Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primul sat ecologic se construieşte lângă Almaşu Mare, în Munţii Apuseni. Case ridicate din lemn, lut şi piatră, în armonie cu natura

Publicat

Lângă localitatea Nădăştia, în comuna Almaşu Mare din Munţii Apuseni, se construieşte de aproximativ trei ani primul sat ecologic din ţară. Voluntarii unei asociaţii participă şi îi instruiesc pe cei interesaţi în ridicarea locuinţelor folosind doar materiale nepoluante, cum sunt piatra, lemnul, pământul, nisipul şi tencuiala naturală şi încălzite cu energie solară şi biogaz. Satul ecologic cuprinde o suprafaţă de circa 12 hectare şi până acum, în zona respectivă, locuiesc permanent trei familii.

„Casa rotundă” a fost prima structură ridicată în cadrul acestui proiect, pe trunchiuri de copaci. O altă construcţie este casa hexagonală, pe structură din lemn, cu baza din anvelope uzate umplute cu pietre, care va avea pereţi din baloţi de paie. Grupurile sanitare sunt din lemn cu toalete uscate şi duşuri cu încălzire solară. Există, de asemenea, trei puţuri de apă de-a lungul terenului. Pentru un proiect ulterior s-au pregătit zonele de compostare în vederea extragerii de biogaz şi pentru folosirea compostului la pregătirea grădinilor în sistem de permacultură. Pe lângă cele trei familii care au ales să trăiască în satul ecologic, alte două îşi finalizează locuinţa pentru a se stabili permanent. În sat a fost amenajat, de asemenea, în cea mai mare parte, şi drumul de acces, construit din piatră.

Iniţiativa aparţine Asociației Apusenii Verzi, care promovează modelul “Ecovillage” în Romania. A obţinut certificările pentru construirea satului ecologic în 2009, locaţie unde se doreşte combinarea modelului tradiţional al micii comunităţi cu cele mai recente inovaţii în designul de mediu, tehnologiei ecologice şi permacultură.

În luna iunie, asociaţia desfăşoară o serie de workshop-uri cu tema “construcţii naturale”, pentru persoanele interesate să-şi construiască propria locuinţă ecologică. În perioada 9-13 iunie, se va preda, teoretic si practic, tehnica construcțiilor naturale, în satul ecologic Apusenii Verzi din Nădăștia, județul Alba. Se va învăţa tehnica de construire cu saci umpluţi cu pământ şi totul despre tencuirea cu lut.

Vor fi prezenţi trainer-ul Németh János, specialist în domeniul construcțiilor și renovărilor cu materiale naturale şi Dragos Calean, proprietarul unei case din baloţi de paie în Turda.

“În trecut se foloseau aproape în exclusivitate materiale naturale: chirpici sau cărămidă din lut, mortar din var, termoizolaţie din paie şi învelitori din lemn sau stuf. Acum există posibilitatea (şi la noi în România) de a folosi diverse materiale naturale care pot fi o alternativă la materialele sintetice. De exemplu, în loc de polistirol se poate izola cu cânepă (eficienţă mult mai bună), în loc de vopsea lavabilă se poate folosi vopsea pe bază de var, exista mortar de argilă, glet de lut sau de var şi lista poate continua”, explică Németh János.

Iniţiatorii promovează astfel construcţiile naturale, ca variantă pentru cele cu materiale potenţial toxice folosite la clădirile moderne.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax