Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primar din Alba, condamnat după ce a fost prins beat la volan. A consumat ”câteva pahare de vin” chiar în primărie

etilotest

Publicat

Primarul comunei Ponor, Petruț Bujor, care în luna mai a anului 2020 a fost prins beat la volan și-a primit pedeapsa, din partea magistraților Curții de Apel Alba Iulia.

Pedeapsa a venit în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției, acord care inițial a fost respins de magistrații Judecătoriei Aiud, dar la instanța superioară, situația s-a schimbat și acordul a fost acceptat. 

Potrivit magistraților din Aiud, Petruț Bujor a consumat băuturi alcoolice chiar la locul de muncă, mai exact în primăria comunei Ponor. 

La vremea respectivă, Petruț Bujor a declarat pentru alba24.ro că a consumat ”câteva pahare de vin”.

Mai mult de atât, când a fost prins, primarul conducea chiar automobilul instituției, o Dacia Duster. 

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost acceptat de magistrații Curții de Apel Alba Iulia pe 24 martie. Aceștia l-au condamnat pe Petruț Bujor la un an și șase luni de închisoare cu amânare.

CITEȘTE ȘI: Primarul din Ponor care a fost prins beat la volan a vrut un acord de recunoaștere a vinovăției. Judecătorii au refuzat

Petruț Bujor este la al doilea mandat de primar al comunei Ponor, acesta fiind reales cu 366 de voturi, adică 72,61 %.

Potrivit acordului de recunoaștere, ”la data de 22.05.2020, în jurul orei 20:25, inculpatul Petruț Bujor, în vârstă de 57 ani, primar al comunei Ponor, jud. Alba, în timp ce conducea autoturismul de serviciu marca Dacia Duster pe DJ 107I, a fost depistat de către organele de poliție, iar, în urma testării acestuia cu aparatul alcooltest, a rezultat o valoare de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat (ora 20:25), motiv pentru care a fost condus la Spitalul municipal Aiud unde i s-au prelevat două mostre biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.

Din buletinul de analiză toxicologică alcoolemie nr. 2013/2014/A12/739/740 din 02.06.2020 întocmit de Serviciul Județean de Medicină Legală Alba, reiese că alcoolemia numitului Petruț Bujor a fost de 2,04 gr. ‰ la prima probă, ora 21:45 și respectiv, 1,79 gr. ‰ la cea de-a doua probă, ora 22:45, alcool pur în sânge”, se arată în motivarea instaței făcută publică.

Ce a specificat magistratul în cadul acordului de recunoaștere a vinovăției

”Instanța observă că inculpatul a consumat băuturi alcoolice chiar la locul său de muncă și că, deși era conștient de starea în care se afla și avea posibilitatea să solicite unui angajat sau unui membru al familiei să îl transporte acasă, a preferat să urce la volanul autovehiculului aparținând instituției publice pe care o conducea.

CITEȘTE ȘI: Primarul comunei Ponor prins beat la volanul mașinii primăriei. Spune că a servit ”câteva pahare de vin”

Așadar, inculpatul nu s-a aflat în situația în care deplasarea să nu fi fost posibilă altfel decât prin conducerea autovehiculului, iar necesitatea deplasării nu a intervenit după consumarea băuturilor alcoolice, singura explicație pentru conduita sa infracțională fiind, deci, sfidarea expresă și deliberată a normelor care reglementează circulația pe drumurile publice.

Mai mult decât atât, chiar cunoscând că se afla sub influența alcoolului a invitat în autoturism și o altă persoană, martorul O. E.-C., punându-l și pe acesta în pericol.

(…)

Trecând la analiza criteriilor personale ale inculpatului, instanța constată că acesta nu are antecedente penale, iar în momentul comiterii infracțiunii exercita funcția publică de primar al Comunei Ponor.

Funcția de primar conferită unei persoane și încrederea acordată de comunitate trebuie să o responsabilizeze pe aceasta, iar principala modalitate în care responsabilitatea trebuie să intervină și să se manifeste o reprezintă tocmai respectarea legilor.

Persoanele care îndeplinesc vremelnic funcții de demnitate publică trebuie să fie un exemplu pentru comunitățile locale și pentru societate în general, iar exigența organelor judiciare în ceea ce le privește este necesar să fie una mai ridicată decât în cazul altor membri ai societății”, a specificat magistratul în cadrul acordului de recunoaștere a vinovăției.

Minuta pe scurt a Curții de Apel Alba Iulia din data de 24 martie

” Admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud și inculpatul Petruț Bujor împotriva sentinţei penale nr.811 din 14.10.2020 pronunţată în dosarul nr.2210/175/2020 de Judecătoria Aiud, pe care o desfiinţează integral şi, procedând la judecarea cauzei:

(…) admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat la data de 6.07.2020 între Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud și inculpatul Petruț Bujor în dosarul nr.245/P/2020 și în consecinţă:

(…) stabileşte pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare în sarcina inculpatului PETRUȚ BUJOR, …, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe,

(…) amână aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 C.pen., de 2 ani de la data pronunţării prezentei decizii. (…)  pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Alba la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

(…) pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art.85 alin.1 lit.c) – e) se comunică Serviciului de Probaţiune Alba. (…) atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art.83 alin.4 C.pen. în sensul că în situaţia nerespectării măsurilor de supraveghere impuse sau a săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere se va revoca amânarea şi se va dispune aplicarea şi executarea pedepsei.

(…) obligă inculpatul la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în primă instanţă şi în cursul urmăririi penale. (…) cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 24.03.2021”, este stipulat în minuta pe scurt.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate