotii !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Sondaj CURS: PSD, PNL și AUR, primele în preferințele românilor. USR se prăbușește la 8%

Publicat

PSD rămâne principalul partid din România, potrivit unui sondaj CURS, urmat de PNL. Cele două partide principale din Coaliția de Guvernare au împreună 57% dintre opțiunile românilor, la care se mai adaugă 5% de la UDMR. 

Sondajul a fost realizat la nivel național în perioada 8 – 22 septembrie 2022, potrivit siteului stiripesurse.ro.

 • PSD – 35%
 • PNL – 22%
 • AUR – 15%
 • USR – 8%
 • UDMR – 5%
 • PMP  – 4%
 • PU-SL – 4%
 • PER – 2%
 • Partidul SOS România în care s-a înscris Diana Șoșoacă are 2%

Sondajul a fost realizat cu ajutorul a 1.015 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, iar marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3.1%.

Metoda de culegere a datelor a fost față-în-față, la domiciliul respondenților.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

5 octombrie, zi liberă pentru elevi și profesori. Ziua Mondială a Educației cade în mijlocul săptămânii

Publicat

Profesorii și elevii no vor merge la școală miercuri, 5 octombrie. Asta pentru că atunci se sărbătorește Ziua Mondială a Educației, care potrivit legislației în vigoare, este nelucrătoare, în învățământ.

Ziua Mondială a Educației cade în mijlocul săptămânii, ceea ce dă peste cap programul elevilor, dar mai ales al profesorilor.

Citește și: Ce efecte au temele pentru acasă asupra elevilor și ce pot face părinții. Studiu Oxford Learning: teme multe, performanță scăzută

Ziua a fost desemnată de UNESCO și marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”.

Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară global, potrivit Agerpres.

Prin urmare, în 5 octombrie, cu două săptămâni înainte de prima vacanță din acest an școlar, nu se fac cursuri.

Educație de calitate, deocamdată pe hârtie

La împlinirea a 50 de ani de la adoptarea „Recomandării privind statutul profesorilor”, în 2016, Ziua mondială a educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Adoptată de ONU în septembrie 2015, aceasta garantează o educaţie de calitate şi subliniază că, pentru atingerea acestui obiectiv, este nevoie nu numai de creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, ci şi de motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor.

Deocamdată, accesul la educație de calitate este doar pe hârtie, la nivel mondial.

Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învăţământul primar universal, şi încă 5,1 milioane de profesori, pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA, 26 septembrie – 2 octombrie: maxime până la 23 de grade și ploi. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Publicat

Vremea se încălzește săptămâna viitoare în județul Alba. Temperaturile urcă până la valori de 22-29 de grade Celsius. Sunt anunțate însă unele zile cu ploi.

Vor fi averse aproape toată săptămâna.

La munte, maximele vor varia între 9-12 grade la Oașa și 12-14 grade la Arieșeni.

Prognoza meteo în localități din județul Alba, pentru săptămâna 26 septembrie – 2 octombrie

Vremea/prognoza meteo: Luni, 26 septembrie

 • Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; averse
 • Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; averse
 • Șugag: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; averse
 • Oaşa: minime de 7 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; averse
 • Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; averse
 • Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; averse
 • Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; averse
 • Zlatna: minime de 11 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse
 • Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse
 • Câmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse
 • Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; averse
 • Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; averse

Citește și: Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023 în România. Radiația solară scăzută poate afecta persoanele meteo-sensibile

Vremea/prognoza meteo: Marți, 27 septembrie

 • Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; averse
 • Sebeș: minime de 11 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse
 • Șugag: minime de 8 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse
 • Oaşa: minime de 5 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; averse
 • Aiud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; averse
 • Blaj: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; averse
 • Ocna Mureş: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse
 • Zlatna: minime de 11 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; averse
 • Abrud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; averse
 • Câmpeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; averse
 • Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; averse
 • Cugir: minime de 11 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse

Vremea/prognoza meteo: Miercuri, 28 septembrie

 • Alba Iulia: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
 • Sebeș: minime de 8 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; parțial însorit
 • Șugag: minime de 6 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; parțial însorit
 • Oaşa: minime de 3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; parțial însorit
 • Aiud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
 • Blaj: minime de 8 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
 • Ocna Mureş: minime de 7 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; parțial însorit
 • Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit
 • Abrud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; parțial însorit
 • Câmpeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; parțial însorit
 • Arieşeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; parțial însorit
 • Cugir: minime de 8 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; parțial însorit

Vremea/prognoza meteo: Joi, 29 septembrie

 • Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse
 • Sebeș: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse
 • Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; averse
 • Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; averse
 • Aiud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse
 • Blaj: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse
 • Ocna Mureş: minime de 9 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse
 • Zlatna: minime de 9 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; averse
 • Abrud: minime de 7 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse
 • Câmpeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; averse
 • Arieşeni: minime de 8 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; averse
 • Cugir: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse

Vremea/prognoza meteo: Vineri, 30 septembrie

 • Alba Iulia: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; însorit
 • Sebeș: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; însorit
 • Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; însorit
 • Oaşa: minime de 8 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; predominant însorit
 • Aiud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; predominant însorit
 • Blaj: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; predominant însorit
 • Ocna Mureş: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; soare
 • Zlatna: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; însorit
 • Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; însorit
 • Câmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; însorit
 • Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; predominant însorit
 • Cugir: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; însorit

Vremea/prognoza meteo: Sâmbătă, 1 octombrie

 • Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; ploaie scurtă
 • Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; ploaie scurtă
 • Șugag: minime de 10 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; ploaie scurtă
 • Oaşa: minime de 8 grade Celsius, maxime 11 grade Celsius; ploaie
 • Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; aversă
 • Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; aversă
 • Ocna Mureş: minime de 11 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; ploaie scurtă
 • Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; ploaie scurtă
 • Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; ploaie
 • Câmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; ploaie
 • Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; ploaie scurtă
 • Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; ploaie scurtă

Vremea/prognoza meteo: Duminică, 2 octombrie

 • Alba Iulia: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; aversă
 • Sebeș: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; aversă
 • Șugag: minime de 9 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; averse
 • Oaşa: minime de 6 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; nori și soare
 • Aiud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit
 • Blaj: minime de 10 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit
 • Ocna Mureş: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant însorit
 • Zlatna: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nebulozitate variabilă
 • Abrud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit
 • Câmpeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; parțial însorit
 • Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; aversă
 • Cugir: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; aversă

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Doctorul Horea Moruțan, noul președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Alba

Publicat

Colegiul Medicilor Veterinari Alba și-a ales noua conducere pentru următorii trei ani. Doctorul Ioan Tomușcă a transferat ștafeta, după trei mandate la conducerea CMV Alba, dar rămâne în echipă.

Noul președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Alba este doctorul Horea Moruțan.

Absolvent al Facultății de Medicină Veterinară din Cluj Napoca, acesta este și președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Alba.

Anunțul a fost făcut de fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, prezent la eveniment.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax