Actualitate
Primăria Alba Iulia va încheia un memorandum de înţelegere direct cu experţii Băncii Mondiale, pentru evaluarea proiectelor urbanistice
Primăria Alba Iulia va fi prima autoritate publică locală din România care va semna un memorandum de înţelegere direct cu Banca Mondială pentru evaluarea proiectelor de planificare rubanistică şi stretegice locale şi zonale pe următorii doi ani. În acest sens, se propune alocarea unui buget de 30.000 de euro (echivalent 133.134 lei) reprezentând costuri-suport pentru aceste activităţi.
Memorandumul de înţelegere între Municipiul Alba Iulia şi Banca Mondială vizează, pe lângă evaluarea proiectelor de planificare urbanistică şi strategice generale şi sectoriale, locale, intercomunitare, judeţene şi regionale din perioada 2014-2015, cu valabilitate cel puţin în perspectiva anilor 2020, şi acomodarea acestora cu criteriile de eligibilitate din regulamentele de finanţare UE. De asemenea Banca Mondială va analiza capacitatea Municipiului Alba Iulia de a asigura suţinerea financiară şi funcţională a acestor proiecte şi va formula recomandări de îmbunătăţire a acestora şi riscuri asociate pe viitor.
În documentaţia de proiect se arată că municipiul Alba Iulia a reuşit să atragă în ultimii ani finanţări nerambursabile de peste 150 de milioane de euro şi că acum se pregăteşte intens pentru noua perioadă de programare a Comisiei Europene (2014-2020). A fost elaborată Strategia de dezvoltare a municipiului în interdependenţă cu alte 10 localităţi învecinate, reunite în Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia (AIDA), a fost reactualizat Planul de Urbanism General şi finalizată Agenda de Dezvoltare Teritorială 2014-2020. De asemenea, Primăria a elaborat sau sprijinit întocmirea unor documente de strategie sectorială în domeniile energiei, educaţiei, serviciilor sociale etc.
În 2013, Primăria Alba Iulia a avut o colaborare cu experţii Băncii Mondiale pentru derularea constractului privind realizarea studiului de caz aferent municipiului „Consilidarea capacităţii de planificare spaţială, precondiţie pentru dezvoltare urbană sustenabilă” şi a studiului privind „Facilitarea asistenţei dinamice şi directe POR 2014-2020”. Aceştia au purtat discuţii cu reprezentanţii primăriei, au evaluat şi documentat proiectele de finanţare pentru dezvoltarea oraşului. Pentru continuarea colaborării pe aceste segmente, se propune încheierea acestui memorandum, iar administraţia locală va suporta din bugetul local costuri estimate la 30.000 de euro.
Propunerea intră în atenţia Consiliului Local Alba Iulia în şedinţa de vineri, 30 mai.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News