Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Prima zi de școală la Ciugud. Cum au ocolit Iohannis, Cîțu, Cîmpeanu și politicienii locali, singura școală SMART de la țară


Publicat

Sub soarele cald, copii de toate vârstele, părinți, profesori și bunici, așteaptă cu emoție începutul noului an școlar în curtea școlii din Ciugud.

Cei mai emoționați sunt cei din clasele mici, cu ochii în lacrimi, după buchetele mari de flori cumpărate de părinți pentru ”doamna”. 

Festivitatea se derulează rapid, iar copiii nu apucă să se plictisească.

După câteva discursuri scurte, sunt invitați în clasele frumos aranjate, unde, pe mese, pe lângă cărți și caiete speciale, au găsit și nuci oferite de un producător din zona de dezvoltare economică a comunei.

Emoțiile continuă și în clasă. Profesorii încearcă să spargă gheața, după cele câteva luni în care nu s-au văzut, iar copiii sunt invitați să vorbească despre ei și despre vacanța care s-a încheiat.

În 2019, la școala din Ciugud învățau 108 elevi.  După primul an în care școala a funcționat în sistem Smart, numărul lor a ajuns la 165.

Acuma devenit neîncăpătoare. Reprezentanții primăriei spun că noul an școlar începe cu 185 de elevi.

Din acest motiv, administrația locală intenționează construcția unei noi școli.

Responsabilii din Educație, invitați la Ciugud înainte de începerea școlii

Politicienii, atât cei de la nivel național cât și cei de la nivel local, au lipsit de la deschiderea anului școlar la singura școală Smart din România, dar și la o săptămână a porților deschise, unde administrația locală dorea să explice cum se poate face școală la țară, la standarde înalte.

Este de notat o singură excepție, președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, care și-a făcut timp să meargă la Ciugud pentru a vedea școala și modul de funcționare.

Reprezentanții administrației locale au intenționat să arate exemplul de la Ciugud tuturor celor care decid soarta învățământului românesc, de la președintele Iohannis în jos.

Din acest motiv, săptămâna de dinainte de începerea școlii a fost una a ”porților deschise”, fiind invitați președintele Iohannis, premierul Cîțu, ministrul Educației și alți responsabili din domeniu.

Cu toții au ignorat invitația de a vizita singura școală SMART din mediul rural.

Ce (nu) au răspuns oficialii din Educație

Școala Smart din Ciugud (județul Alba) a lansat în urmă cu o lună, „Săptămâna porților deschise pentru miniștri și decidenți politici”.

Invitația a fost trimisă pe adresa președintelui României și a premierului.

De asemenea au fost invitați miniștrii cu atribuții în domeniul educației și investițiilor publice (inclusiv din fonduri europene) și secretari de stat precum și președinților comisiilor de învățământ din Senat și Camera Deputaților, pentru a vedea cum funcționează prima școală de acest fel din mediul rural, care poate deveni un exemplu în România.

Invitația viza ultima săptămână de vacanță, înainte de începerea școlii.

Citește și: VIDEO: Reportaj de la școala SMART din Ciugud. Cum poate ajuta tehnologia high-tech la educația elevilor de la țară

”Am vrut să vorbim serios despre soarta învățământului din zona rurală cu cei care au decizia în domeniul educației. Din păcate, ca mai mereu, altceva a fost mai important decât educația – de această dată, criza politică” au scris pe Facebook, reprezentanții primăriei.

Administrația prezidențială nu a înțeles invitația

Administrația prezidențială a înțeles că președintele este invitat la deschiderea anului școlar și că școala ar urma să fie dezvoltată (deși este funcțională de mai mult timp).

”Din păcate, agenda domnului Președinte nu permite o deschidere de an școlar în Comuna Ciugud, însă rămânem în contact pentru viitoarele evenimente.

Vă dorim mult succes în dezvoltarea primei școli smart din mediul rural din România și în îndeplinirea misiunii comune de susținere a dezvoltării învățământului românesc. Cu stimă, Departamentul Educație și Cercetare” este răspunsul transmis de administrația prezidențială.

”Am revenit să le spunem că nu îl invităm pe președinte la deschiderea anului pentru că suntem conștienți că este foarte ocupat și deja are un eveniment în agendă… am spus că îl așteptăm oricând. Nu ne-au mai răspuns nimic” spune Dan Lungu, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Cîțu și Cîmpeanu nu au răspuns deloc

Invitația transmisă premierului Florin Cîțu a rămas fără nici un răspuns. Secretariatul General al Guvernului le-a transmis celor de la Ciugud doar că invitația a fost înregistrată.

Fără răspuns a rămas și invitația lansată ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Școala a fost vizitată totuși de președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero.

”Sincer, am sperat că măcar un membru al Guvernului României va răspunde invitației noastre. Este o invitație pe care am transmis-o cu drag din partea unei comunități care s-a încăpățânat să demonstreze că școala de la țară poate fi ca afară.

Nu vrem să ne lăudăm, nu vrem aprecieri, ci dorim doar să arătăm un model funcțional care poate reforma și dezvolta învățământul din zona rurală.

Până aici am făcut totul aproape singuri, însă de aici avem nevoie de un parteneriat serios cu toți cei care cred cu adevărat în România Educată.

Vrem să arătăm un model funcțional al școlii viitorului din România și vrem să creăm primul grup strategic național pentru dezvoltarea și reforma școlii din mediul rural, reat la firul ierbii, cu cei care se chinuie să mențină calitatea în educație”, a spus Dan Lungu.

Din 2019, de la lansarea primei școli Smart din mediul rural, peste 200 de comunități sau școli rurale s-au înscris într-un program de mentorat, în care cei din Ciugud încearcă să le ofere și altora elemente din experiența lor.

Programul nu este susținut guvernamental, ci este derulat doar prin implicarea și dedicarea dascălilor din Ciugud și a echipei primăriei.

Detalii despre cum funcționează școala Smart de la Ciugud, în filmul de mai jos:Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Altul

  luni, 13.09.2021 at 12:42

  Un sincer bravo pentru eforturile admirabile pe care autoritățile locale din Ciugud le-au făcut ca să ajungă aici. Se spune că omul sfințește locul și la Ciugud se vede asta. Dar e adevărat că și omul împuțește locul cum se întâmmplă mai peste tot în restul Românicii, începând cu guvernul și preșidenția. Căcâțu și cireada sa așa zis câștigătoare scoate panglici pe nas oriunde e de prostit proștii. Fikusul de la Cotroceni o arde cu limba sa de lemn pentru alți câțiva gura cască. Eu cred că mai bine în lipsa lor și nu cu ei alături se pot face lucruri frumoase peste tot.

 2. Vasili

  luni, 13.09.2021 at 12:50

  FELICITĂRI DOMNU PRIMAR.
  La această școală ați putea face un curs de ,,management” cu acești așa ziși ,,guvernanți-conducători” pt a le desluși și descoperi aceste taine (pricepere,dorință,dăruire) ale reușitei.
  De ce au ocolit acești domni din titlu școala??
  Simplu;
  – Dacă nu au nici cele mai mici-elementare cunoștințe despre progres,respect,dăruire,dragoste,afecțiune pt semenul lui,nu au putut să se coboare așa jos,sa meargă la țară.
  Mult sănătate și succes vă doresc în continuare.

 3. Rusinea

  luni, 13.09.2021 at 13:05

  Daca era scoala in limba maghiara sau germana, se inghesuiau toti netotii !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Perlele statului din energie fac profituri de sute de milioane de euro, într-un an cu scumpiri care dau coșmaruri românilor

Publicat

Cei mai mari producători de energie din România, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, ambii de stat, se îndreaptă spre rezultate istorice, profiturile acestora putând fi folosite pentru compensarea facturilor.

Cel mai scump an din istoria energiei din România se transformă în cel mai bun an pentru Hidroelectrica, perla statului în acest domeniu strategic.

Hidroelectrica şi-a bugetat pentru anul acesta 1,12 miliarde de lei, dar ar putea încheia anul cu 2,5 – 2,8 miliarde de lei (circa 500-600 de milioane de euro), conform estimărilor ZF.

Calculele au fost făcute pornind de la bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, preţurile medii estimate pentru 2021 pentru energia vândută pe contractele la termen şi estimările privind evoluţia producţiei.

Hidroelectrica – profit de două ori mai mare ca anul trecut

Re­zultatul net estimat este dublu faţă de cel de anul trecut şi de 2,5 ori mai mare faţă de cel bu­getat, la o producţie prognozată de17 TWh, cu 16% mai mare faţă de cea din 2020.

„Producţia companiei ar putea ajunge anul acesta la 17 TWh, pe fondul unui prim semestru foarte bun. Este greu de stabilit cum vor evolua lucrurile în a doua parte a anului, dar pragul de 17 TWh poate fi atins şi chiar depăşit“, spun surse din companie.

În cursul primelor şase luni ale anului 2021 compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei, în creştere cu 77,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit net de 1,7 miliarde de lei (345 milioane de euro), în creştere cu 109,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La Nuclearelectrica, estimările din acest moment indică tot rezultate record. Astfel, compania ar putea termina anul cu un profit net de 800 de milioane de lei (circa 160 de milioane de euro), potrivit estimărilor ZF, făcute pe baza datelor publice şi progno­zelor legate de evoluţia preţului mediu pe contractele la termen.

Producătorul de energie nucleară a avut după primele şase luni ale anului un profit net de 385 de milioane de lei (circa 78 de milioane de euro), profitul net bugetat pentru întreg anul fiind de 562 de milioane de lei (115 milioane de euro).

Profiturile perlelor din energie, sponsorii deciziei guvernului de protejare a consumatorilor

La Hidroelectrica, statul român deţine un pachet de 80% din acţiuni şi un procent similar (82%) din Nuclearelectrica.

Astfel, de la Hidroelectrica statul ar putea lua din profitul de anul acesta sume cuprinse între 200 şi 400 de milioane de euro, în funcţie de rata de repartizare a profitului, iar la Nuclearelectrica sumele ar putea fi cuprinse între 60 şi 110 de milioane de euro, în funcţie de rata de repartizare a profitului.

În cazul în care statul va alege compensarea facturilor la energie ca principală măsură de protecţie a consumatorilor în faţa scumpirilor, atunci profiturile marilor producători de energie ar putea deveni sponsorii acestei decizii.

„Efortul bugetar în anul acesta este acoperit integral numai din dividendul suplimentar al Hidroelectricii, care este de 800 milioane de lei (163 de milioane de euro)“, a declarat Virgil Popescu la TVR1, citat de Agerpres.

sursa: ZF, Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Firmele de construcții vor rămâne fără facilităţile fiscale: cea mai importantă este legată de salarii. Care este motivul

Publicat

Firmele de construcții rămân fără facilități fiscale. PNRR nu mai permite mentinerea măsurilor aplicate din 2019.

Programul PNRR, prin care România poate lua 29 mld. euro de la Uniunea Europeană, va aduce şi anumite condiţii care trebuie îndeplinite de autorităţile de la Bucureşti.

Una dintre condiţii este legată de eliminarea facilităţilor fiscale din construcţii care au fost introduse de către PSD în 2019.

Cea mai importantă facilitate este legată de salariile plătite în construcţii: angajaţii au o reducere a contribuţiei de asigurări sociale de la 25% la 21,75% şi exceptarea de la plata contribuţiei la asigurărilor sociale de sanătate (10%) şi de la plata impozitului pe venit care este în cotă de 10%.

La schimb salariul minim brut în construcţii a crescut la 3.000 de lei de la 2.350 lei în restul economiei.

Aceste facilităţi au fost cuprinse în celebrera OUG/114.

Premierul Florin Cîţu şi-a exprimat de mai multe ori opoziţia faţă de această facilitate susţinând că „cum s-a creat aceea măsura din construcţii a creat numai probleme. Dacă susţii un sector creezi distorsiuni în restul economiei. Pentru companii această facilitate le-a uşurat factura de plată salarială, salariile din construcţii au crescut, dar bugetul a pierdut.”

Criză de forță de muncă în domeniul construcțiilor. Ar fi nevoie de încă 200.000 de muncitori

Creșterea prețurilor pentru materialele de construcții este dublată și de o criză a forței de muncă. În 2-3 ani va fi mai simplu să găsim un medic decât un instalator, spun constructorii.

Iar România trebuie să facă rapid rost de angajați în acest sector, dacă vrea să implementeze toate proiectele prinse în Programul Național de Redresare și Reziliență scrie digi24.ro

Pentru asta însă ar fi nevoie de încă 200.000 de muncitori în construcții, potrivit patronatelor din domeniu. Aceasta în condițiile în care sectorul se confruntă deja cu un deficit de circa 100.000 de angajați.

În prezent, pe şantierele din ţară lucrează circa 10.000 de muncitori din Asia, însă în viitor numărul acestora va crește dacă constructorii de la noi nu vor reuși să-i țină pe români în țară și să-i convingă pe tineri să se înscrie la facultățile de profil.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Iohannis a testat noul Duster la Pianu, în Alba. Cum intră un președinte de 1,92 metri într-o Dacia Spring Electrică

Publicat

Președintele Iohannis a testat noul Duster automatic și Dacia Spring Electrică, sâmbătă, la terenul de golf de la Pianu din județul Alba.

Iohannis a fost invitat să participe la festivitatea de premiere a Cupei Paul Tomiță la golf care s-a desfășurat pe terenul de la Pianu, eveniment susținut de grupul Dacia Renault.

Președintele și-a făcut apariția la eveniment, la ora 15,00, la volanul unei Dacia Spring Electrică.

Iohannis a condus mașina electrică de la ieșirea de pe autostrada Sibiu – Sebeș din zona Pianu de Jos până la terenul de golf ”Paul Tomiță”

După ce i-a salutat pe organizatori și pe participanți, președintele a făcut un test drive cu noua Dacia Duster cu cutie automată.

Ce spune Klaus Iohannis despre Dacia Duster

” Am urcat astăzi la volanul noului Duster, o mașină produsă în România, deja celebră în Europa.

Chiar și în condițiile pandemiei, am apreciat modul în care în industrie și în economie firmele s-au adaptat corespunzător pentru continuarea activităților în condiții de siguranță.

Știu că v-a fost greu tuturor tuturor…

Totuși unele probleme ale lanțului de aprovizionare și aici nu ma refer la componentele electronice și-au pus amprenta pe prima jumătate a acestui an.

Dacă luam exemplul Daciei Duster vânzarea a aproape două milioane de mașini în ultimii 12 ani reflectă poziția privilegiată în rândul preferințelor clienților.

Vă amintiți poate că în cadrul unei vizite anterioare la fabrica Mioveni am testat Dusterul și v-am spus că îmi place și cum arată și cum se simte la condus.

Am avut astăzi ocazia să conduc varianta facelift iar experiența a fost pe măsura așteptărilor.

Viitorul înseamnă mai mult atât pentru producători cât și pentru furnizori și am certitudinea că industria auto românească poate mai mult.”

Președintele a plecat de la Pianu la volanul unei Dacia Spring Electrică

După ceremonia de decernare a premiilor pentru câștigătorii turneului de golf de la Pianu, președintele a mai socializat câteva minute cu organizatorii și cu reprezentanții autorităților locale și județene, apoi a părăsit evenimentul tot la bordul unui autoturism Dacia Spring Electric.

Mașina a fost apoi lăsată în grija unui angajat al Dacia, în parcarea de la ieșirea spre autostrada  Sebeș – Sibiu, din zona Pianu de Jos.

Cum încape un președinte într-o Dacia Spring Electrică

Dacia Spring Electrică are o înălțime de 1,51 metri și o gardă la sol de 15 cm.

Președintelui Klaus Iohannis, la 1,92 metri înălțime, nu i-a fost prea ușor să intre în micuța mașină electrică Dacia Spring.

Cu toate acestea i-au fost de ajuns 21 de secunde pentru a se instala la volanul primului autoturism full electric produs de Dacia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Andrei Șerban din Alba Iulia a cântat ”Uite așa aș vrea să mor” la SuperStar România: Ce i-a impresionat pe jurați

Publicat

Andrei Șerban din Alba Iulia a participat sâmbătă seara la emisiunea ”SuperStar România” de la PRO TV.

Acesta a cântat la acordeon melodia ”Uite așa aș vrea să mor” a lui Gică Petrescu, dar și o melodie pentru o fată numită Maximiliana.

Tânărul din Alba Iulia a fost apreciat de jurații emisiunii pentru talentul său, dar și pentru atitudinea sa.

Toți cei patru jurați au votat cu ”DA” pentru a merge în etapa următoare.

Din juriu face parte și albaiulianul Marius Moga care s-a bucurat că a văzut în cadrul emisiunii participă și tineri din Alba Iulia.

Andrei este elev în clasa a X -a, la Liceul de Muzică și Arte Plastice „Regina Maria” Alba Iulia, la secția de jazz-muzică ușoară, profesor Stroia Cristina Maria.

A participat și la Vocea României Junior

Andrei a participat în trecut și la Vocea Romaniei Junior. Tânărul a fost primul și singurul copil din județul Alba care a participat la show-ul ProTV Vocea României Junior fiind ales în echipa celebrei INNA.

Andrei Șerban a urcat atunci pe scena încrezator și-a încântat pe antrenori cu interpretarea în limba engleza a piesei „Great balls of fire” și cu talentul sau de a canta la pian.

Deși nu s-a întors, Marius Moga, a flat și el în juriu, a spus despre Andrei că are toate șansele să devină un compozitor de succes.

Cântă de la șase ani

Andrei cântă de mic, prima apariție pe scenă fiind la vârsta de 6 ani, când a concurat la Mini Mega Star.

A urmat cursuri de canto muzică ușoară la Centrul de Cultură „Augustin Bena”, coordonat de profesoara Marinela Popa și, în paralel, cursuri de actorie la Palatul Copiilor din Alba Iulia, sub îndrumarea profesorului Teodora Mălin.

Familia îl susține în totalitate: mama, fratele mai mic Daniel și tatăl lui fac parte din staff-ul tehnic.

Visul lui Andrei este să facă o carieră muzicală internațională și să își compună singur piesele.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate