Educație
Profesorii care dau meditații la propria clasă sau care sunt agresivi față de elevi ar putea fi sancționați cu ”detitularizarea”
Profesorii care dau meditații la propria clasă sau cei care nu respectă regulile de etică și deontologie profesională ori manifestă agresiune față de elevi ar putea fi sancționați cu ”detitularizarea”.
Afirmația aparține ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a reluat ideea înființării unei comisii naționale care să vegheze la respectarea regulilor de etică în rândul profesorilor.
Vezi Evaluare Națională 2022: Toate TESTELE de ANTRENAMENT publicate de Ministerul Educației. Alte MODELE de SUBIECTE pentru examen
“O să vedem ce spun juriștii, pentru că fapta trebuie să fie corelată cu sancțiunile”, a spus ministrul, potrivit edupedu.ro.
“Eu susțin, chiar dacă se supără toată lumea pe mine, că a face meditații cu propriii elevi este o sursă de inechitate. (…)
Ca să se respecte acest lucru, ar trebui ca atunci când transpunem în cadru legislativ să avem și un mecanism care să vegheze la respectarea acestui lucru. Pentru că multe lucruri au fost foarte bune în Legea educației, chiar și în ordinul acesta de ministru, 4831, cu interdicțiile, dar nu s-au respectat. Nu s-au respectat pentru că nu au fost mecanismele necesare implementării și verificării lor.
Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: modele de subiecte la ROMÂNĂ. Toate testele de antrenament și reguli pentru proba din 14 iunie
Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: modele de subiecte la MATEMATICĂ. Toate testele de antrenament și reguli pentru proba din 16 iunie
Este simplu: Să ai o comisie națională, care să vegheze, să aibă prerogative pentru a veghea la respectarea acestor reguli de etică și deontologie profesională în rândul cadrelor didactice. Este doar un exemplu. O comisie din care să facă parte profesori cu probitate profesională și morală care nu poate fi pusă în discuție. E suficient să ai cadrul, să ai mecanismul și să ai persoanele.
Întotdeauna am fost și voi rămâne un adept al unor abordări proactive. Dar, într-o lume care, din păcate, nu s-a maturizat încă pe deplin, e nevoie și de sancțiuni.
Aș îndrăzni să propun cele mai aspre sancțiuni pentru acei profesori care nu respectă aceste reguli. Detitularizarea – pe de o parte facem efortul să mărim salariul, să îi atragem în sistem pe cei mai buni, dar cu o sancțiune care să nu le mai permită accesul pentru o perioadă, o să vedem ce spun juriștii, pentru că fapta trebuie să fie corelată cu sancțiunile (…) 5 ani -10 ani, ceva care să te doară, să te gândești.
La fel să fie taxate și faptele pentru acei profesori, îmi place să cred foarte-foarte puțini, care au tendința după această criză sanitară (…) să manifeste agresiune față de elevi. În momentul în care ai pe undeva un astfel de risc, cred că te gândești de două ori, de trei ori înainte să te manifești, în sfera bullyingului sau a altor tipuri de agresiuni”, a spus ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News