Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primăriile din România nu vor mai putea finanța festivaluri, concerte, competiții și alte distracții din bani publici. PROIECT

Publicat

Primăriile din România nu vor mai putea finanța festivaluri, concerte, competiții și alte distracții pe bani publici. Ministerul Finanțelor pregătește o nouă Ordonanță de Urgență care va aduce măsuri de austeritate în sectorul bugetar. Astfel, din 2025 s-ar putea interzice interzice distracțiile pe bani publici, majorarea creditelor bugetare dar și intrarea în noul an cu datorii.

Deficitul bugetar al țării noastre crește constant de la an la an. În 2024, cel mai probabil acesta va depăși 7% din PIB, un nivel mai ridicat decât cel de anul trecut, scrie Adevărul.ro.

Problemele financiare cauzate de cheltuielile tot mai mari ale instituțiilor bugetare, dar și a primăriilor din țară, i-a determinat pe guvernanți să caute măsuri urgente pentru a stopa această tendință de creștere a deficitului bugetar începând cu anul 2025.

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede măsuri de austeritate, în special în sectorul public. Scopul ordonanței este de a implementa măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului până la sfârșitul anului 2024, urmând ca acestea să fie discutate cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Primăriile din România nu vor mai putea finanța festivaluri din bani publici

Proiectul de Ordonanță se referă, printre altele, la reducerea cheltuielilor efectuate de unitățile administrativ-teritoriale și de instituțiile publice.

Spre exemplu, articolul XXI, aliniatul 1 interzice organizarea de festivaluri, concerte și alte distracții comunitare finanțate din bani publici. Acestea vor putea avea loc doar dacă sunt finanțate prin sponsorizări. Sunt exceptate însă cheltuielile ocazionate de sărbătorile publice stabilite prin lege și sărbătorile de sfârșit de an.

„În anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, pot finanța din fonduri publice organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea, numai în situația în care fondurile respective provin din donații și sponsorizări. (….)

Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sărbătorile publice stabilite prin lege precum și sărbătorile de sfârșit de an”, se arată în draftul ordonanței.

Fără credite și cheltuieli pentru consultanță, expertize, cărți sau formare profesională

Potrivit documentului citat, se interzic procedurile de achiziție publică și angajamentele legale ale instituțiilor publice pentru „furnituri de birou”, cărți, publicații, materiale documentare, consultanță și expertiză, pregătire profesională sau studii și cercetări, cu anumite excepții.

Sunt permise consultanțele și expertizele pentru proiectele finanțate din fonduri europene aflate în derulare. Se interzice însă finanțarea publică pentru asociații și fundații, cu excepția celor din domeniile sănătății și asistenței sociale.

De asemenea, se interzice majorarea creditelor de angajament și a creditelor bugetare pentru investiții.

Potrivit proiectului de Ordonanță pentru reducerea deficitului bugetar, ordonatorii principali de credite – primarii sau președinții de Consilii Județene – sunt obligați să se asigure că încheie anul fără datorii. De asemenea, nu vor putea fi încheiate noi contracte în ultimele patru luni ale anului dacă există deja contracte neachitate din lunile precedente.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate