Connect with us
Publicitate

Actualitate

Programul „Start Up Plus”: Care sunt proiectele din Alba care pot primi finanţare de până la 5 milioane de euro, fiecare

Publicat

fonduri europene Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman a publicat lista intermediară a cererilor de finanţare care au fost aprobate în etapa de evaluare tehnică şi financiară pentru apelul de proiecte POCU/82/3/7„Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană – România Start Up Plus”.

Aceasta include şi cinci proiecte cu iniţiatori din judeţul Alba, ce reunesc în total un buget eligibil de aproximativ 70 milioane lei (circa 15 milioane de euro).

Din cele 347 de proiecte depuse în perioada 15 august – 30 octombrie 2016, în cadrul liniei de finanțare POCU România Start-up Plus, de către organizații care vor să devină administratori de grant, au fost aprobate în etapa menţionată doar 169.

Inițial, ministerul a spus că va face evaluările până în aprilie 2017, apoi până în iulie, pentru ca abia în 9 august, să anunțe încheierea primei etape de evaluare.

Schema de finantare Romania Start-up Plus (RSUP), cu un buget total de 105 milioane de euro, face parte din Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritara 3 – Locuri de muncă pentru toţi, Prioritatea de investitiţii – Activităţi independente, antreprenoriat şi înfiinţare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi şi a unor întreprinderi mici şi mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. – Creşterea ocupării prin susţinerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.

Din aceşti bani vor fi finanţate proiecte europene de până la 5 milioane de euro fiecare, derulate pe o perioadă de până la 3 ani.

Aceste proiecte vor fi derulate de instituţii de stat, universităţi, organizaţii non-guvernamentale şi alte entităţi din toată ţara, în afară de Bucuresti şi judetul Ilfov, care nu se încadrează în finanţare.

Acestea vor avea calitatea de administratori de scheme de antreprenoriat și vor acorda sprijin tehnic și ajutoare de minimis viitorilor antreprenori și întreprinderilor nou create.

Astfel, doar în cadrul acestor proiecte mari vor fi selectate persoane fizice care vor fi instruite în antreprenoriat, iar unele dintre ele vor primi până la 40.000 de euro, subvenţie sub forma de ajutor de minimis pentru derularea unor mici afaceri, în anumite condiţii.

Mecanismul de finanțare a inițiativelor antreprenoriale este următorul: în urma unei perioade de formare specifică, viitorii antreprenori, selectați printr-un proces competitiv și transparent în cadrul fiecărui proiect, semnează un contract cu administratorul schemei de antreprenoriat și primesc o subvenție în valoare de maximum 30.000 euro, reprezentând finanțarea planului lor de afaceri. Dacă în primul an de funcționare a noii întreprinderi, antreprenorul realizează venituri echivalente cu 30% din valoarea finanțării inițiale, acesta va mai putea primi o a doua tranșă de finanțare, de până la 10.000 euro.

Abia în aceste proiecte mari, de până la 5 milioane de euro fiecare, gestionate de instituții și ONG-uri ca administratori de granturi, vor fi incluși și viitorii antreprenori, dintre care, eventual, o parte vor primi granturile europene de până la 40.000 de euro fiecare.

Proiecte cu administratori din Alba, selectate în etapa de evaluare tehnică şi financiară:

Asociaţia Dezvoltarea Capitalului Uman – proiect Start Up spre Viitor – buget eligibil: 10.698.319,28 lei

Asociaţia Pakiv România – proiect Antreprenoriat Start Up de Succes – un Plus pentru Regiunea Centru – buget elibigil: 8.958.557,66 lei

Dalema West SRL – proiect Construim antreprenori responsabili pentru o dezvoltare durabilă! – buget elibigil: 20.794.332,05 lei

Tobimar Construct SRL – proiect FORSEDA – FORmare si SErvicii pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului – buget eligibil: 14.682.233 lei

Asociatia Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj – proiect Antreprenor la Centru Competitivitate Economică şi Acţiuni de Creștere a Ocupării în Regiunea Centru – buget eligibil 14.736.168,67 lei

Total buget elibigil pentru proiectele de mai sus: 69.869.610,66 lei

Ministerul Fondurilor Europene estimează că prin proiectele de antreprenoriat finanţate din „România Start-Up Plus” vor fi create peste 2.000 de locuri de muncă, vor fi înfiinţate peste 1.500 de întreprinderi şi mai mult de 10.000 de persoane vor fi formate în domeniul educației antreprenoriale.

„România Start-up Plus” (RSUP) face parte din Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți, Prioritatea de investiții 8iii – Activități independente, antreprenoriat și înființare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi și a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. – Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.

Programul Operațional Uman 2014-2020 are o alocare totală de 4,326 miliarde euro. Programul stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, continuând astfel investițiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007‐2013 și contribuind la reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi Statele Membre ale UE. În vederea atingerii obiectivelor propuse, în cadrul POCU au fost stabilite 7 Axe prioritare.

granturi europene de până la 40.000 de euro pentru a-și deschide mici afaceri

Oamenii pot însă face demersuri la organizații non-guvernamentae (ONG) și universități, pentru ca acestea să depună proiecte mari prin sistemul MySMIS și să acceseze banii europeni și să-i aducă în localitățile respective.

surse: fonduri-ue.ro, startupcafe.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate