Actualitate
PROGRAM la Taxe şi Impozite Locale Alba Iulia. Se fac încasări şi în ultima zi din an, până la ora 9.00. Detalii pentru contribuabili
În această săptămână, la Direcţia Venituri din cadrul Primăriei Alba Iulia, programul este normal până joi, 31 decembrie, când se mai fac încasări doar între orele 8.00-9.00. Activitatea va fi reluată din 4 ianuarie, pentru plata amenzilor şi taxelor judiciare şi extrajudiciare.
În funcţie de condiţiile tehnice de aplicare a noului Cod Fiscal, cel mai probabil din 11 ianuarie vor putea fi plătite şi impozitele şi taxele locale. Reamintim că Ministerul Finanţelor a făcut cunoscute normele de aplicare a noului Cod Fiscal, însă acestea trebuie să intre în vigoare după ce sunt aprobate şi publicate în Monitorul Oficial.
Vezi şi Ministerul Finanţelor a publicat normele de aplicare a noului Cod Fiscal. Clarificări privind activităţile independente, impozite, CASS, TVA şi taxe
Programul normal pentru public la Taxe şi impozite locale Alba Iulia este de luni până vineri între orele 8.00 şi 15.00, pentru încasări.
Reamintim că pentru plata integrală a tuturor obligaţiilor către bugetul local până la data de 31 martie, persoanele fizice beneficiază de o bonificaţie de 10%, iar persoanele juridice de o bonificaţie de 5% la impozitul pe clădiri, teren şi mijloace de transport.
Nivelul taxelor şi impozitelor locale pe 2016 a fost aprobat de Consiliul Local Alba Iulia în şedinţa din 20 noiembrie 2015.
Vezi şi MAJORAREA IMPOZITELOR locale din 2016, la Alba Iulia, după modificările din Codul Fiscal. În medie, cu 25%
Citeşte şi MAJORAREA TAXELOR locale la Alba Iulia. Pentru ce plăteşti mai mult din 2016
Contribuabilii din Alba au la dispoziţie mai multe modalităţi de plată. Pe lângă programul la ghişeele de la Impozite şi Taxe locale, mai pot face plata cu cardul, prin Internet banking sau prin alte modalităţi.
Plata cu cardul se poate face total sau parțial, la fel ca în cazul în care se plătește cu numerar și nu se percepe comision suplimentar la efectuarea tranzacției. Pe lângă taxe și impozite cetățenii își pot plăti și amenzile contravenționale doar pe baza datelor din procesul verbal.
Contribuabilii care doresc să plătească impozitul prin internet trebuie să aibă un cont de internet banking deschis la orice bancă din care să facă un virament bancar în lei din contul propriu în contul IBAN asociat tipului de impozit pe care îl are de achitat.
Pentru varianta de plată online, de pe portalul https://extranet.apulum.ro pot fi accesate doar informaţiile privind obligaţiile de plată personale. Achitarea online propriu-zisă se se realizează prin intermediul ghişeului virtual de plăţi, www.ghiseul.ro.
Modalităţile de plată a impozitelor şi taxelor locale sunt următoarele:
Plata electronică cu cardul prin intermediul ghişeului virtual de plăţi www.ghiseul.ro
Plata electronică folosind servicii de internet banking
Ordin de plată la bancă (C.U.I. 4562923)
Plata prin mandat poştal
Plata cu cardul (POS) la sediul Direcţiei Venituri
Plata în numerar la sediul Direcţiei Venituri.
Vezi şi Primăria Alba Iulia: Conturile IBAN pentru plata taxelor şi impozitelor locale. Informaţii pentru contribuabili
Pe anul 2015, până în luna decembrie, au fost încasate la bugetul local venituri de 173.746.000 lei, potrivit datelor furnizate pentru Alba24 de către şefa Direcţiai Venituri Alba Iulia, Anuţa Şinar, pentru Alba24. Impozitele pe clădiri au fost încasate în procent de 74%, la fel şi cele pentru autovehicule, în timp ce pentru terenuri albaiulienii şi-au plătit taxele în proporţie de 92%. De asemenea, situaţia pentru taxele de timbru este încasări 107%.
Până în luna august inclusiv, au fost încasate 75% dintre veniturile proprii stabilite la bugetul local din aceste resurse. Suma totală achitată de contribuabili este de 112,667 milioane lei, din care majoritatea reprezintă impozitul pe clădiri (12,6 milioane lei), restul fiind impozit pe autovehicule (3,9 milioane lei), impozit pe terenuri (1,7 milioane lei), amenzi (1,7 milioane lei), potrivit aceleiaşi surse.
Comparativ, pentru anul 2014, încasările la bugetul local au fost de 149.000.000 lei, ceea ce reprezintă un procent de 90% față de prevederile bugetare. De asemenea, față de anul 2013, în anul 2014 mai mulți albaiulieni au optat pentru variantele alternative de plată a taxelor și impozitelor.
Informaţiile şi obligaţiile de plată personale pot fi obţinute online, accesând portalul Primăriei. Vă prezentăm în continuare un set de instrucţiuni utile pentru obţinerea unui cont de utilizator al portalului:
– din secţiunea „Doresc cont” a portalului solicitaţi crearea unui cont
– trimiteţi electronic solicitarea
– confirmaţi adresa de email
– vă prezentaţi la sediul Primăriei, Calea Moţilor, Nr. 5A, Biroul Informatică (camera 20), cu actul de identitate, pentru activarea contului si furnizarea parolei. În cazul persoanelor juridice, suplimentar, este necesar sa prezentaţi o copie după certificatul de înmatriculare al firmei şi o împuternicire.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News