Administrație
Primul efect al salariilor majorate: o primărie dă afară 150 de angajați. Și Alba Iulia va comanda un audit
Presiunea bugetară a salariilor mari din administrația locală face, la începutul anului, o primă ”victimă”. Este vorba despre Primăria Deva care urmează să concedieze 150 de angajați pe care nu își mai permite să-i plătească, în condițiile în care fondul de salarii aproape s-a dublat din cauza creșterilor de venituri. Primăria Deva seamănă din multe puncte de vedere cu cea din Alba Iulia. De altfel, Mircea Hava a lansat un avertisment încă din octombrie 2017, cu privire la un audit al organigramei, care va stabili dacă trebuie ”să plece sau să vină oameni” în instituție.
Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a anunţat, joi, că reducerile de personal ar putea să înceapă din luna februarie. 150 din cei aproximativ 800 de angajaţi ar putea fi concediaţi.
”În jur de 150 de persoane pleacă, în condiţiile în care vom primi avizul Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Fondul de salarii aferent lunii noiembrie 2017, achitat în luna decembrie, a fost de 3.415.000 de lei, iar în noiembrie 2016 a fost de 1.773.000 de lei. Această aproape dublare a fondului de salarii vine din două componente: din creşterea nivelului salarizării, conform legii şi din numărul mai mare de angajaţi. La un fond de salarii de aproape 10 milioane de euro pe an am considerat că eu ca primar nu pot să îmi asum ca în 2018 să plătesc din taxele şi impozitele devenilor într-o proporţie covârşitoare salarii pentru angajaţi”, a spus primarul Florin Oancea.
Primăria din Deva este asemănătoare celei din Alba Iulia, din multe puncte de vedere. De altfel, dincolo de o serie de declarații cu privire la susținerea pentru noua grilă (majorată) de salarizare, primarul Mircea Hava a lansat un avertisment pe acest subiect, încă din luna octombrie a anului trecut. Hava a spus atunci că va comanda un audit cu privire la organigrama instituției, de la care se așteaptă la soluții.
„Sper ca într-o perioadă cât mai scurtă, prin ianuarie, să avem firma, din cele patru mari internaționale care se ocupă de aceste chestiuni, să facem auditul pentru organigramă, audit pentru personal și propunerile. Sper ca până în luna ianuarie să putem discuta. Asta poate să însemne să plece oameni, să vină oameni. Nu vreau să o fac eu, pentru că s-ar putea să fiu subiectiv și nu vreau acest lucru. Auditul va fi face to face cu auditorii și personalul, ăștia nu au nici mamă nici tată, lucrurile vor fi confidențiale”, a declarat primarul Mircea Hava.
Cât se câștigă la Primăria Alba Iulia
Salariile în instituția condusă de Mircea Hava au ajuns la un nivel foarte ridicat, după ce au fost votate în Consiliul Locale. Nu toate, însă. Muncitorii, agenții de pază și alte categorii de angajați, câștigă în continuare aproximativ 2.000 de lei în timp ce salariile de bază ale directorilor sar de 10.000 de lei.
De exemplu, directorul executiv al Direcției Cheltuieli are un salariu de bază de 10.200 de lei. Aproape cât directorul executiv al Direcției Venituri: 10.500 de lei. Un consilier al primarului câștigă 7.500 de lei iar un consilier din compartimentul de organizare evenimente și promovare turistică ajunge la 6.300 – 6.500 de lei (brut). Managerul public are un salariu de bază de 7841 de lei, secretarul municipiului peste 9.300 de lei iar directorul executiv al Direcției Juridice de 10.200 de lei. Directorul direcției de cheltuieli câștigă și el 10.200 de lei, iar un șef de serviciu de la ”Financiar”, 7.500 de lei.
Directorul executiv de la Direcția venituri ajunge cu veniturile brute la 10.500 de lei pe lună, iar șefii de birou de la Impozite și taxe locale și de la Constatare, Impunere persoane fizice, la 9.162 de lei fiecare.
Salarii foarte bune sunt la Serviciul Proiecte Comunitare unde un consilier al managerului de proiect poate ajunge la un salariu de bază de 7850 de lei. La fel și la Serviciul Prognoze, Programe. Un inspector de la Compartimentul Bazin Olimpic primește și el 6.500 de lei, iar un muncitor mecanic de la același compartiment, 2.500 de lei.
Directorul executiv al Direcției de Asistență Socială, beneficiază și el de 8.110 lei. ”Doar” 7200 de lei câștigă directorul Direcției Creșe. Muncitorii, agenții de pază și alte categorii de angajați ai primăriei vor câștiga însă mult mai puțin: aproximativ 2.000 de lei. Rămâne de văzut în ce măsură nivelul salariilor va avecta funcționalitatea insitituției pe actuala organigramă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Rika de Alba
sâmbătă, 06.01.2018 at 09:32
anu asta nu voi plati nici un inpozit la primarie si indemn pe toti sa faca asa casa ii dea afara cas multi puturosi ce papa banuu fara sa faca nimica ! voi plati doar dupa ce isi da demisia corupul penal hava