Administrație
Primăria Alba Iulia alocă 15 milioane de lei pentru dărâmarea blocului Turturica și construcția unei parcări. Proiect controversat
Consiliul local Alba Iulia a aprobat recent suma de 15,5 milioane de lei pentru demolarea blocului G2 de pe strada Arnsberg, mai cunoscut drept ”Turturica” și pentru construcția pe locul lui a unei parcări. Este vorba despre o actualizare a costurilor pe un proiect mai vechi.
Cu toate că știe cât va costa noua parcare și demolarea blocului, primăria nu a rezolvat deocamdată problema proprietarilor din acest imobil, care refuză să plece și refuză, de asemenea, și sumele oferite pentru garsonierele pe care le dețin.
De cealaltă parte, administrația locală amenință cu exproprierea. Oamenii care mai locuiesc în bloc spun că au primit vizite ale unor reprezentanți ai primăriei care le-au explicat că blocul va fi demolat în curând și că ar fi bine să accepte cele câteva mii de euro pentru fiecare garsonieră, pentru că altfel vor fi expropriați.
Ce sume li s-au oferit
După o expertiză mai veche, realizată de primărie, sumele de bani pe care oamenii ar urma să le primească sunt cuprinse între 2.360 euro şi 3.980 de euro (în funcție de nivelul de amenajare) pentru cei 11,3 metri pătrați, cât are o locuință din bloc.
Primăria ar vrea să pluseze ușor la aceste sume, însă deocamdată o ușoară majorare a despăgubirii a fost promisă doar verbal.
Cea mai mare parte a oamenilor nu sunt însă de acord să vândă, pentru că sunt conștienți că banii nu le-ar ajunge să cumpere nici măcar un garaj în zonă.
Reamintim că problema blocului datează de acum aproape 5 ani, când fosta administrație, condusă de Mircea Hava, a decis evacuarea chiriașilor, care au rămas pe străzi.
Detalii despre momentul respectiv puteți citi aici: FOTO-VIDEO: Reportaj de la evacuarea forțată a familiilor din ”Turturica”. Tragedie pentru unii, ușurare pentru alții
Nici vechea și nici noua administrație, condusă avum de Gabriel Pleșa, nu au putut explica necesitatea parcării în zona respectivă, între blocuri rezidențiale, în condițiile în care la doar 300 de metri, există un alt proiect, mai avansat, derulat de Consiliul Județean Alba, care prevede construcția unei parcări supraterane care să deservească Spitalul Județean de Urgență.
O explicație pe care reprezentanții primăriei au oferit-o inițial ținea ”de gradul de disconfort resimțit de unii locatari din zonă”, din cauza scandalurilor și a petrecerilor din blocul G2. Aceasta nu constituie însă un motiv pentru expropriere și demolare, așa că între timp au renunțat la ea.
În tot blocul erau 72 de locuințe închiriate și 33 de garsoniere proprietate personală (între timp, mai multe au fost vândute primăriei).
După evacuare, oamenii s-au răspândit pe la rude sau au dormit pur și simplu sub cerul liber.
Detalii legate de ce s-a întâmplat cu oamenii, după evacuare, puteți citi aici: VIDEO Un an de evacuarea forțată a blocului ”TURTURICA” din Alba Iulia. Incursiune în istoria unei neputințe administrative
Blocul G2 de pe strada Arnsberg (parter şi patru etaje) a fost construit în 1972, cu destinaţia iniţială de cămin de nefamilişti. Acum este bloc de locuinţe confort IV.
Detalii din momentul evacuării, puteți vedea mai jos:
Detalii legate de parcarea care urmează să ia locul blocului G2
Viitoarea parcare va avea, potrivit documentelor primăriei, o suprafață desfășurată de 4.726 de metri pătrați, distribuiți pe trei niveluri.
Viitoarea clădire va avea parter, etajul I și etajul II. Totodată, potrivit documentației, va fi amenajată și zona exterioară, lăsată de izbeliște în prezent.
Este vorba despre aproximativ 500 de metri pătrați.
Situație administativă controversată
Decizia de a evacua chiriașii și de a expropria proprietarii a stârnit încă de la început controverse. Mai multe asociații au considerat că la mijloc este vorba despre rasism pentru că a fost vizată cea mai vulnerabilă categorie socială.
În plus, s-a vorbit despre încălcarea legii, în condițiile în care autoritățile erau obligate să ofere alternative de locuire, mai ales că era vorba și despre mulți copii.
Imediat după evacuare, Consiliul Local a adoptat o hotărâre pentru persoanele aflate în dificultate.
În decembrie 2017, dintre cele 200 de persoane evacuate, au beneficiat de ajutor 11 adulți, 5 bătrâni și 7 copii. Restul nu au îndeplinit condițiile.
”Norocoșii” au primit între 300 și 400 de lei pe lună, unii timp de șase luni iar alții pentru o perioadă mai scurtă, din diferite motive.
Potrivit reprezentanților primăriei, ajutoarele au mai constat și în consiliere psihologică pentru 9 copii și șase adulți, în acordarea de porții de hrană la cantina de ajutor social și încă o serie ”beneficii” menite, în opinia lor, să îi ajute pe evacuați.
De menționat ar fi că la data evacuării, Primăria Alba Iulia nu avea nici o locuință socială disponibilă, lucru recunoscut chiar de instituție.
Cu toate acestea, administrația, care avea obligația legală să le ofere celor evacuați o altă locuință socială, i-a lăsat pe oameni pe stradă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 14.07.2022 at 12:33
Ce gândire de Gâgă ! Ce are parcarea supraterană a spitalului cu cea iniţiată de Primărie ? Tot timpul se găsesc ‘nişte deştepti’ care au o gândire obtuză, şi culmea, cam ei au dreptate.