Eveniment
Primăria Câmpeni alocă peste 460.000 de lei pentru elaborarea Planului Urbanistic General. Licitație, în SEAP
Primăria Câmpeni alocă peste 460.000 de lei pentru elaborarea Planului Urbanistic General (PUG), instrument care va asigura controlul asupra dezvoltării urbanistice echilibrate a orașului.
Primăria Câmpeni a lansat joi, 10 martie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru realizarea Planului de Urbanism General.
Valoarea totală este estimată la 462.184 de lei, fără TVA.
Potrivit caietului de sarcini, administrația locală dorește elaborarea unui instrument eficient de lucru care să asigure controlul asupra dezvoltării urbanistice echilibrate a orașului Câmpeni, cu ajutorul căruia, Consiliul Local să dispună de o bază eficientă fundamentată profesional pentru luarea deciziilor în domeniul dezvoltării urbane şi a realizării Planului de Urbanism General.
Acest Plan Urbanistic General trebuie să se coreleze cu Planul de Amenajare a Teritoriului Județean, având un caracter director, dar și de reglementare, și reprezentând principalul instrument de planificare operațională.
Prin elementele strategice și de reglementare, PUG-ul favorizează creșterea calității vieții prin protejarea mediului şi peisajului urban valoros, promovarea dezvoltărilor de calitate, protejarea peisajului atractiv şi a elementelor de patrimoniu, natural și construit.
Potrivit documentului citat, în elaborarea PUG-ului se va ţine cont şi de nevoile populaţiei, de aceea vor avea loc întâlniri ce vor avea ca scop principal consultarea populaţiei în vederea satisfacerii nevoilor acesteia prin reglementările propuse.
Probleme generale PUG:
- implementarea în plan spaţial a obiectivelor strategice de dezvoltare ce au fost stabilite prin tema de proiectare;
- optimizarea relaţiilor localităţilor cu teritoriile adiacente şi cu tendinţele de dezvoltare ale regiunii;
- zonificarea teritoriului administrativ în funcţie de componenta spaţială dominantă şi activitatea umană desfăşurată în legătură cu aceasta;
- stabilirea de direcţii de dezvoltare economică, potrivite caracterului funcţional al orașului
- dezvoltarea durabilă a teritoriului orașului, care va implica măsuri în ceea ce priveşte mediul natural, patrimoniul natural şi construit, toate acestea având valoare culturală pentru oraș;
- stabilirea şi delimitarea teritoriului intravilan;
- creşterea calităţii vieţii prin ameliorarea sistemului de servicii publice, social-culturale, dar şi prin propunerea de realizare sau extindere a reţelei tehnico-edilitare,
- stabilirea condiţiilor de construibilitate şi delimitarea zonelor cu restricţii;
- stabilirea şi delimitarea zonelor protejate;
- organizarea şi dezvoltarea căilor de comunicaţie;
- modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii edilitare;
- precizarea obiectivelor de utilitate publică şi evidenţierea regimului proprietăţii imobiliare şi a circulaţiei juridice a terenurilor;
- identificarea şi reglementarea zonelor care necesită elaborarea de Planuri Urbanistice Zonale pe viitor;
- identificarea zonelor cu potenţial de dezvoltare şi a posibilelor activităţi şi oportunităţi de dezvoltare în relaţie cu teritoriul.
Probleme specifice PUG:
- relaţia între dezvoltarea regională şi teritoriul unităţii administrative;
- potenţialul de dezvoltare economico – socială şi mutaţiile ce pot interveni în categoriile de folosinţă a terenurilor;
- probleme specifice de proximitate cu zone cu potenţial turistic, cu zone de exploataţie a rocilor utile, cu zone de valorificare a energiilor neconvenţionale, cu zone protejate, cu zonele de risc etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News