Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Veniturile din meditații trebuie declarate la ANAF. Precizări în atenția profesorilor

examen profesor

Publicat

Direcția de Finanțe Publice reamintește că profesorii care obțin venituri din meditații trebuie să se înregistreze și să plătească impozit și eventuale contribuții pentru banii câștigați din această activitate.

De asemenea, aceste cadre didactice trebuie apoi să completeze declarația unică și să estimeze ce obțin anul acesta din meditații. Până în luna mai 2022 vor trebui să achite și contribuțiile aferente.

„Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditații că au obligația de a se înregistra fiscal și de a îndeplini obligațiile declarative și de plată, în condițiile legii.

Veniturile din meditații se încadrează în categoria veniturilor din activități independente, fiind reglementate de prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul
fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Titlul IV – Capitolul II)”, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Finanţelor Publice, citat de avocatnet.ro.

Codul fiscal prevede că declarația unică se depune în termen de maximum 30 de zile de la data de la care încep să se obțină venituri.

Veniturile din meditații trebuie declarate, indiferent de valoarea lor. Profesorii se pot înregistra ca persoane fizice autorizate (PFA) sau ca întreprindere individuală (ÎI).

Codul de procedură fiscală stabileşte că organul fiscal are dreptul de a controla dacă o persoană are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscală prealabilă documentară a ansamblului situaţiei fiscale personale. Verificarea constă într-o comparație între veniturile declarate de contribuabil și situația fiscală personală a acestuia, iar orice venituri constatate de organele fiscale, a căror sursă nu este identificată (pentru acestea, cel verificat va fi pus să aducă justificări), vor fi impozitate cu 10%, dar în mod complementar, se vor stabili și penalizările.

Dacă veniturile pe 2021 depășesc 12 salarii minime brute, profesorii meditatori vor trebui să plătească nu doar cei 10% impozit, ci și contribuții sociale (25% pensii și 10% sănătate).

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate