Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PROIECT: Antreprenorii şi PFA-urile cu minim 3 ani de activitate ar putea primi vechime în muncă

Publicat

Activitatea desfășurată de persoane sub formă de microîntreprindere, PFA, întreprindere individuală, asociație familială sau antreprenoriat în mediul privat, inclusiv profesiile liberare, ar putea să primească vechime în muncă, potrivit unui proiect legislativ depus la Senat.

Proiectul pentru completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, întregistrat în dezbatere publică la Senat, prevede că persoanelor care au desfășurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, asociaţie familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) minim 3 ani, le este acordată vechime în muncă de cel puțin un an.

Potrivit proiectului, stagiile de cotizare se vor raporta la anii de activitate în antreprenoriatul privat, având ca exemplu:

Perioadă contribuție la sistemul de pensii și asigurări sociale (ani) – Vechime în muncă conform stagiilor de cotizare pentru întreprinzătorii privați (ani):

  • 3 ani contribuție – 1 an vechime în muncă
  • 6 ani contribuție – 2 ani vechime în muncă
  • 9 ani contribuție – 3 ani vechime în muncă
  • 12 ani contribuție – 4 ani vechime în muncă
  • 15 ani contribuție – 5 ani vechime în muncă
  • 18 ani contribuție – 6 ani vechime în muncă
  • 21 ani contribuție – 7 ani vechime în muncă

Iniţiatorii proiectului susţin, în expunerea de motive, că „(..)persoanele care au desfăşurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, asociaţie familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) nu le este recunoscută nicio contribuţie fizică, financiară sau intelectuală”.

În plus, se subliniază şi aspectul potrivit căruia la nivelul Parlamentului European ar exista deja propuneri în acest sens, astfel încat antreprenorilor să li se recunoască activitate depusă, ţinând cont de faptul că aceştia cotizează la sistemul de asigurări sociale de două ori – în calitate de angajatori şi prin contribuţia aferentă angajatului.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. uncas

    sâmbătă, 28.04.2018 at 22:04

    „nu le este recunoscută nicio contribuţie fizică, financiară sau intelectuală”, adica eu ca pfa platesc degeaba contributiile sociale obligatorii?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax