Connect with us
Advertisement

Actualitate

UPDATE: Proiect de lege care dezincriminează conflictul de interese, în atenţia parlamentarilor. Va fi discutat la Comisia Juridică de la Camera Deputaţilor

deputati

Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecata Un proiect de lege adoptat tacit de Senat, care dezincriminează o serie de prevederi privind conflictul de interese ajunge marţi în atenţia Comisiei juridice din Camera Deputaţilor. Actul normative propune modificarea articolelor 301 şi 308 din legea privind Codul Penal.

UPDATE: Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat marți luarea unei decizii în privința situației proiectelor de modificare a Legii ANI pe motiv că nu a venit de la Biroul Permanent o cerere în acest sens.

Biroul Permanent solicitase Comisiei juridice luni un punct de vedere privind situația în care se află aceste proiecte care au fost, inițial, declarate ca adoptate tacit de Camera Deputaților, după care Biroul Permanent a constatat că Senatul ar fi trebuit să fie prima Cameră sesizată, deci proiectele nu pot fi considerate adoptate tacit.

Cele două proiecte de modificare a Legii ANI prevăd că persoanele aflate în incompatibilitate sau în conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani funcția în care au fost găsite în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese, și nu orice funcție publică, așa cum prevede acum Legea de funcționare a ANI.

Iniţiatorii doresc schimbarea sintagmei „conflictul de interese” cu „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.
În prevederea în vigoare, se arată la articolul 301 din Codul Penal că:
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atributiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoana cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Dispozitiile alin.(1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.
Propunerea de schimbare este:

„Art.301 – Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane (…)
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;
b) ocuparea de către o persoana a unei funcţii, indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta;
c) exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea de către subalterni a drepturilor legale a acestora.”
În ceea ce priveşte articolul 308 (privind infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane) din Codul Penal, se propune eliminarea trimiterii la articolul 301.

Textul actual este: „(1) Dispoziţiile art. 289 – 292, 297 – 301 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute în art. 175 alin.(2) sau în cadrul oricărei persoane juridice. (2) In acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime”.
Iniţiatorii proiectului motivează că „punerea în aplicare a dispozitiilor art. 301 coroborate cu cele ale art. 308 din Codul penal ar avea implicaţii deosebite asupra persoanelor aflate în exercitarea atributiilor de serviciu, producând efecte negative la nivelul tuturor persoanelor juridice prin periclitarea bunei desfăşurări a activităţii acestora”.

surse: hotnews, agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement