Eveniment
Prințul Charles este așteptat sâmbătă la Teiuș. Alteța Sa va face o vizită privată la biserica greco-catolică din localitate
Prințul Charles nu vine la Alba Iulia să-și primească titlul onorific de „Principe de Transilvania”, dar, urmează să ajungă foarte aproape de Cealaltă Capitală, mai exact la Teiuș, oraș aflat la doar 15 kilometri de Alba Iulia. Alteța sa este așteptată să facă o vizită privată la o biserică din oraș.
Prezent în aceste zile la Cluj Napoca, Prințul Charles va veni sâmbătă și la Teiuș, unde urmează să viziteze Biserica Greco Catolică din localitate.
Informația nu a fost confirmată de autoritățile locale care spun că nu i-au făcut nicio invitație oficială prințului, însă pot confirma că au „surse” de la care au auzit că ar urma să sosească la Teiuș într-o vizită privată.
Se pare că Prinţul Charles va vizita mai multe obiective de pe traseul Cluj Napoca – Teiuș printre care și Salina din Turda.
UPDATE: Biserica Română Unită din Teiuș, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a sec. al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuș a familiei nobiliare Rațiu. Edificiul, situat în orașul Teiuș, pe strada Bisericii, nr. 304, este monument istoric clasificat sub cod LMI AB-II-m-A-00372.
Biserica românească de secol XVI din Teiuș este o ctitorie a nobililor români Petru Rácz I., soția sa domnița Zamfira și Mihail Rácz. Șematismul Arhidiocezei Mitropolitane Greco-Catolice din Alba Iulia și Făgăraș, de la anul 1900 consemnează la pagina 131: „Rácz. Șematismul Arhidiocezei Mitropolitane Greco-Catolice din Alba Iulia și Făgăraș, de la anul 1900 consemnează la pagina 131: La Teiuș, exista o biserică de piatră construită în anul 1500 cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Exista și o casă parohială din piatră construită în anul 1866. Parohia avea și o școală confesională, pentru băieți și fete. Școala din Teiuș cu clădire de piatră, în anul 1800 avea o vechime de 45 de ani, ceea ce dă ca dată a înființării ei, anul 1755. Școala avea 225 de elevi, 115 băieți și 110 fete. În anul 1710, episcopul romano-catolic din Alba-Iulia, Ignatiu Winkler relatează că: Paul Zold a donat 2 fonduri nobiliare celor trei biserici din Teiuș, adică bisericii romano-catolice, bisericii românești și oratorului evanghelic. În anul 1733 în Teiuș erau 8 familii de religie greco-catolică, adică 40 de suflete care aveau biserică și casă parohială”.
Biserica veche din Teiuș este o construcție în stil bazilical, alcătuită dintr-o navă dreptunghiulară, prevăzută la extremitățile de apus și de răsărit cu un turn clopotniță și o absidă semicirculară fără decroș, care constituie altarul.
Transformările făcute în timp bisericii se reflectă în structura construcției. În forma inițială biserica a avut o navă dreptunghiulară (12×7 m) la exterior, un turn clopotniță adosat fațadei vestice (4×4 m) la exterior și o absidă decroșată (specifică stilului bizantin/ortodox) a cărei planimetrie este necunoscută. Partea veche, turnul clopotniță și naosul original sunt construite din piatră, în timp ce a doua travee care a prelungit naosul prin dărâmarea primei abside și altarul actual, sunt executate din piatră și cărămidă. Naosul este acoperit cu o boltă semicilindrică de cărămidă, iar la exterior, zidurile sunt sprijinite pe fiecare latură de câte patru contraforturi, potrivit wikipedia.org.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News