Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia caută soluții pentru prevenirea inundațiilor pe străzi și în alte zone din municipiu. Procedură de achiziție

Publicat

Primăria Alba Iulia a demarat o procedură de achiziție pentru elaborarea unui studiu prin care să fie identificate zonele din municipiu vulnerabile la inundații în timpul ploilor torențiale.

Vor fi identificate și soluții pentru gestionarea eficientă a colectării apelor pluviale din aceste zone.

Vezi și Alba Iulia, Aiud și Blaj, nominalizate ca ZONE METROPOLITANE într-o lege aprobată de Guvern. Ce localități vor include

Va fi creată o listă cu zonele vulnerabile la precipitații cu intensități mari în municipiu, cu prezentarea caracteristicitlor pentru fiecare în parte. Aceasta, în condițiile în care există studiul de fezabilitate pentru modernizarea străzilor principale, ce cuprinde date privind colectarea și evacuarea apelor pluviale.

Firma care va câștiga procedura de achiziție pentru care pot fi depuse oferte până în 27 mai va extinde acest studiu, pentru a prezenta starea de fapt actuală.

Va trebui să prezinte și o analiză inițială privind starea de fapt și cea cu statistici și date istorice (studii de meteorologie, administrare cursuri de apă, îmbunătățiri funciare), precum și soluții pentru gestionarea eficientă a colectării apelor pluviale din zonele sensibile identificate.

Vor fi prezentate inclusiv surse de poluare, particlarități de relief, rețele edilitare ce trebuie relocate, vor fi făcute măsurători în teren.

Contractul de servicii va fi încheiat cu termen de valabilitate până în 30 octombrie 2022.

Măsuri pentru prevenirea inundațiilor pe străzi

Potrivit caietului de sarcini, ca urmare a schimbărilor climatice globale, sunt ploi cu intensități mari, inundații, dar și perioade lungi de secetă. Tabloul descris se verifică și în Alba Iulia, în ultimii ani. Un exemplu concret de situație este cea în care sistemul de canalizare nu face față cantităților excesive de apă meteorică, mai ales în zonele joase ale municipiului.

Necesitatea studiului are la bază tocmai efectele negative ale ploilor cu intensități mari, înregistrate în ultimii ani în Alba Iulia: inundarea străzilor, curților, subsolurilor, demisolurilor etc.

Studiul reprezintă și prima acțiune concretă derulată de Primăria Alba Iulia pentru reducere efectelor schimbărilor climatice, resimțite tot mai frecvent și cu intensitate tot mai mare.

Față de anii 70, limita intravilanului s-a mărit considerabil. În prezent, municipiul Alba Iulia cuprinde localitățile Micești Pâclișa, Partoș și Oarda ce au devenit cartiere și cartiere de locuințe noi precum Recea, Șeigău, VII, Orizont.

Preluarea și canalizarea apelor pluviale din municipiul Alba Iulia este din ce în ce mai problematică, din cauza creșterii suprafețelor construite, suprafețelor de drum și a suprafețelor finisate tip curți, alei, trotuare, parcări, care măresc considerabil debitul de apă pluvială colectată.

Efectul extinderii intravilanului din punct de vedere al preluării apelor pluviale se observă prin inundații repetate, potrivit reprezentanților primăriei.

Acestea creează disconfort în rândul cetățenilor și generează mari pagube materiale locuințelor și gospodăriilor situate în zonele unde rețelele de canalizare nu mai fac față.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    sâmbătă, 21.05.2022 at 20:05

    CE ” STUDIU ” anume, Dna Primarie ? Alti BANI Cheltuiti ?? Nu stiti, din EXPERIENTA cazurilor CU ploi TORentiALE din Alba Iulia, Zonele INUNDATE partial ??? TREBUIE Marita Capacitatea SISTEMULUI de CANALIZARE pentru PRELUAREA unui VOLUM mai MARE de Apa !!!!! O vina AU si Cetatenii care arunca in gratarele sistemului ( de canalizare ) Hartii, mucuri de tigara, etc. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Dolfi

    duminică, 22.05.2022 at 11:09

    Ce face „urbanismul” din primarie? Voi trebuie sa planificati acolo extinderea infrastructurii orasului. Micestiul arata groaznic, viile urmeaza si ele. Case puse fara nici o logica, fara un plan cu strazi suficient de largi, cu locuri rezervate pentru magazine, farmacii, locuri de jo
    Orasul este sufocat de trafic aproape in fiecare zi nu doar pe arterele principale cat si pe strazile dintre blocuri. In Germania daca vrei sa-ti construiesti ceva pe un teren cumparat de tine, te duci la cea mai apropiata primarie si ti se pun pe masa planurile cu infrastructura care este trasa pe sub sosea: Apa, canal, telecomunicatii, electricitate ca sa stii din timp cum si pe unde sa te „cuplezi” la infrastructura.
    Nu sunteti in stare sa gasiti solutii pentru parcari. fiecare parcheaza pe unde-l taie capul.
    Functionari ai primariei, luati acest oras la pas, din Partos pana in Micesti, de la calea ferata pana sub padure si vedeti haosul!
    Nu mai aprobati cladiri noi intre cele existente. Vad ca in locul fostei centrale termice de pe str. Gemina se construieste ceva. Si asa nu era spatiu suficient acolo pentru locatari, de-acum o sa fie inghesuiala mai mare.
    Inca mai sunt printre blocuri case vechi care stau sa cada. Mai bine le cumpără primaria si construieste parcari cu banii economisiti din plimbarile mascate in „schimb de experienta” ca si asa nu se vede nici o imbunatatire a „experientei” functionarilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax