Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

APIA: Penalizări de 1% pe zi pentru fermierii care depun după 15 iunie cererile unice de plată pentru anul 2015. Detalii pentru beneficiari

Publicat

teren, teren agricol, parcele Fermierii pot depune cererile unice de plată pentru anul 2015, fără penalizări, până luni, 15 iunie, După această dată, penalizările sunt de 1% pe zi, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Inițial, depunerea cererilor unice de plată trebuia făcută până pe 15 mai, la centrele locale/județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), dar Comisia Europeană a hotărât, printr-un regulament, ca acest termen să fie prelungit cu o lună. Modificarea a fost preluată în legislaţia românească.

Fermierii activi vor putea depune cererile unice de plată și după data de 15 iunie, în termen de 25 de zile calendaristice, însă, în această situație, se va aplica o reducere de 1%, pentru fiecare zi lucrătoare, a sumelor la care fermierii au dreptul.

Citeşte şi ŞTIREA TA pe ALBA 24: „Nopţi albe” la APIA. Fermierii stau la coadă să-şi depună dosarele pentru subvenţii. PRECIZĂRI

Potrivit Ordinului MADR nr. 620/2015, „Cererea unică de plată se depune la centrele județene ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de peste 50 hectare teren agricol, și la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicită la plată o suprafață de până la 50 hectare teren agricol”.

Producătorii agricoli care folosesc apa pentru irigații mai trebuie și să prezinte, odată cu depunerea cererii unice de plată sau până la termenul-limita de depunere a acesteia, documentele doveditoare ale dreptului de folosire a apei pentru irigații. Concret, acestea sunt:

– autorizația de utilizare a apei pentru irigații eliberată de Administrația Naționala „Apele Române”;

– calitatea de membru al unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații;

– contractul de irigații al organizației încheiat cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare sau contractul de irigații încheiat între beneficiar și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, după caz.

După verificarea și procesarea cererilor unice de plată, banii vor fi achitați fermierilor în conturile bancare ale acestora.

Beneficiarii plăților

Beneficiarii plăților sunt fermierii activi persoane fizice și/sau juridice care desfășoară activități agricole ca utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale.

„În cazul concesionării/închirierii unei suprafețe de pajiști de către o asociație de crescători de animale, beneficiarii plătilor sunt membrii asociației care asigură încărcatura cu animale pentru suprafața concesionată/închiriată, iar dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști de către fiecare membru al asociației o constituie copia de pe contractul de concesionare/închiriere și centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare și numărul de animale pe fiecare membru al asociației”, explică reprezentanții APIA.

Sunt eligibile la plată exploatațiile care au o suprafață de cel puțin un hectar, fiind formate din parcele cu o suprafață de minimum 0,3 hectare. Pentru vii, livezi, culturi de hamei, pepiniere pomicole, pepiniere viticole sau arbuști fructiferi, parcela trebuie să aibă o suprafață de cel putin 0,1 ha și/sau (dacă este cazul) să dețină un număr minim de animale. Pentru sere și solarii, suprafața minimă trebuie să fie de 0,3 ha, cu o suprafața minimă a parcelelor de 0,1 ha.

„La depunerea cererii unice de plată, fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Facem precizarea că aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel putin până la data de 1 decembrie a anului de cerere. De asemenea, solicitantul trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiții Agricole și de Mediu și Cerintele Legale în Materie de Gestionare, pe toata suprafața fermei”, mai este precizat în comunicat.

Printre schemele de plată și măsurile de sprijin/ajutor mentionate de APIA se numără Schema de plată unică pe suprafață, Plata pentru tinerii fermieri, Plata pentru micii fermieri și Ajutoarele naționale tranzitorii (cânepa și în pentru fibra, sfecla de zahăr și hamei, de exemplu).

Cererile unice de plată pot fi completate și prin intermediul, aplicației IPA Online, care poate fi accesată aici.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax