Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia a pierdut definitiv procesul pentru o clădire simbol a orașului, Casa de Cultură a Studenților


Publicat

Casa de Cultura a Studentilor Alba Iulia

Primăria Alba Iulia a pierdut definitiv procesul în care a cerut clădirea Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia. După două decizii favorabile, la Judecătoria Alba Iulia și la Tribunalul Alba, în recurs la Curtea de Apel Alba Iulia magistrații au respins cererea Primăriei de a intra în posesia imobilului.

În acest fel, clădirea rămâne în patrimoniul Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia, dar ca instituție de domeniu public în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului.

În 27 noiembrie, magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au casat sentința și au rejudecat apelul. Prin rejudecare, judecătorii de la instanța superioară din Alba Iulia au respins acțiunea Primăriei în care se cerea predarea imobilului.

Un alt aspect important al procesului care s-a terminat la Curtea de Apel este că magistrații instanței superioare din Alba Iulia au admis excepția invocată de Ministerul Educației Naționale, deoarece acțiunea a fost formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală în acest litigiu.

Mai exact, Ministerul Educației Naționale a fost chemat în instanță de reclamant, Primăria Alba Iulia, dar, deoarece în clădirea Casei de Cultură a Studenților își are sediul o instituție subordonată Ministerului Tineretului și Sportului, nu a mai fost justificată calitatea de parte în proces a MEN.

Cum au judecat magistrații Curții de Apel Alba Iulia recursul

”În soluționarea excepției, dar și a acțiunii reclamantului, instanțele de fond au pornit de la ideea că înscrierea în  anul 1991 a dreptului de proprietate în favoarea reclamantului în cartea funciară face dovada deplină a dreptului de proprietate al acestuia.

Instanțele ignoră faptul că DL nr. 115/1958 a fost abrogat prin Legea nr. 7/1996, iar noua lege nu mai acordă efect constitutiv înscrierii în cartea funciară, ci doar de opozabilitate față de terți a actelor și faptelor juridice supuse înscrierii.

Prin urmare, se impuneau a fi analizate susținerile pârâților în sensul că reclamantul nu mai justifică un drept actual asupra imobilului în litigiu, cu înscrierea în cartea funciară.

În anul 1998 a fost adoptată Legea nr. 213/1998, privind proprietatea publică și regimul juridic al acesteia. (…)

În imobilul în litigiu funcționa la nivelul anului 1998 Casa de Cultura a Studenților, instituție în subordinea inițial a MEN, apoi în subordinea MTS.

Prin urmare, prin efectul legii, imobilul a fost inclus în domeniul public al statului și evidențiat ca atare  în inventarul întocmit potrivit art. 20 din Legea nr. 213/1998, aprobat prin HG nr. 1705/2006.

Statul a dobândit în anul 1998 dreptul de proprietate asupra imobilului în regim de drept public, prin lege, necondiționat de emiterea uni act administrativ și de înscrierea în cartea funciară.

De altfel, chiar și în sistemul cărților funciare reglementat de dispozițiile DL 115/1958, dobândirea dreptului de proprietate prin lege nu era condiționată de înscrierea în cartea funciară.

Întrucât statul justifică dreptul de proprietate publică asupra imobilului, cuprinderea acestuia în inventarul aprobat prin hotărâre de guvern s-a făcut în mod temeinic și legal, excepția de nelegalitate invocată cu privire la HG nr. 1705/2006 fiind nefondată.

Pe fondul cauzei, față de statuările din precedent, în sensul că reclamantul nu mai justifică un drept actual asupra imobilului, trecut prin lege în domeniul public al statului, pretențiile acestuia în sensul efectuării operațiunilor de predare a imobilului sunt neîntemeiate.

Față de împrejurarea că în imobilul în litigiu își are sediu o instituție în subordinea MTS, în cauză nu se justifică calitatea procesuală a MEN, care nu mai are nicio atribuție vizând imobilul în litigiu.

Mențiunile din cartea funciară efectuate în anul 1991 , vizând un drept de administrare al MEN, față de considerentele expuse mai sus, nu mai sunt de actualitate, astfel încât, doar acestea nu pot justifica  calitatea procesuală a instituției menționate.

Față de toate considerentele expuse, reținând că în cauză instanța de apel a aplicat greșit dispozițiile ce reglementează efectul înscrierilor în cartea funciară , dar și pe ale dispozițiilor ce reglementează regimul juridic al proprietății publice, în speță dispozițiile Legii nr. 213/1998, Curtea reține în cauză incidenta motivului de casare reglementat în cuprinsul art. 488 pct . 8 Cod procedură civilă.

În temeiul art. 496 Cod procedură civilă, va admite recursurile, va casa hotărârea și, rejudecând apelurile declarate împotriva încheierii prin care s-a soluționat excepția de nelegalitate și a sentinței pronunțate de prima instanță, va admite apelurile și va schimba în parte hotărârile, în sensul că va respinge ca nefondată excepția de nelegalitate și va admite excepția lipsei calității procesuale pasive a Ministerului Educației Naționale, față de care acțiunea va fi respinsă ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală;  va respinge ca nefondată acțiunea vizând obligarea celorlalți pârâți la efectuarea formalităților de predare a imobilului. Vor fi menținute celelalte dispoziții din încheierea și sentința atacate”, se arată în motivarea Curții de Apel Alba Iulia.

Ce s-a întâmplat până la decizia definitivă a Curții de Apel Alba Iulia

La începutul anului 2016, Primăria Alba Iulia acționa în instanță Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Casa de Cultură a Studenților, Guvernul României și Ministerul Finanțelor Publice.

CITEȘTE ȘI: Primăria Alba Iulia a câștigat în instanță Casa de Cultură a Studenților. Decizia nu este definitivă

După câteva luni bune, în care dosarul s-a mutat de la Tribunalul Alba, la Judecătoria Alba Iulia și înapoi, Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca litigiul civil să se judece la Judecătoria Alba Iulia.

Mai exact, Primăria, în calitate de reclamant, a cerut pârâților predarea Casei de Cultură a Studenților către Municipiul Alba Iulia.

Potrivit extrasului de carte funciară depus la dosar, Casa de Cultură a Studenților este proprietatea tabulară a Municipiului Alba Iulia. În anul 1991, Ministerul Învățământului și Științei a primit drept de administrație asupra clădirii.

În anul 2014, printr-o hotărâre de Consiliu Local a fost revocat dreptul Ministerului Educației Naționale de administrație al imobilului.

După ce hotărârea a fost luată în Consiliul Local, Primăria Alba Iulia a solicitat inițial Ministerului Educației Naționale și, ulterior Ministerului Tineretului și Sportului desemnarea persoanelor împuternicite pentru încheierea formalităților de predare-primire a imobilului.

”Însă demersurile sale nu au avut succes, în condițiile în care Ministerul Educației Naționale, titularul dreptului de administrare și-a declinat responsabilitatea în favoarea Ministerului Tineretului și Sportului în subordinea cărora ar funcționa, potrivit H.G. 11/2013, casele de cultură ale studenților, iar Ministerul Tineretului și Sportului nu a răspuns solicitării reclamantului”, se arată în decizia Judecătoriei Alba Iulia.

În timpul procesului, cele două ministere au invocat mai multe excepții care au fost respinse de către instanța de judecată.

”Prin hotărârea nr. 281/30.09.2014 – Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia, începând cu data adoptării hotărârii, a fost revocat dreptul de administrare înscris în favoarea Ministerului Învățământului și Științei; instanța constată că imobilul Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia este proprietatea tabulară a reclamantului Municipiului Alba Iulia, iar pârâții Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Guvernul României și Statul Român nu justifică niciun drept asupra acestuia, iar refuzul lor de predare a imobilului către proprietarul de drept este nefondat.

În consecință, instanța va dispune obligarea acestora la efectuarea operațiunilor de predare către reclamant a imobilului…”, se arată în decizia Judecătoriei Alba Iulia.

La data de 13 februarie 2018, instanța a decis: ”obligarea pârâţilor la efectuarea operaţiunilor de predare către reclamant a imobilului Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, situat pe str. Ardealului, nr. 1, compus din teren înscris în CF nr. 77153 Alba Iulia (provenită din conversie de pe hârtie a CF nr. 11327 Alba Iulia), cu nr. cadastral 77153, nr. top. vechi 972/1, în suprafaţă de 1272 mp şi construcţie înscris în CF nr. 77153 Alba Iulia (provenită din conversie de pe hârtie a CF nr. 11327 Alba Iulia), cu nr. cadastral 77153-C1 cu suprafaţa măsurată de 1.258 mp”.

Un apel a fost făcut, dar Tribunalul Alba l-a respins în data de 29 ianuarie 2019.

”Respinge apelurile formulate de pârâţii Ministerul Educaţiei Naţionale, Guvernul României prin Secretariatul General al Guvernului şi Ministerul Finanţelor Publice împotriva sentinţei civile nr. 367/2018 a Judecătoriei Alba Iulia pronunţată în dosar nr. 1002/107/2016. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare”.

 

 

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cuplurile de cetățeni din Teiuș care au împlinit 50 de ani de căsătorie, premiate de primărie și consiliul local

Publicat

Primăria din Teiuș a fost alături de cuplurile de cetățeni care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. 

Chiar dacă de obicei toți sărbătoriții petreceau împreună momentul fericit, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, petrecerea nu a mai fost posibilă. 

Totuși, administrația locală i-a celebrat pe cei care în 2020 au împlinit 50 de ani de căsătorie. Mai exact, primarul din Teiuș, Mirel Hălălai s-a deplasat la locuințele acestora și le-a oferit un cadou din partea primăriei.

”De cațiva ani a devenit o tradiție să fim alături de cei care împlinesc 50 de ani de căsatorie neîntreruptă, respectiv cele mai longevive cupluri.

Primaria Teiuș si Consiliul Local au venit în întâmpinarea acestui frumos moment, susținând material un eveniment deosebit din viața acestor familii teiușene, modele de urmat în viață pentru fiecare dintre noi.

În acest an din cauza condițiilor nu a fost posibilă o întalnire a tuturor așa cum eram obișnuiți, Primaria a venit, prin reprezentanții săi în casele familiilor ce sărbătoresc aceste fericit eveniment”, au transmis reprezentanții primăriei Teiuș într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba a făcut un site pentru sprijinirea producătorilor locali. Poți să vezi, dar nu poți cumpara online

Publicat

Produse lactate, preparate din carne, pește, uleiuri, produse de panificație, legume, fructe, băuturi și răsaduri, toate produse în județul Alba: asta pot găsi cei care accesează platforma madeinalba.ro.

Totuși, site-ul promovat de Ion Dumitrel pe pagina sa de Facebook are o singură utilitate: cea de vizualizare a produselor. 

Cei care accesează o categorie de produse și mai apoi un preparat anume nu îl pot comanda, pot doar să vadă de cine este produs și au la dispoziție un număr de telefon și o adresă de contact.

Restul intercațiunii se face clasic, clientul sună și îl întrebă pe producător dacă mai are produsul disponibil sau nu. 

De asemenea, în timp ce în alte județe, platforme asemănătoare au fost puse în funcțiune încă de la începutul pandemiei de coronavirus, la Alba, aceasta a apărut după aproape trei luni.

Ce spun reprezentanții Consiliului Județean Alba despre site

”Platforma www.madeinalba.ro promovează produsele autentice locale, iar Consiliul Județean Alba își propune, pe această cale, să creeze legătura dintre micii fermieri, agricultori sau întreprinzători locali și cei interesați atât o alimentație sănătoasă, cât și de o experiență culinară inedită.

Vizitarea acestui site de prezentare este și un prilej de a cunoaște nu doar produsele – autentice, gustoase și sănătoase, ci și poveștile din spatele efortului și pasiunii unor oameni care respectă și perpetuează tradițiile, promovând gastronomia și specificul zonei.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Grupurilor de acţiune locală din judeţul Alba: „Pe Mureş şi pe Târnave”, Valea Ampoiului – Valea Mureşului” se arată într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Provocările pentru ”pitici și tătici” ale unui tânăr din Alba Iulia. Un mod inedit de a petrece timpul liber cu cei mici

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia, cu multă imaginație și talent la ”meșterit”, și-a transformat pasiunea într-o provocare pentru ”tătici și pitici”, din dorința de a petrece cât mai mult timp alături de băiatul său și a-l implica în cât mai multe activități creative. 

Radu Oprița, alături de Patrick, băiatul și ajutorul său de nădejde, au creat în sufrageria casei, din toate jucăriile celui mic ”o reacție în lanț” pe care au postat-o pe YouTube.

Deloc surprinzător, video-ul de pe YouTube chiar a generat o reacție în lanț și a fost vizualizat de peste 1.000 de persoane.

Atunci, Radu s-a gândit să facă mai multe activități alături de cel mic și să le filmeze, pentru a le da idei și altor tătici.

Radu a povestit, pentru Alba24.ro, cum i-a venit ideea.

Potrivit acestuia, totul a început în perioada sărbătorilor de Crăciun din 2019, când cel mic a primit foarte multe cadouri, iar Radu s-a gândit cum poate să le folosească pe toate odată.

În prima filmare de pe YouTube, cei doi au folosit peste 50 de jucării, iar după 70 de încercări eșuate și șase ore de distracție, sistemul de reacție în lanț ”a mers ca uns”.

Radu a dat provocarea mai departe și prietenilor tătici, dar s-a hotărât să continue activitățile și să le filmeze.

Așa a apărut mini-seria ”Provocări pentru pitici și tătici”. O altă activitate a fost construirea unei ”plăci de activități”, cu mai multe elemente, cu care cel mic se poate juca și interacționa.

Dar, poate cel mai ambițios proiect de până acum și în urma căruia Radu a fost contactat și de alți părinți, pentru detalii și instrucțiuni, este un turnuleț cu tobogan, construit în aer liber.

Construit din lemn și vopsit în culori vii, turnulețul s-a dovedit a fi un element de joacă interactiv pentru cel mic, dar și un prilej de a petrece cât mai mult timp cu acesta.

Tânărul tătic din Alba Iulia nu se oprește doar la videoclipurile postate până acum și ne-a declarat că următoarele două proiecte vor fi cu siguranță tot în aer liber.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO REPORTAJ: Cum s-a pregătit Colegiul HCC din Alba Iulia pentru reluarea orelor cu elevii claselor a XII-a. Măsurile luate

Publicat

Elevii de clasa a XII-a și a VIII-a se întorc din 2 iunie la școală pentru aproape două săptămâni de pregătire înaintea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională. 

Pentru ca orele de pregătire să se desfășoare în condiții de siguranță, în ceea ce privește limitarea răspândirii noului coronavirus, autoritățile au impus unităților de învățământ o serie de reguli stricte. 

Marți, 26 mai, alături de Valeriu Cerbu, directorul Colegiului „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, reporterii Alba24.ro au luat la pas curtea și clădirea colegiului pentru a vedea cum au fost puse în practică regulile impuse de autorități. 

De la marcaje vopsite pe asfalt în curte, la scanarea temperaturii, asigurarea de măști de protecție și până la circuite diferite pentru intrarea și ieșirea elevilor din clădire, conducerea celui mai prestigios liceu din Alba s-a asigurat că a bifat toate regulile impuse de autorități.

Intrarea în curtea unității de învățământ și așteptarea pentru luarea temperaturii

Intrarea elevilor în Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” se va realiza pe două circuite: un circuit pentru intrarea laterală și unul pentru intrarea de la sala de sport.

În curtea unității de învățământ, circuitul pentru intrarea laterală este marcat cu săgeți și linii vopsite pe asfalt din doi în doi metri, pentru ca elevii să păstreze distanța între ei. La fel este marcat și cel de-al doilea circuit, cu intrarea în zona sălii de sport sala de sport.

În curtea colegiului vor fi prezenți profesori care îi vor direcționa pe elevi spre cele două intrări și se vor asigura că aceștia păstrează distanțarea fizică.

Măsurile de siguranță și de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19 sunt afișate încă de la intrare, la avizierul din curtea liceului. De asemenea, pe panou este afișată și oglinda fiecărei clase – respectiv locul elevilor în bănci, distanța dintre acestea și spațiul, în metri pătrați, care îi revine fiecărui elev.

La intrările în clădirea colegiului încep și marcajele prin care li se reamintește elevilor să păstreze distanța. De asemenea sunt amplasate covoare cu material dezinfectant pe care elevii își vor putea șterge tălpile încălțărilor.

Procedura de la intrarea în clădirea colegiului 

După ce au pășit în clădire, elevii vor fi întâmpinați de un cadru medical care le va lua temperatura prin termoscanare. După termoscanare aceștia își vor dezinfecta mâinile, iar apoi se vor îndrepta către clasele la care sunt repartizați.

„La intrarea în școală elevul se dezinfectează pe mâini, îi facem un examen sumar, îl întrebăm: aveți dureri în gât, tușiți, aveți dureri de cap?

Dacă copilul neagă, îi măsurăm temperatura. Dacă temperatura este mai mică de 37,3 grade, îi înmânăm o mască și îl îndrumăm spre sala de clasă.

În cazul în care se întâmplă ca temperatura să fie 37,3 – 37,4 grade, deci peste 37,3, îl ținem deoparte 5 minute, după care repetăm măsurarea temperaturii.

Dacă după cele 5 minute temperatura persistă, îi recomandăm să meargă la medicul de familie, deci copilul acela nu va intra în școală”, a precizat unul dintre cadrele medicale prezente în unitatea de învățământ.

Lângă fiecare clasă de curs există o masă pe care se află dezinfectant și cutii cu măști de protecție, măști pe care elevii sunt obligați să le poarte pe tot parcursul orelor.

Salile de clasă

Pe ușa fiecărei săli de clasă sunt afișate regulile care trebuie respectate de elevi și o reprezentare grafică a repartiției adolescenților în bănci.

„În fiecare sală de curs, mobilierul este pozitiționat în așa fel încât să se păstreze distanța de doi metri, deci cei patru metri pătrați pentru fiecare elev, scaunele au fost eliminate și  a rămas doar scaunul pentru elevul din bancă.

Mai mult, fiecare loc al elevilor din bănci este marcat de un set de reguli lipit pe bancă. 

Intrarea în sălile de curs se va face în ordinea sosirii, iar aceștia se vor așeza în bănci, începând cu ultima bancă și până la prima. În acest fel elevii nu vor trece unii pe lângă alții când își vor ocupa locurile în bănci”, a declarat Valer Cerbu, în timp ce inspecta o sală de clasă.

Pauzele

În pauză profesorul care lucrează cu elevii va rămâne alături de ei în sala de clasă, iar la sfârșitul programului, profesorul va fi acela care îi va conduce pe elevi la ieșire.

Elevii vor ieși din colegiu pe o ușă diferită față de cea pe care au intrat, a mai menționat Valeriu Cerbu.

La finalul turului prin Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, Valeriu Cerbu a spus că profesorii dar și personalul auxiliar al unității de învățământ sunt pregătiți pentru ai primi pe elevi în condiții de siguranță.

Un reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate