Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primul efect al salariilor majorate: o primărie dă afară 150 de angajați. Și Alba Iulia va comanda un audit


Publicat

Presiunea bugetară a salariilor mari din administrația locală face, la începutul anului, o primă ”victimă”. Este vorba despre Primăria Deva care urmează să concedieze 150 de angajați pe care nu își mai permite să-i plătească, în condițiile în care fondul de salarii aproape s-a dublat din cauza creșterilor de venituri. Primăria Deva seamănă din multe puncte de vedere cu cea din Alba Iulia. De altfel, Mircea Hava a lansat un avertisment încă din octombrie 2017, cu privire la un audit al organigramei, care va stabili dacă trebuie ”să plece sau să vină oameni” în instituție. 

Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a anunţat, joi, că reducerile de personal ar putea să înceapă din luna februarie. 150 din cei aproximativ 800 de angajaţi ar putea fi concediaţi.

”În jur de 150 de persoane pleacă, în condiţiile în care vom primi avizul Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Fondul de salarii aferent lunii noiembrie 2017, achitat în luna decembrie, a fost de 3.415.000 de lei, iar în noiembrie 2016 a fost de 1.773.000 de lei. Această aproape dublare a fondului de salarii vine din două componente: din creşterea nivelului salarizării, conform legii şi din numărul mai mare de angajaţi. La un fond de salarii de aproape 10 milioane de euro pe an am considerat că eu ca primar nu pot să îmi asum ca în 2018 să plătesc din taxele şi impozitele devenilor într-o proporţie covârşitoare salarii pentru angajaţi”, a spus primarul Florin Oancea.

Primăria din Deva este asemănătoare celei din Alba Iulia, din multe puncte de vedere. De altfel, dincolo de o serie de declarații cu privire la susținerea pentru noua grilă (majorată) de salarizare, primarul Mircea Hava a lansat un avertisment pe acest subiect, încă din luna octombrie a anului trecut. Hava a spus atunci că va comanda un audit cu privire la organigrama instituției, de la care se așteaptă la soluții.

„Sper ca într-o perioadă cât mai scurtă, prin ianuarie, să avem firma, din cele patru mari internaționale care se ocupă de aceste chestiuni, să facem auditul pentru organigramă, audit pentru personal și propunerile. Sper ca până în luna ianuarie să putem discuta. Asta poate să însemne să plece oameni, să vină oameni. Nu vreau să o fac eu, pentru că s-ar putea să fiu subiectiv și nu vreau acest lucru. Auditul va fi face to face cu auditorii și personalul, ăștia nu au nici mamă nici tată, lucrurile vor fi confidențiale”, a declarat primarul Mircea Hava.

Cât se câștigă la Primăria Alba Iulia

Salariile în instituția condusă de Mircea Hava au ajuns la un nivel foarte ridicat, după ce au fost votate în Consiliul Locale. Nu toate, însă. Muncitorii, agenții de pază și alte categorii de angajați, câștigă în continuare aproximativ 2.000 de lei în timp ce salariile de bază ale directorilor sar de 10.000 de lei.

De exemplu, directorul executiv al Direcției Cheltuieli are un salariu de bază de 10.200 de lei. Aproape cât directorul executiv al Direcției Venituri: 10.500 de lei. Un consilier al primarului câștigă 7.500 de lei iar un consilier din compartimentul de organizare evenimente și promovare turistică ajunge la 6.300 – 6.500 de lei (brut). Managerul public are un salariu de bază de 7841 de lei, secretarul municipiului peste 9.300 de lei iar directorul executiv al Direcției Juridice de 10.200 de lei. Directorul direcției de cheltuieli câștigă și el 10.200 de lei, iar un șef de serviciu de la ”Financiar”, 7.500 de lei.

Directorul executiv de la Direcția venituri ajunge cu veniturile brute la 10.500 de lei pe lună, iar șefii de birou de la Impozite și taxe locale și de la Constatare, Impunere persoane fizice, la 9.162 de lei fiecare.

Salarii foarte bune sunt la Serviciul Proiecte Comunitare unde un consilier al managerului de proiect poate ajunge la un salariu de bază de 7850 de lei. La fel și la Serviciul Prognoze, Programe. Un inspector de la Compartimentul Bazin Olimpic primește și el 6.500 de lei, iar un muncitor mecanic de la același compartiment, 2.500 de lei.

Directorul executiv al Direcției de Asistență Socială, beneficiază și el de 8.110 lei. ”Doar” 7200 de lei câștigă directorul Direcției Creșe. Muncitorii, agenții de pază și alte categorii de angajați ai primăriei vor câștiga însă mult mai puțin: aproximativ 2.000 de lei. Rămâne de văzut în ce măsură nivelul salariilor va avecta funcționalitatea insitituției pe actuala organigramă.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Rika de Alba

    sâmbătă, 06.01.2018 at 09:32

    anu asta nu voi plati nici un inpozit la primarie si indemn pe toti sa faca asa casa ii dea afara cas multi puturosi ce papa banuu fara sa faca nimica ! voi plati doar dupa ce isi da demisia corupul penal hava

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ce strategie are premierul dacă Parlamentul nu va accepta noile propuneri de miniștri. Cîțu: ”Este clara Constituția”

Publicat

Premierul Florin Cîțu a declarat sâmbătă că va propune alți miniștri dacă propunerile nu vor fi acceptate de parlamentari. Procedura nu are legătură cu încredea în Guvern, a spus prim-ministrul.

Premierul Florin Cîțu consideră că astfel respectă prevederile constituționale.

„Eu voi respecta Constituția, merg în Parlament pentru votul miniștrilor… Voi veni cu noi propuneri (n.r.dacă miniștrii nu trec de votul parlamentarilor)… Este clară Constituția, nu știu de ce avem astfel de discuții”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul susține că votul din Parlament nu are legătură cu încrederea în Guvernul pe care-l conduce.

„Este un vot pentru miniștrii, nu are legătură cu încrederea în Guvern. Noi nu interpretăm Constituția, noi o aplicăm”, a precizat Cîțu.

Declarațiile au fost făcute la Palatul Parlamentului înainte de ședința Biroului Permanent al PNL.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

DOCUMENT: Noi reguli de Black Friday și alte campanii. Amenzi de până la 35.000 lei pentru promoții false în magazine. PROIECT

Publicat

foto: pixabay/ un-perfekt

Guvernul vrea să împiedice comercianții să atragă consumatorii cu false reduceri de prețuri, de Black Friday sau alte campanii promoționale.

Astfel, se pregătește un proiect de hotărâre de guvern care prevede și noi amenzi, de până la 35.000 de lei, pentru magazinele contraveniente.

Propunerea oficială de hotărâre de guvern publicată, vineri, de Ministerul Economiei va modifica vechea HG  947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț, scrie hotnews.ro

Astfel, se va introduce un articol care stipulează:

Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant (prețul anterior). Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

Firmele care vor încălca aceste reguli vor primi amenzi de la 7.000 lei la 35.000 lei.

Prevederile din noua lege care îi va face pe comercianți să nu mai anunțe reduceri de prețuri false

Totuși, în cazul „bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid”, așa cum sunt alimentele, de exemplu, prețul anterior va fi considerat cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

De asemenea, în cazul bunurilor prezente la comercializare ȋntr-o perioadă mai mică de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător ȋn această perioadă ȋnainte de data aplicării reducerii de preţ.

Dacă reducerea de preț este majorată treptat, fără ȋntrerupere, pe perioada aceleiasi campanii de reducere prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț – mai prevede propunerea de HG.

Guvernanții vizează mai ales comerțul online.

„În lumea contemporană, piețele digitale devin rapid principalele piețe de consum. Evoluția rapidă a piețelor digitale reprezintă o mare provocare pentru legislația de protectie a consumatorilor” – spune Ministerul Economiei în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Noile reglementări ar urma să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021 și să se aplică efectiv ȋncepând cu data de 28 mai 2022. Pentru asta e nevoie ca Guvernul să aprobe proiectul de la Ministerul Economiei și să-l publice în Monitorul Oficial.

Documentul poate fi văzut AICI: Proiect-HG-Consumatori

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Președintele României, Klaus Iohannis, la prezentarea noului Dacia Duster, la terenul de golf de la Pianu

Publicat

Președintele Klaus Iohannis participă sâmbătă, în județul Alba, la un eveniment organizat de compania Dacia Renault, la Terenul de Golf ”Paul Tomiță”.

Este vorba despre decernarea premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiță” și prezentarea noului model de Dacia Duster, care va avea loc la Golf Club „Paul Tomiță”, Pianu de Jos, comuna Pianu.

Klaus Iohannis a venit la volanul unui automobil Dacia Spring electrică, iar după ce a salutat oficialitățile și jucătorii de golf a urcat la volanul unei mașini Dacia Duster pentru a face un testdrive.

”Este o mașină bună” a declarat Klaus Iohannis când a coborât din automobil după testdrive.

După ce a terminat testdrive-ul, Klaus Iohannis a urcat pe scenă alături de oficialități și reprezentații clubului pentru a participa la decernarea premilor pentru golf.

După ce s-au decernat premiile, Klaus Iohannis a mers pentru a vedea terenul de golf, însă nu a făcut declarații și pe alte subiecte.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un primar PNL din Vaslui s-a sinucis într-un spital privat din Alba. Ar fi suferit de depresie

Publicat

Primarul unei comune din județul Vaslui s-a sinucis într-un spital privat din județul Alba. 

Potrivit surselor alba24.ro, primarul comunei Pogoana, din Vaslui, Cristian Spridon, s-a spânzurat cu un cablu, vineri, 17 septembrie, undeva în jurul orei 18.00.

Bărbatul în vârstă de 53 de ani era primar al comunei din partea PNL Vaslui.

De asemenea, bărbatul era și un cunoscut om de afaceri în județul Vaslui. Acesta avea mai multe ferme de pui.

Potrivit reporterilor de la Vremea Nouă, bărbatul ar fi suferit de o depresie și a venit în Alba pentru a se trata.

La fața locului s-a deplasat și un echipaj SMURD, dar bărbatul nu a mai putut fi salvat, fiind constatat decesul.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate