EVENIMENT
Guvernul pregătește o ”ordonanță a austerității”: Bonusurile bugetarilor vor fi tăiate iar distracțiile pe bani publici, interzise
Primăriile din România nu vor mai putea finanța festivaluri, concerte, competiții și alte distracții pe bani publici. Ministerul Finanțelor pregătește o nouă Ordonanță de Urgență care va aduce măsuri de austeritate în sectorul bugetar. Astfel, din 2025 s-ar putea interzice interzice distracțiile pe bani publici, majorarea creditelor bugetare dar și intrarea în noul an cu datorii.
Deficitul bugetar al țării noastre crește constant de la an la an. În 2024, cel mai probabil acesta va depăși 7% din PIB, un nivel mai ridicat decât cel de anul trecut, scrie Adevărul.ro.
Problemele financiare cauzate de cheltuielile tot mai mari ale instituțiilor bugetare, dar și a primăriilor din țară, i-a determinat pe guvernanți să caute măsuri urgente pentru a stopa această tendință de creștere a deficitului bugetar începând cu anul 2025.
Citește și Reforma salarizării bugetare: sporuri de maxim 20% și12 trepte de salarizare
Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede măsuri de austeritate, în special în sectorul public. Scopul ordonanței este de a implementa măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului până la sfârșitul anului 2024, urmând ca acestea să fie discutate cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Primăriile din România nu vor mai putea finanța festivaluri din bani publici
Proiectul de Ordonanță se referă, printre altele, la reducerea cheltuielilor efectuate de unitățile administrativ-teritoriale și de instituțiile publice.
Spre exemplu, articolul XXI, aliniatul 1 interzice organizarea de festivaluri, concerte și alte distracții comunitare finanțate din bani publici. Acestea vor putea avea loc doar dacă sunt finanțate prin sponsorizări. Sunt exceptate însă cheltuielile ocazionate de sărbătorile publice stabilite prin lege și sărbătorile de sfârșit de an.
„În anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, pot finanța din fonduri publice organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea, numai în situația în care fondurile respective provin din donații și sponsorizări. (….)
Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sărbătorile publice stabilite prin lege precum și sărbătorile de sfârșit de an”, se arată în draftul ordonanței.
Bugetarii care lucrează cu fonduri europene și primesc bonus 50% din salariu nu vor mi încasa aceste bonusuri în ultimele patru luni ale anului 2024. La fel, vor fi afectați și angajații companiilor cu capital de stat care primeau tot felul de bonusuri pentru diverse activități sau cu ocazia anumitor sărbători.
Noua ordonanță interzice acordarea de bonusuri sau creșteri salariale angajațiilor companiilor de stat dacă nu înregistrează profit sau sunt pe pierdere. Tot în ultimele patru luni ale acestui an, instituțiile publice nu pot acorda angajaților diferite avantaje în natură.
„În anul 2024, în perioada septembrie 2024 – decembrie 2024 nu pot fi acordate avantaje în natură personalului angajat în autoritățile/instituțiile publice de natura combustibilului destinat deplasărilor în concedii de odihnă sau altor avantaje în natură care nu sunt în legătură directă cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.”, se arată în draft
Fără credite și cheltuieli pentru consultanță, expertize, cărți sau formare profesională
Potrivit documentului citat, se interzic procedurile de achiziție publică și angajamentele legale ale instituțiilor publice pentru „furnituri de birou”, cărți, publicații, materiale documentare, consultanță și expertiză, pregătire profesională sau studii și cercetări, cu anumite excepții.
Sunt permise consultanțele și expertizele pentru proiectele finanțate din fonduri europene aflate în derulare. Se interzice însă finanțarea publică pentru asociații și fundații, cu excepția celor din domeniile sănătății și asistenței sociale.
De asemenea, se interzice majorarea creditelor de angajament și a creditelor bugetare pentru investiții.
Potrivit proiectului de Ordonanță pentru reducerea deficitului bugetar, ordonatorii principali de credite – primarii sau președinții de Consilii Județene – sunt obligați să se asigure că încheie anul fără datorii. De asemenea, nu vor putea fi încheiate noi contracte în ultimele patru luni ale anului dacă există deja contracte neachitate din lunile precedente.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.